Mondverzorging tijdens de ramadan

Tijdens de ramadan mogen er geen voedsel en dranken genuttigd worden zolang de zon op is. Dit lijkt een duidelijke regel, toch hebben veel moslims vragen over wat nu wel of niet mag tijdens de vastenmaand. Eén van de vragen is of overdag de tanden mogen worden gepoetst. Hieronder leggen we uit wat hierover geadviseerd wordt en hoe men tijdens de ramadan het gebit zo schoon mogelijk kan houden.

Tandenpoetsen tijdens de vastenmaand

Zolang men geen water of tandpasta inslikt tijdens het tandenpoetsen, is het reinigen van het gebit geen probleem tijdens de ramadan. Sommige islamieten raden het gebruik van een tandpasta met fluoride en menthol smaak af tijdens deze periode, anderen zijn hier minder streng over. Om toch een fris gevoel te krijgen zonder mentholsmaak kan men een tongschaper gebruiken en/of tandenstokers om overdag het gebit goed schoon te krijgen.

Andere producten zoals mondwater

Sommige mensen gebruiken middelen als mondwater of mondspray om de adem op te frissen. De producten kunnen tijdens de ramadan gebruikt worden, mits ze niet doorgeslikt worden. Ook bij deze producten geldt dat sommige gelovigen de varianten met menthol en fluoride proberen te vermijden. Alcoholhoudende mondsprays zijn daarnaast ook verboden.

Het gebruik van Miswak

Wanneer men geen gebruik wil maken van tandpasta tijdens de ramadan, kan er gekozen worden voor een alternatief. Miswak of miswaaq is een natuurlijk product en afkomstig van een boom, een twijg. Hiermee kan men op geheel natuurlijke wijze het gebit reinigen. Miswak wordt al meer dan 7000 jaar gebruikt om de tanden te poetsen en is zeer doeltreffend om het gebit in goede conditie te houden wanneer men geen moderne en synthetische producten wil gebruiken.

Droge mond tijdens de ramadan

Ondanks het feit dat er onder sommige moslims twijfel is of men tijdens de ramadan de tanden mag poetsen overdag, is het tijdens de vastenmaand ontzettend belangrijk om goede mondhygiëne te hanteren. Door het vasten ontwikkelt men namelijk een droge mond en hierdoor ontstaat er grotere kans op gebitsproblemen. Ons speeksel is namelijk verantwoordelijk voor het reinigen van ons gebit. Wees tijdens de ramadan dus extra alert op gebitsproblemen en reinig na zonsondergang na het eten van zoet voedsel altijd extra goed de tanden en tong.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl