Psychische problemen

Gebitsproblemen en psychische problemen gaan vaker dan je denkt hand in hand. Een verzorgd en gezond gebit is belangrijk. Voor iedereen. Dus ook voor mensen met psychische problemen. Hier bedoelen we mee dat je leven verstoord wordt door vervelende, pijnlijke gevoelens die worden veroorzaakt door ervaringen of gedrag waardoor je niet meer goed kunt functioneren. Je hebt er zelf last van en je omgeving misschien ook wel. Dit soort stoornissen zijn zeker geen uitzondering. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van onze bevolking jaarlijks last heeft van een psychische stoornis. Angststoornissen, stemmingsstoornissen en alcoholverslaving vormen de top 3.

Verwaarlozing van je gebit

Door je psychische aandoening kun je hinder ondervinden om je gebit goed te verzorgen, met een zekere regelmaat de tandarts te bezoeken en je gebitsproblemen aan te pakken. Dit kan weer tot gevolg hebben dat je meer last krijgt van je gebit en/of leiden tot een schaamtegevoel vanwege bijvoorbeeld ontbrekende tanden of een slechte mondgeur. Ook kan het gebruik van medicijnen van invloed zijn op je mondgezondheid. Tandvleesproblemen en cariës kunnen een gevolg zijn van een tekort aan speeksel, wat weer een bijwerking kan zijn van medicijngebruik.

Psychische problemen en je tandarts

Tandartsen besteden veel aandacht aan mogelijke psychische problemen van hun patiënten. Op dit gebied is er een veelheid aan literatuur uitgegeven. Tandartsen hebben uiteraard hun eigen specifieke vakgebied, maar het is niet nodig om te denken dat een tandarts geen begrip voor jouw situatie zou kunnen opbrengen. Het allerbelangrijkste, ook al is dit misschien makkelijk gezegd, is het bespreekbaar maken van jouw problemen. Je bent wellicht niet zo snel van plan je tandarts over dit soort persoonlijke zaken te vertellen omdat je het niet nodig acht of omdat je een schaamtegevoel ervaart. In de tandartswereld is het belang van het signaleren van het psychisch functioneren van de patiënt een belangrijk onderwerp. Weet dus dat het niet gek of raar is om het hierover te hebben met je tandarts. Die kan je ook adviseren een andere hulpverlener te bezoeken.

Bang voor de tandarts

Er zijn meer mensen dan je misschien denkt bang voor de tandarts. Deze angst wordt dentofobie genoemd. Zo’n tien procent van de bevolking heeft er last van. De fobie wordt veroorzaakt door een groot angstgevoel voor de pijn, de tandartsboor en de verdovingsspuit, maar een groot deel van de negatieve emotie bestaat uit een schaamtegevoel voor de angst en voor het slechte gebit dat ze doorgaans al bezitten. Een gevolg van deze dentofobie is dat mensen dikwijls met andere psychische stoornissen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van sociale contacten, uit schaamte voor je slechte gebit. Dit kan weer leiden tot eenzaamheid, wat weer versneld tot een depressie kan leiden. Gelukkig zijn er tandartsen die gespecialiseerd zijn in het helpen van patiënten met angst voor de tandarts.

Tandartsbezoek naar aanleiding van somatische klachten

Het komt ook voor dat je aangeeft pijn te hebben aan je gebit en daarom de tandarts bezoekt, maar dat hier geen fysieke of medische oorzaak aan ten grondslag ligt. Dit noemen we somatische klachten. Hiermee bedoelen we dus een psychische aandoening, waarbij wel degelijk sprake is van lichamelijke klachten, maar die zijn niet als zodanig te herleiden. Soms wordt er wel een medische oorzaak gevonden, maar spelen psychische problemen een grote rol in het ontstaan, dan wel het toenemen of de continuïteit van de klachten. Je tandarts zal met de juiste voorkennis kritischer kijken naar het te volgen behandelplan en hiermee voorkomen dat hij onnodige tandheelkundige behandelingen uitvoert. Daar ben jij immers ook niet bij gebaat. Mocht tijdens een tandartsbezoek aan het licht komen dat in jouw geval inderdaad sprake is van somatische klachten, dan is het wellicht raadzaam ook een bezoek te brengen aan je huisarts.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl