Tips om je gebit gezond te houden

Om gebitsslijtage en tandbederf tegen te gaan, is een goede gebitsverzorging onontbeerlijk. Waar bestaat een goede mondverzorging precies uit? En wat zijn de meest effectieve verzorgingstips voor een gezond en stralend gebit? Wij hebben verschillende experts op het gebied van mondverzorging benaderd met de vraag een aanbeveling te geven om je gebit gezond te houden. Aan de hand van deze aanbevelingen hebben wij een lijst met tips opgesteld.

Het belang van een goede gebitsverzorging

Op het moment dat gebitsverzorging naar de achtergrond verdwijnt, worden je tanden en kiezen vatbaar voor tandbederf. Tandplak, een kleurloze laag bacteriën, is hiervan de grootste veroorzaker. Tandplak bouwt zich, als gevolg van eten en drinken, continue op in de oppervlakte van het gebit. Indien deze bacteriën ongestoord hun gang kunnen gaan kan dit op den duur leiden tot gevoelige, pijnlijke tanden en zelfs gaatjes of erger. Daarnaast kan het de uitstraling van je gebit aantasten.

Tip 1 Voeding en eet- en drinkmomenten

Het is van groot belang het aantal eetmomenten per dag te beperken om het gebit in gezonde staat te houden.

Het is belangrijk om niet meer dan 7 eet- of drinkmomenten op een dag te hebben. Met uitzondering van water zorgt elk eet en drinkmoment voor een daling van de zuurgraad in de mond waardoor er erosie van het harde tandmateriaal en gaatjes kunnen ontstaan’, aldus Yvette van der Wal (mondhygiënist).

Ook de voeding die je kiest, bijvoorbeeld voeding dat veel suikers bevat, tasten de gezondheid van je gebit aan. Je eetpatroon beïnvloed in grote mate de snelheid waarin tandbederf de kans krijgt. Voeding komt direct in aanraking met de bacteriën die in je mond leven, die de suikers en zetmeel in de voeding omzetten in zuur. Hoe vaker je eet en hoe langer voedsel in de mond aanwezig blijft, hoe meer zuur er wordt geproduceerd wat je gebit aantast. Het gaat om zowel natuurlijke (fruit, groenten) als toegevoegde (snoep, frisdrank) suikers. Producten waarvan je het misschien niet verwacht bevatten ook suikers, zoals melk, brood en groenten. Daarnaast bestaan er producten die al zuur van zichzelf zijn die het gebit kunnen aantasten, bijvoorbeeld appels. Het is naast het kiezen van eetmomenten en een juist voedingspatroon van belang het gebit meerdere malen per dag te poetsen.

Tip 2 Poetsfrequentie en tandenborstel

Gezien de huidige inzichten om het gebit gezond te houden, is het aanbevelenswaardig minimaal 2 keer per dag je tanden te poetsen.

Het geheim voor een gezond gebit? Naast 2 keer per dag poetsen een tandstoker of rager gebruiken voor de tussenruimtes’, aldus Jelly Dijkstra (mondhygiënist). En ‘het liefst met elektrische tandenborstel met een fluorhoudende tandpasta’, voegt Yvette van der Wal hieraan toe.

Met een elektrische tandenborstel kunnen snellere en verschillende bewegingen met de borstel worden gemaakt. Op deze wijze kan in dezelfde tijd het gebit beter worden gereinigd dan met een handtandenborstel. De elektrische borstels waarborgen bovendien de poetstijd: hoe langer je poetst hoe meer plak er wordt verwijderd. Veel elektrische borstels hebben derhalve een ingebouwde timer die er voor zorgt dat je minimaal 2 minuten lang je tanden poetst.

Een ander voordeel van de elektrische tandenborstel ten opzichte van de handtandenborstel is de uitgeoefende druk op het gebit en tandvlees. Met een handborstel wordt in de regel 100 gram meer druk uitgeoefend dan goed is voor het gebit. Er bestaan zelfs elektrische borstels die een ingebouwd waarschuwingssysteem hebben tegen poetsen onder te hoge druk.

Tip 3 Ragers en tandenstokers

Gebruik dagelijks ragers!’, aldus de mondhygiënisten werkzaam bij de Bres. Ook andere experts, zoals hierboven al duidelijk werd, benadrukken het belang van gebruik van hulpmiddelen als tandenstokers en ragers om tussenruimtes goed te reinigen. Op het moment dat de interdentale ruimte groot is, biedt een rager uitkomst. Deze kan je in verschillende soorten en maten krijgen, afhankelijk van de ruimte tussen je tanden of kiezen. Het is belangrijk de goede maat uit te kiezen, een te kleine rager reinigt onvoldoende en een te grote rager kan het glazuur of tandvlees schade toebrengen. Twijfel je? De tandarts of mondhygiënist kan je adviseren welke maat je in jouw geval dient te gebruiken.

Tip 4 Bezoek de mondhygiënist

‘Mondhygiënisten dragen gezondheid uit in de breedste zin van het woord, een advies voor een gezond gebit is mijns inziens een goede risico inventarisatie voor hetgeen in de mond wordt aangetroffen met daaraan gekoppeld een goed onderhoudsadvies.’ Aldus Simone Hackenitz-Hoogendoorn (mondhygiënist).

Een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist waarborgt een goede externe controle op je gebit. Ook kunnen op deze wijze tijdig ‘instructies met betrekking tot het goed schoon houden van tanden en kiezen om zo gaatjes en tandvleesontstekingen te voorkomen’ worden gegeven, aldus Sandra Willemstein (mondhygiënist bij IQlean).

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl