Ongevallendekking tandartsverzekering

Als je een ongeluk hebt gehad, kan het zijn dat je gebit beschadigd is. Uitglijden op een gladde vloer, vallen nadat je aan het appen was op de fiets, een harde bal tegen de mond of gebitschade door een vechtsport. Dat is slechts een kleine greep uit de verschillende manieren waarop er schade aan je tanden en kiezen kan ontstaan. Maar let op, de ongevallendekking bij gebitsschade valt bij het merendeel van de verzekeraars niet onder de basisverzekering. Alleen bij kinderen tot 18 jaar worden de kosten ten gevolge van een ongeluk vanuit de basisverzekering vergoed. Voor volwassenen is het een ander verhaal.

Wat is een ongevallenverzekering precies?

Wat is een ongevallenverzekering en in welke situaties is het van belang? En welke zorgverzekeraars bieden een ongevallendekking met betrekking tot het gebit?

Een ongevallenverzekering wordt ook wel een calamiteiten dekking genoemd. In Nederland is dit een verzekering met als doel het verstrekken van een uitkering wanneer je een ongeval overkomt. Dit kan betrekking hebben op onder andere opname in het ziekenhuis, blijvende invaliditeit en overlijden. Onder ongeval wordt verstaan: ‘een plotselinge gebeurtenis buiten de wil om, met als gevolg medisch aantoonbaar letsel of verwondingen op het lichaam.’

De ongevallenverzekering specifiek voor tandheelkundige hulp dekt tandartskosten die nodig zijn als gevolg van een ongeval. Deze kosten kunnen namelijk al snel oplopen tot in de duizenden euro’s. Vooral als je een verhoogde kans hebt op gebitsletsel, zoals bij werk met machines of bij uitoefening van gevaarlijke sporten, is het verstandig om verzekerd te zijn.

Wanneer geldt de ongevallendekking tandartsverzekering?

Of de kosten voor de reparatie van het gebit vergoed worden hangt af van de situatie. Wanneer de behandeling die je nodig hebt door de kaakchirurg uitgevoerd moet worden, kun je de basisverzekering raadplegen. Deze vergoedt in sommige gevallen (een deel) van de zorg. Als de tandarts daarentegen het gebit kan herstellen, dan worden de kosten niet gedekt door de basiszorgverzekering. In dit geval heb je voor een vergoeding een aanvullende tandartsverzekering met ongevallendekking nodig.

Tandbeschadiging door het nuttigen van ‘harde’ etenswaren, zoals snoep, valt niet onder een ongeval en wordt dan ook niet vergoed. Daarnaast heb je geen recht op een vergoeding bij gebitsletsel als gevolg van een ziekte.

Goed om te weten

  • Een gebitsongevallenverzekering vervangt een tandartsverzekering niet. De ‘normale’ tandartskosten, zoals controles of vullingen, vallen niet onder deze verzekering.
  • Bij de tandongevallen-verzekering geldt geen eigen risico omdat het een aanvullende verzekering is. Het eigen risico heeft alleen betrekking op de basisverzekering.
  • Ben je een beroepssporter? Bekijk dan goed de voorwaarden van de desbetreffende verzekeraar. Het verschilt namelijk per zorgverzekeraar of bij jou de ongevallendekking tandartsverzekering geldt.

Een ongeval, wat nu?

Na een ongeluk met het gebit is het van belang om direct de uitgevallen tand of kies te vinden. Ga hier voorzichtig mee om. De kans bestaat namelijk dat het nog teruggeplaatst kan worden. Raak de tand of kies niet aan bij de wortel, maar bij het glazuur om beschadiging te voorkomen. Maak de tand zo nodig schoon met fysiologisch zout. Dit zit doorgaans in de EHBO-doos en kun je eventueel zelf maken door een beetje keukenzout op te lossen in lauw water. Melk is ook mogelijk, maar door de lichaamsvreemde eiwitten is dit minder doeltreffend. In ieder geval niet onder de kraan!

Als het mogelijk is om de tand zelf terug te zetten wordt dit aangeraden. Breng vervolgens een bezoek aan de tandarts. Hoe bewaar je de tand in de tussentijd als terugplaatsen niet lukt? Het beste is toch echt om het in de eigen mond te bewaren en dan onder de tong of in de wang. Bij jonge kinderen wordt dit afgeraden, bewaar in dit geval de tand in het eigen speeksel of in melk.

Het is verstandig om foto’s te maken van de schade en het ongeval zo snel mogelijk te melden bij de zorgverzekeraar.

Een laatste tip

Aangezien voorkomen beter is dan genezen is de allerbeste tip die we je kunnen meegeven: bescherm het gebit. Een ongeluk zit in een klein hoekje en onoverkomelijke situaties met gebitsletsel zijn er dan ook genoeg. Maak bij het uitoefenen van een ‘gevaarlijke’ sport, zoals kickboxen, honkbal of hockey altijd gebruik van een gebitsbeschermer. Heb je een elektrische fiets of speed pedelec? Draag dan een helm, dan vangt deze de eerste klap op als je valt en wordt de schade aan je gebit beperkt.

Tandartsverzekeringen vergelijken

Scroll direct naar

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Kies alleen wat je nodig hebt, voor de beste prijs

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Direct vergelijken

Dé tandartsverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in tandartsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over tandartsverzekering en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Tandartsverzekering.nl en specialist op het gebied van tandartsverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.