Invloed van een slecht gebit op je gezondheid

Het gebit is een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Het is dan ook altijd zaak om goed voor je gebit te zorgen. Er zijn namelijk tal van gebitsaandoeningen die kunnen ontstaan. Sommige kun je nooit helemaal voorkomen, maar een goede verzorging van je gebit helpt je al een heel eind op weg. De gevolgen van een slecht gebit kunnen enorm zijn voor je gezondheid. Daarbij gaat het niet alleen om je mond en gebit zelf maar om je algehele gezondheid. Een slecht gebit heeft namelijk ook invloed op heel veel andere dingen in ons lichaam. En dan hebben we het nog niet eens over de mentale gevolgen gehad van een slecht gebit. Om gebitsaandoeningen te voorkomen kun je bovendien meerdere dingen doen. Wist je bijvoorbeeld dat er flink wat gebitsaandoeningen voorkomen kunnen worden door van bepaalde vitaminen genoeg binnen te krijgen. Hieronder bespreken we welke vitaminen belangrijk zijn voor je gebit. Daarnaast worden de gevolgen van gebitsproblemen voor je gezondheid besproken. We maken daarbij onderscheid tussen gevolgen voor je fysieke gezondheid en gevolgen voor je mentale gezondheid.

Gevolgen voor je fysieke gezondheid

Gebitsaandoeningen kunnen flinke gevolgen hebben voor je fysieke gezondheid. Afhankelijk van de aandoening kan dat soms zelfs zeer ernstig worden. Je kunt er veel hinder van ondervinden doordat je pijn hebt en moeilijk kunt eten, maar op een gegeven moment kunnen er ook flinke infecties en ontstekingen ontstaan die zich in sommige gevallen zelfs uitbreiden! En dan hebben we het alleen nog maar over gezondheidsproblemen die direct met het gebit zelf te maken hebben. Een slecht gebit heeft namelijk ook nog eens veel effect op je algemene gezondheid. Er zijn in het verleden al meerdere onderzoeken gedaan. Daaruit is onder andere gebleken dat er een verband is tussen gebitsaandoeningen en ernstige ziektes zoals dementie en diabetes. Ook hebben mensen met een slecht gebit een verhoogd risico op hartproblemen en reumatische artritus. Veel specialisten en onderzoekers menen dat bepaalde bacteriën via de mond in de bloedstroom van ons lichaam terecht kunnen komen. Op die wijze is het mogelijk dat de bacteriën belangrijke organen aanvallen.

Gevolgen voor je mentale gezondheid

Een slecht gebit heeft ook nog eens gevolgen voor je mentale gezondheid. Doordat gebitsaandoeningen ervoor zorgen dat je tanden en tandvlees er slecht uit gaan zien, daalt het zelfvertrouwen al snel. Als daar ook nog eens stinkende adem bijkomt, blijft er helemaal weinig zelfvertrouwen over. Dat leidt niet zelden tot sociale problemen waarbij mensen zoveel mogelijk andere uit de weg gaan en al helemaal hun mond niet open durven te doen. Een laag zelfvertrouwen en een vermindering van sociale contacten zijn slechts twee voorbeelden van de mentale gevolgen van een slecht gebit. In ernstige gevallen kan het zelfbeeld zelfs steeds lager worden en ontstaan er ernstige psychische problemen. Die gaan vaak samen met vereenzaming en het steeds meer laten vallen van de dagelijkste structuur en bezigheden. Er kan uiteindelijk zelfs een depressie ontstaan.

Gebitsaandoeningen door vitaminetekort

Bij gebitsproblemen of een slechte conditie van het gebit wordt er door veel mensen direct gedacht dat dit aan een slechte verzorging ligt. Er zijn echter meer dan genoeg voorbeelden van mensen die een slecht gebit hebben of last hebben van een gebitsaandoening terwijl ze meerdere keren per dag hun tanden poetsen en flossen. Daar hoeft het dus niet altijd aan te liggen. Gebitsaandoeningen kunnen namelijk ook ontstaan door een gebrek aan bepaalde vitaminen. Tal van gebitsaandoeningen kunnen dan ook voorkomen worden door te zorgen voor voldoende inname van bepaalde vitaminen. Bij vitaminetekort ontstaan er bijvoorbeeld sneller gaatjes in tanden en kiezen omdat ze simpelweg minder sterk zijn en daardoor ook minder bestand zijn tegen bacteriën en tandplak. Daarnaast is vitaminetekort vaak ook de oorzaak van tandvleesaandoeningen zoals Gingivitis.

Belangrijke vitaminen voor je gebit

Dat vitaminen erg belangrijk zijn voor ons gebit staat dus wel vast. Maar welke vitaminen zijn dan eigenlijk nodig voor een gezond gebit? Allereerst is dat vitamine C. Dat is voornamelijk belangrijk voor de gezondheid van je mondweefsel. Daarbij is het overigens ook belangrijk om te weten dat rokers bijna de helft minder vitamine C binnen krijgen. Om tandvleesontstekingen te voorkomen zijn voornamelijk vitamine D en vitamine E van belang. Bij een ontsteking is het namelijk belangrijk dat deze geremd wordt en dat is precies de werking van deze vitaminen. Overigens is vitamine D sowieso erg belangrijk voor je gebit. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium opgenomen kan worden. Dat is de mineraal die voor sterke tanden en kiezen zorgt en onmisbaar is voor een gezond gebit.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl