Tandarts en coronamaatregelen

Nu de reguliere mondzorg weer is hervat, willen veel patiënten weten welke (extra) maatregelen genomen worden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bij tandartsen was een goede hygiëne altijd al erg belangrijk. Om deze reden werden materialen altijd al zeer goed gereinigd en gedesinfecteerd en droegen tandartsen altijd al een mondkapje. Toch hebben tandartsen vanwege COVID-19 extra maatregelen getroffen om uw veiligheid en die van de medewerkers te kunnen waarborgen. Hieronder leest u welke maatregelen dit zijn.

Afspraak maken

Voor de uitbraak van COVID-19 werkten de meeste tandartsen al alleen op afspraak. Nu is het zo dat u bij elke tandartspraktijk eerst een afspraak moet maken alvorens u langs mag komen. Tijdens het maken van de afspraak kan het zijn dat de praktijk vragen stelt over uw gezondheid. Het is namelijk belangrijk dat u niet langskomt als u corona gerelateerde klachten heeft. Denk hierbij aan de volgende symptomen:

  • Verkoudheidsklachten
  • Benauwdheid
  • Koorts

Heeft u bij het maken van de afspraak niet deze klachten? Maar in de dagen voordat u het consult heeft wel? Neem dan altijd telefonisch contact op met de tandartspraktijk voordat u hierheen gaat. De praktijk zal dan naar alle waarschijnlijkheid het consult verplaatsen.

Anderhalve meter

Wanneer u bij de tandarts arriveert zult u al in de wachtruimte merken dat in de praktijk maatregelen zijn genomen. De meeste tandartspraktijken vragen de patiënten bij binnenkomst om de handen te desinfecteren. Bij de balie zit de tandartsassistente achter plexiglas en de stoelen in de ruimte waarop u plaats kunt nemen zijn anderhalve meter van elkaar verwijderd. Eventuele speelhoekjes voor kinderen zijn veelal afgezet of leeggehaald en er liggen ook geen tijdschriften meer in de wachtruimte. Dit is allemaal gedaan voor uw veiligheid en uit hygiënisch oogpunt.

Naast deze hygiënemaatregelen wordt patiënten verzocht om op tijd te komen. Wanneer patiënten te vroeg of te laat komen, wordt het automatisch drukker in de wachtkamer en kan de anderhalve meter afstand niet meer gewaarborgd worden. Iets wat men tijdens deze crisis wil voorkomen.

Waterstofperoxide bij de tandarts

Bent u aan de beurt voor uw consult, dan zal de tandarts u geen hand meer schudden. Bij binnenkomst in de behandelruimte zal u worden gevraagd om 30 seconden tot een minuut uw mond te spoelen met waterstofperoxide. Hierdoor wordt de mond ontsmet en loopt de tandarts minder kans om bij het behandelen van een patiënt met het coronavirus dit virus zelf op te lopen. De meeste mensen vinden dat de waterstofperoxide geen aangename smaak heeft, soms kan het licht bruisen. Het is belangrijk om na het spoelen alles goed uit te spugen, de waterstofperoxide mag niet worden doorgeslikt.

Sommige tandartsen meten ook de temperatuur van een patiënt op, om er zeker van te zijn dat u geen koorts heeft. Deze temperatuurmeting vindt niet in alle praktijken plaats.

RIVM maatregelen corona

Tijdens de behandeling kan er tussen patiënt en tandarts geen anderhalve meter afstand worden gehouden. Om ervoor te zorgen dat u toch veilig naar de tandarts kan gaan, zijn er een aantal extra maatregelen getroffen. Zo dragen de meeste tandartsen naast hun mondkapje en handschoenen een gezichtsscherm van plexiglas. Dit werkt als een zogenaamd spatscherm: dit zorgt ervoor dat er geen virusdeeltjes in de slijmvliezen van de tandarts zijn ogen kunnen komen. Sommige praktijken kiezen ervoor om geen spatscherm te gebruiken, maar werken met een veiligheidsbril om de slijmvliezen van hun ogen te beschermen.

Nadat uw behandeling is afgelopen, wordt na uw vertrek de behandelruimte en apparatuur grondig gereinigd en schoongemaakt. Dit werd altijd al gedaan, maar nu is er ook extra aandacht voor delen in de wachtruimte die niet met de mondzorg te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deurklinken. Sommige tandartsen vragen u na de behandeling om uw handen nogmaals te desinfecteren. Door al deze extra maatregelen wordt de kans op verspreiding van het coronavirus in de tandartspraktijk geminimaliseerd. Het is belangrijk dat u zich aan alle maatregelen houdt en de regels van de praktijk respecteert. Zo kan veilige mondzorg gewaarborgd worden tijdens deze corona crisis.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl