Tandartsverzekering 2021 nauwelijks duurder, soms zelfs goedkoper

Ieder jaar kunnen mensen vanaf midden november tot het einde van het jaar overstappen van zorgverzekeraar. De focus ligt bij het vergelijken van premies doorgaans op de basiszorgverzekering. Zonde, want uit onderzoek van zorginstituut Vektis blijkt dat zo’n 8 op de 10 Nederlanders ook een aanvullende zorgverzekering afsluit. Hiervan kiest driekwart voor een aanvullende tandartsverzekering. Het is dus net zo relevant om te weten wat de veranderingen zijn op het gebied van de aanvullende zorgverzekering en de tandartsverzekering.

Wat verandert er in 2021?

De basiszorgverzekering stijgt, conform de verwachtingen van het kabinet, komend jaar met gemiddeld €4,84 per maand. Wat betreft de aanvullende pakketten, waar de tandartsverzekering onder valt, is het opvallend dat veel verzekeraars de premie gelijk houden of zelfs verlagen. Ook zijn er verzekeraars die bepaalde tandartsverzekeringen hebben geschrapt.

Zo hebben CZDirect en Interpolis voor 2021 een tandartsverzekering geschrapt, heeft zorgverzekeraar Univé speciale tandarts modules uit het aanbod verwijderd en biedt ONVZ de duurdere tandartsverzekering TandFit D komend jaar niet meer aan.

Tandartsverzekering 2021

De premie van de tandartsverzekering stijgt dit jaar gemiddeld met €0,46 naar een premie van €25,09. Hiervoor hebben we de premies van 64 tandartsverzekeringen vergeleken met die van vorig jaar. De minimale stijging lijkt vooral veroorzaakt te worden, doordat veel verzekeraars ervoor hebben gekozen om de premies van aanvullende zorgverzekeringen gelijk te houden. Hieronder vallen onder meer bepaalde aanvullende pakketten van Zorg en Zekerheid, Ziezo, Salland en ONVZ.

De hoogste premiestijging komt dit jaar bij Promovendum vandaan. Hun tandartsverzekering Optimaal kostte in 2020 nog €43,90 en zal in 2021 €47,85 per maand gaan kosten. Dit betekent een stijging van €3,95 per maand en op jaarbasis ben je hierdoor €47,40 meer kwijt aan je tandartsverzekering.

Na Promovendum zijn Nationale Nederlanden en Ditzo de verzekeraars die de tandartsverzekering het meest laten stijgen met respectievelijk €2,50 en €2,00 per maand.

Tandartsverzekering goedkoper dan vorig jaar?

Naast het feit dat sommige verzekeraars ervoor hebben gekozen om de aanvullende pakketten niet te laten stijgen of voor een (kleine) stijging hebben gekozen, zijn er dit jaar ook opvallende dalingen. Zo hebben zowel CZDirect en Just ervoor gekozen om hun tandartsverzekering dit jaar €2,20 per maand goedkoper te maken. Een daling van €26,40 op jaarbasis.

Niet alleen CZDirect en Just hebben voor een prijsdaling gekozen, ook Zorg en Zekerheid en ZorgDirect hebben de premie van sommige tandartsverzekeringen lager gemaakt. Soms scheelt het maar €0,48 per maand, maar toch is de daling opvallend aangezien de premies doorgaans ieder jaar stijgen.

Tandartstarieven stijgen

De premies van de tandartsverzekering stijgen dit jaar dus nauwelijks. Dit is opvallend, omdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) bekend heeft gemaakt dat de tandarts wel duurder wordt in 2021. Zij hebben uitgerekend dat de tandartstarieven voor 2021 3,4% hoger zijn dan in 2020.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl