Vegan tandpasta

Bij een vegan lifestyle gaat het niet alleen om wat je eet en drinkt, vaak probeert men ook diervrije verzorgingsproducten te gebruiken. In het geval van tandpasta kan het soms lastig zijn om met zekerheid vast te stellen of de tandpasta geen dierlijke producten bevat. De meeste tandpasta’s bevatten namelijk een waslijst aan verschillende ingrediënten. Soms is het hierbij lastig om te achterhalen of de bron van deze ingrediënten dierlijk of plantaardig is.

Wat zit er in de meeste tandpasta’s?

De bestanddelen van tandpasta komen bij de meeste merken overeen. Het hoofdbestand middel is een schuurmiddel, gecombineerd met water. Vervolgens wordt er een bindmiddel gebruikt om er tandpasta van te kunnen maken. Daarnaast wordt er vaak een schuimmiddel aan toegevoegd en smaak- en kleurstoffen. Tot slot vind je in de meeste tandpasta’s een klein percentage fluoride ter voorkoming van cariës.

Als veganist is het bindmiddel vaak het struikelpunt. Meestal staat er op de verpakking dat hiervoor de stof glycerine (E422) is gebruikt. Echter, dit kan zowel een dierlijke als een plantaardige oorsprong hebben. Meestal wordt in de industrie dierlijke glycerine gebruikt, maar er is ook een gerede kans dat er plantaardige glycerine is gebruikt. Daarnaast wordt soms ook propolis gebruikt, dit wordt door bijen gemaakt en wil je als veganist ook niet als bestanddeel in tandpasta.

Waar moet ik op letten als ik vegan tandpasta koop?

Wanneer je als veganist tandpasta koopt, is het belangrijk om te kijken welke bestanddelen er gebruikt zijn. Vermijd glycerine, tenzij er expliciet bij staat vermeld dat deze een plantaardige basis heeft. Propolis wil je ook niet tussen de ingrediënten zien staan. Wanneer je de bestanddelen hebt nagelopen, is het belangrijk om nog op iets te letten: het land waar de tandpasta is geproduceerd.

Is de tandpasta in China geproduceerd, dan is deze sowieso niet vegan. Alle producten die in dit land worden geproduceerd, zijn namelijk getest op dieren alvorens ze verkocht mogen worden. Ook al bevat je tandpasta geen dierlijke ingrediënten, het product is wel op dieren getest en ook dit is natuurlijk niet wenselijk wanneer je een vegan lifestyle nastreeft. Let dus niet alleen op de bestanddelen, maar ook of het product op dieren is getest wanneer je er zeker van wilt zijn dat je product 100% vegan is.

Welke tandpasta is vegan?

Geen zin om de productie en ingrediëntenlijst van tandpasta te doorlopen? Dan is het raadzaam om naar een vegan keurmerk te zoeken. In Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Veganisme vertegenwoordiger van het Vegan Keurmerk. Wanneer een tandpasta hun keurmerk bevat, kun je de tandpasta gerust gebruiken als veganist. Heeft een product dit keurmerk niet? Dan kan het alsnog veganistisch zijn, maar dien jezelf onderzoek te doen.

Populaire ingrediënten om vegan tandpasta’s van te maken zijn houtskool en kokosolie. Een tandpasta met deze bestanddelen, heeft een grote kans om veganistisch te zijn. Vanzelfsprekend zorgen houtskool en kokosolie voor een andere smaakbeleving dan reguliere menthol tandpasta’s. Houtskool tandpasta is bovendien zwart van kleur en wordt tijdens het poetsen grijs. Parodontax is ook een vegan tandpasta en zorgt eveneens voor een andere smaakbeleving dan menthol tandpasta’s.

Wat is de beste vegan tandpasta?

Welke vegan tandpasta het beste is, is afhankelijk van de voorkeuren van de tandenpoetser. De meeste vegan tandpasta’s schuimen minder dan de gemiddelde tandpasta. Sommigen vinden dit onprettig en zoeken een vegan tandpasta die net net zo goed schuimt als reguliere tandpasta’s. Hetzelfde geldt voor de smaak van de tandpasta, ook deze wijkt vaak af van de smaak van reguliere tandpasta’s. Een vegan variant die past bij de wensen van de gebruiker, kan soms een zoektocht zijn en is daarnaast een kwestie van gewenning. Hieronder geven wij drie suggesties:

Ecodenta

€ 6,23

De eerste tandpasta in dit lijstje is gemaakt van zwarte houtskool. Deze stof zorgt ervoor dat tannines -die je tanden bruin maken- worden geabsorbeerd. De tandpasta zorgt voor een fris gevoel, geeft daadwerkelijk wittere tanden en is 100% vegan.

MEER INFORMATIE

Kingfisher

€ 5,-

Tandpasta van Kingfisher is verkrijgbaar in verschillende varianten, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een fluoride vrije variant. De smaak die is toegevoegd, is gebaseerd op Venkel. Dit zorgt voor een fris gevoel, vergelijkbaar met pepermunt.

MEER INFORMATIE

Nordics

€ 11,-

Deze tandpasta is gemaakt van volledig natuurlijke producten op plantaardige basis en is dierproefvrij ontwikkeld. De tandpasta bevat wel fluoride. Minpunt is het feit dat de verpakking van plastic is en de relatief hoge prijs.

MEER INFORMATIE

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl