Gnatholoog

Een gnatholoog, ofwel tandarts-gnatholoog, is een arts gespecialiseerd op het gebied van het kauwstelsel en pijn en problemen bij het kauwen. Denk hierbij aan pijn in de kaakgewrichten en kauwspieren, kaakgewrichtsgeluiden (‘knakken’ van de kaken), en een beperkte kaakbeweging. Ook bij aanhoudende oorpijn, oorsuizen of een oververmoeid gevoel in de kaakspieren kun je bij deze arts terecht. De gnatholoog is tevens een deskundige in slaapstoornissen met betrekking tot het kauwstelsel.

Wat is gnathologie precies en hoe gaat een behandeling bij de gnatholoog in zijn werk? Wat zijn mogelijke behandelingen en wordt dit vergoed door een aanvullende tandartsverzekering?

Wat is gnathologie?

Het vakgebied wat zich bezighoudt met de kauwspieren, het kaakgewricht en het contact tussen de onder- en boventanden wordt gnathologie genoemd. Het heeft tevens te maken met slaapstoornissen als gevolg van problemen met het kauwen. Denk hierbij aan tandenknarsen of slaapapneu (korte ademstilstand of zwakke ademhaling tijdens het slapen). Gnathologie gaat daarnaast over de tandheelkundige gevolgen van deze slaapstoornissen, zoals slijtage als gevolg van het knarsen.

Behandeling bij de gnatholoog

Een tandarts kan problemen vaststellen of een behandeling starten op het gebied van gnathologie. Voor complexere aandoeningen en meer uitgebreide kennis en vaardigheden kun je echter bij een gnatholoog terecht. Je kunt door je eigen huisarts of tandarts doorverwezen worden naar de tandarts-gnatholoog. Het is tevens mogelijk om een doorverwijzing te krijgen van een andere zorgverlener, zoals een neuroloog, kaakchirurg of de fysiotherapeut.

Bij sommige praktijken dien je voorafgaand aan het bezoek een vragenlijst in te vullen. Op deze manier krijgt de desbetreffende gnatholoog een beeld van jouw pijnklachten. De verwijsbrief van de zorgverlener kan echter al voldoende informatie bieden. Tijdens het consult is het mogelijk om verdere toelichting et geven en kunnen er van beide kanten vragen gesteld worden. Op basis hiervan zal een diagnose gesteld worden en een behandelplan worden voorgesteld.

Uitvoerende taken

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor klachten wat betreft het kauwstelsel. Een voorbeeld hiervan is een op maat gemaakt bitje, oftewel een opbeetplaat. Deze opbeetplaat voorkomt enerzijds beschadiging van het gebit door knarsen en ontlast anderzijds de kauwspieren en het kaakgewricht. In de meeste gevallen wordt deze opbeetplaat alleen tijdens het slapen gedragen, maar het kan ook overdag nodig zijn. Een behandeling kan tevens bestaan uit het doen van speciale oefeningen. Deze oefeningen zijn er op gericht om de kauwspieren en het kaakgewricht te ontlasten of gewrichtsgeluiden te vermijden. Bij ernstige slijtage kan het gebit opgevuld worden met restauratiemateriaal zoals composiet.

Vergoeding van gnathologie

Tot de leeftijd van 18 jaar kunnen de kosten vergoed worden vanuit de basiszorgverzekering. Als je ouder bent dient er een aanvullende tandartsverzekering te zijn afgesloten om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De daadwerkelijke dekking is afhankelijk van zowel de maximale vergoeding als het vergoedingspercentage, ofwel de netto vergoeding van de desbetreffende verzekering.

Let wel, de vergoeding van gnathologie is afhankelijk van de ernst van de zaak. Als de behandeling bijvoorbeeld noodzakelijk is als gevolg van een aangeboren afwijking, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. In dit geval zullen de kosten van de behandeling eerst verrekend worden met het eigen risico.

Bovenstaande informatie is aangevuld door Tera Roeders-Bandel (Beekpark Tandartsen Apeldoorn) en geverifieerd door tandarts-gnatholoog Arjan de Rijk (Het Radboudumc).

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl