Tips: hoe kan je het beste je tanden bleken?

Het gebit is constant onderhevig aan verkleuring als gevolg van onder meer veroudering en tandaanslag. Bepaalde voedingsmiddelen of dranken kunnen dit proces versnellen, zoals koffie, wijn of producten die veel kleurstoffen bevatten. Om een stralende witte lach terug te krijgen, zijn er tal van mogelijkheden om je tanden te bleken. Maar wat is nu de beste manier om je tanden te bleken? Om je hiervan een idee te geven, hebben wij verschillende experts geraadpleegd.

Benieuwd in hoeverre het bleken van je tanden voor vergoeding in aanmerking komt?

Vergoedingen facings vergelijken

Oorzaken tandverkleuring

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen ‘intrinsieke’ en ‘extrinsieke’ oorzaken van tandverkleuring. Als gevolg van onder meer veroudering, medicijngebruik, of een harde klap op je tand kan inwendige verkleuring optreden: de oorzaak van deze verkleuring bevindt zich in de tand. Je tandkleur is bovendien erfelijk bepaald: het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen de kleur van je tanden. Als gevolg van veroudering krijg je na verloop van jaren te maken met een dunnere glazuurlaag en dikker tandbeen. In de barstjes die hierdoor in je glazuur ontstaan, krijgen kleurstoffen in voedingsmiddelen de kans om binnen te dringen in je gebit.

Extrinsieke, oftewel uitwendige verkleuring, manifesteert zich daarentegen op de tand. Als gevolg van bepaalde leefgewoonten, zoals roken of het nuttigen van sterk gekleurde voedingsmiddelen, ontstaat tandaanslag. Op den duur leiden de kleurstoffen in dergelijke voedingsmiddelen of dranken, die in het tandplak dringen, tot verkleuring. Hoewel de tandaanslag kan worden bestreden met zogenaamde ‘whitening’ tandpasta’s, kan je er eenmaal verkleurde tanden niet witter van maken. De verkleuring ligt immers op dieper niveau in het glazuur. De experts bij Wittetandencentrum zeggen hier het volgende over:

‘Wij raden ten zeerste af alle ‘super whitening tandpasta’s’ af, deze doen namelijk niets, echt niets, puur geldklopperij, enkel een lichte glans voor 2 a 3 uur.’

Op welke wijze kan je het beste je tanden bleken?

Uit de veelheid van bleekmethoden, is het soms lastig om goed te kunnen bepalen wat nu effectieve bleekmethoden zijn. Ook de prijs zal in de regel een rol spelen bij de afweging voor welke bleekmethode wordt gekozen.

Thuis je tanden bleken

Via de drogist is het mogelijk diverse bleekmiddelen aan te schaffen om thuis je tanden te bleken. Deze pakketten zijn aantrekkelijk in prijs, echter deze producten bevatten lagere concentraties bleekmiddel. Op grond van de Warenwet mogen deze middelen een maximumhoeveelheid bleekmiddel bevatten, te weinig om echt effectief te kunnen zijn. Indien je een bleekmiddel van buiten de EU aanschaft, kan dit product wel voldoende bleekmiddel bevatten. In de gebruiksaanwijzing wordt bovendien aanbevolen je tandarts te raadplegen alvorens een bleekmiddel aan te schaffen en te gebruiken. ‘Het is beter om onder toezicht van de tandarts te bleken, die houdt de tanden en het tandvlees onder controle’. Aldus de experts bij Contrasteurope.

Tanden bleken bij of onder toezicht van de tandarts

De tandarts of mondhygiënist kan je een advies op maat geven met betrekking tot de verschillende mogelijke bleekmethoden. Het is onder meer mogelijk:

  • Je tanden te bleken met een bleekgel: deze gel wordt op je tanden aangebracht en dient een tijdje in te werken. Met een laserlamp wordt dit proces versneld.
  • Je tanden bleken met een gipsafdruk onder toezicht van de tandarts: de gipsafdruk dient als basis voor een bleeklepel die je in de vorm van deze afdruk mee naar huis krijgt. Deze lepel vul je thuis af met een bleekgel, die je vervolgens een aantal uur dient te laten inwerken. Na verloop van 1 tot 4 weken is duidelijk resultaat zichtbaar. Niet alle experts zijn even enthousiast over deze bleeklepels: ‘Wij adviseren geen gebitjes met vloeistoffen te gebruiken, dit wordt vlekkerig en kan het tandvlees aantasten’ aldus Wittetandencentrum.
  • Je tanden bleken van binnenuit: op het moment dat als gevolg van een wortelkanaalbehandeling tandverkleuring is opgetreden, kan deze tand of kies ook van binnenuit worden gewit. Er wordt een papje aangebracht, waarop een tijdelijke vulling wordt geplaatst om je tand af te sluiten. In de hierop volgende dagen zal de tand lichter en witter worden. Ten slotte zal de tand worden afgesloten, na eventuele nabehandeling, met een definitieve vulling.

Tanden bleken via een laserbehandeling

Ten slotte is het mogelijk je tanden te bleken via een laserbehandeling. Een groot nadeel van deze methode is de hoge prijs. De andere kant van de medaille is dat het één van de meest effectieve methoden is. De behandeling duurt ongeveer een uurtje. Alvorens de behandeling start, wordt je gebit gereinigd en gepolijst. Op deze wijze wordt nog aanwezige aanslag verwijderd. De tweede stap is het aanbrengen van een bleekgel, die wordt geactiveerd door de laserstralen hier op te richten. Ter afsluiting wordt een fluorbehandeling aangebracht om tandbederf in een later stadium te voorkomen. Je kan langdurig genieten van het resultaat, echter nabehandeling is na een verloop van tijd nodig. Het effect is niet blijvend.

Ten slotte: is het bleken van tanden veilig?

Om op een veilige manier je tanden te bleken, is zoals uit bovenstaande blijkt, het aanbevelenswaardig je tanden te bleken onder toezicht van een professional. Met name de behandelingen waarbij een gel (peroxide) wordt gebruikt, is het van belang dat er niet te grote hoeveelheden van deze stof (6% is een veilig percentage met het oog op behoud van een sterk en gezond gebit) in de bleekgel aanwezig zijn. ‘Op het moment dat de tandbleekkliniek pretendeert dat het tandvlees niet hoeft te worden afgedekt omdat de bescherming in de bleekgel is verwerkt, bereiken dan ook absoluut niet het resultaat dat behaald dient te worden met behandelingen op basis van waterstofperoxide’, aldus Contrasteurope.

In hoeverre vergoedt mijn (aanvullende) verzekering diverse bleekbehandelingen?

Tanden bleken is een behandeling van cosmetische aard, dus wordt in veel gevallen niet vergoed door je zorgverzekeraar. Er zijn echter uitgebreide zorgverzekeringen die gedeeltelijk laserbehandeling of behandelingen met bleekgel vergoeden. Lees hier meer over de vergoeding van tanden bleken.

Nuttige informatie? Deel deze pagina online

Copyright 2017 Tandartsverzekering.nl