Vergoeding sealen

Op het moment dat bij je kind de melktanden uitvallen en de blijvende kiezen zijn doorgekomen, kan de tandarts diepe, moeilijk bereikbare groefjes of putten in de kies ontdekken. Hier kan zich op den duur vuil ophopen wat moeilijk te verwijderen is met de tandenborstel. Dit kan leiden tot gaatjes. Aangezien het glazuur nog moet uitharden wanneer kiezen net zijn doorgekomen zijn ze op dat moment kwetsbaar. In dat geval kan de tandarts besluiten de kies te sealen.

Hoe gaat het sealen in zijn werk en tot op welke leeftijd kun je de tanden laten sealen? En in hoeverre wordt deze behandeling vergoed door je zorgverzekering?

Vergoedingen sealen vergelijken

Sealen: wat is dat precies?

Om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen in het kauwvlak van een net doorgekomen kies, wordt een beschermlaagje aangebracht in de vorm van een kunststoflak. Dit beschermt de diepere groeven en putjes tegen tandbederf. Het aanbrengen van dit laagje wordt sealen genoemd.

Zoals eerder aangestipt, kun je het beste de kies sealen op het moment dat deze net is doorgekomen. Op dat moment is de kies het meest kwetsbaar. Sealen wordt dus voornamelijk toegepast bij kinderen tussen de 5 en 7 jaar. Bij uitzondering kan het voorkomen dat ook de kies van een volwassene wordt geseald. Op het moment dat de tandarts constateert dat er duidelijk gaatjes zullen ontstaan en sealen dit kan voorkomen, wordt een uitzondering gemaakt.

Behandelwijze

Allereerst zal je tandarts of mondhygiënist de kiezen grondig reinigen met een borstel en polijstmiddel. Vervolgens zal een etslaagje worden aangebracht. Dit maakt je tanden ruw waardoor de kunststoflak zich beter aan de kies kan hechten. De aangebrachte lak zal tenslotte zelf uitharden of worden uitgehard met behulp van een blauwe lamp.

De behandeling is niet pijnlijk en duurt in de regel enkele minuten per kies. De lak kan een naar smaakje afgeven, maar dit verdwijnt snel. Nu de tand geseald is betekent het niet dat er minder goed gepoetst hoeft te worden. Het blijft belangrijk de tanden en kiezen minimaal tweemaal daags te poetsen. In sommige gevallen kan het uiteindelijk nodig zijn de sealbehandeling te herhalen om effectieve bescherming te handhaven.

Tarieven

De tarieven voor sealen zijn neergelegd in de zogenaamde V-codes. De V-codes bestrijken alle kosten met betrekking tot vullingen, inclusief sealen. De tarieven voor sealen zijn als volgt:

Behandelcode Omschrijving behandeling Tarief
V30 Sealen eerste element € 25,79
V35 Sealen ieder volgend element in dezelfde zitting € 14,33

info_outlineTarieven 2019

Vergoeding tot 18 jaar

Kinderen tot 18 jaar krijgen de kosten van het sealen (afdichten) van hun kiezen compleet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Uiteraard betreft het hier de zorgverzekering van de ouders waarop de kinderen zijn meeverzekerd.

Een tandartsverzekering afsluiten voor de kosten van sealen

Voor volwassenen wordt het sealen niet vergoed vanuit het basispakket. Je dient hiervoor een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten. Dergelijke aanvullende verzekeringen vergoeden een bepaald percentage van de behandeling tot een bepaald maximumbedrag. Om je een idee te geven: in onderstaand overzicht worden de vergoedingen voor sealen van diverse verzekeraars met elkaar vergeleken.

OHRA Behandeling Vergoeding
Tand Sterk Sealen (V30, V35) 75% tot max. €250,-
TandenGaaf 250 Sealen (V30, V35) 100% tot maximaal €250,-
TandenGaaf 500 Sealen (V30, V35) 100% tot maximaal €500,-
Bekijken
ONVZ Behandeling Vergoeding
Tandfit A Sealen (V30, V35) 75% tot maximaal €250,-
Tandfit B Sealen (V30, V35) 100% tot maximaal €750,-
Tandfit C Sealen (V30, V35) 100% tot maximaal €1.500,-
Tandfit D Sealen (V30, V35) 100% tot maximaal €1.500,-
Bekijken
Zilveren Kruis Behandeling Vergoeding
1 Ster Sealen (V30, V35) 100% tot maximaal €250,-
2 Sterren Sealen (V30, V35) 100% tot maximaal €500,-
3 Sterren Sealen (V30, V35) 100% tot maximaal €1.000,-
4 Sterren Sealen (V30, V35) 100% tot maximaal €1.250,-
Bekijken

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2019

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2018 Tandartsverzekering.nl