Mondzorg voor echtparen

Hoewel de zorgverzekering een individuele verzekering is, kan je deze verzekering bijvoorbeeld samen met je partner op één polis afsluiten. Dit geldt niet alleen voor de basiszorgverzekering, maar ook voor de aanvullende verzekeringen, waaronder de tandartsverzekering. De keuze voor een gezamenlijke polis zorgt ervoor dat je samen maar één keer je zorgverzekering hoeft te vergelijken.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Tandartsverzekering voor echtparen

Wil je samen met je partner een zorgverzekering en aanvullende verzekering afsluiten? Dan kan dit financieel voordelig zijn. Wanneer één van beiden collectiviteitskorting krijgt, kan de andere partner hier op meeliften. De collectiviteitskorting geldt echter alleen op de basiszorgverzekering, niet op de aanvullende zorgverzekeringen zoals de tandartsverzekering. Hiervoor heeft het samen afsluiten geen financiële voordelen. Wel kan het praktisch zijn om bij dezelfde verzekeringsmaatschappij alle (aanvullende) zorgverzekeringen af te sluiten.

Voordelen gezamenlijke verzekering

Heb je als stel één polis dan heeft dit alleen voor de basiszorgverzekering financiële voordelen wanneer één van beiden beroep kan doen op collectiviteitskorting. Daarnaast is het overzichtelijk om alle informatie bij één verzekeraar terug te kunnen vinden. Door de nieuwe privacywetgeving is het echter niet meer zo dat de verzekeraar alle medische informatie aan alle verzekerden onder één polis mag verstrekken, zelfs niet als je getrouwd bent.

Heb je bij dezelfde zorgverzekeraar allebei een basisverzekering, dan kun je bij de meeste verzekeraars andere aanvullende verzekeringen kiezen. Sommige zorgverzekeraars bieden verschillende tandartsverzekeringen aan. Je kunt dus als echtpaar er voor kiezen dat de één een basis tandartsverzekering afsluit en de ander een uitgebreider pakket.

Heb je samen exact hetzelfde zorgverzekeringspakket afgesloten? Dan is het goed om te weten dat het eigen risico toch individueel wordt verrekend. Heb je geen hoger eigen risico afgesloten, dan heb je dus als echtpaar op jaarbasis tweemaal €385,- eigen risico. Hiernaast kan het zijn dat je soms ook een eigen bijdrage moet betalen. Lees hier meer over het eigen risico en de eigen bijdrage.

Acceptatieplicht

Wil je als echtpaar een tandartsverzekering afsluiten, dan kan het zijn dat je aan acceptatievoorwaarden moet voldoen. Bij vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen zijn de acceptatievoorwaarden individualistisch. Dit houdt in dat voor het aanvragen van de verzekering alleen naar jouw individuele situatie wordt gekeken. Bij een enkeling kan je samen de voorwaarden invullen, dit heeft als nadeel dat als de één niet wordt geaccepteerd de ander hier ook nadeel van ondervindt. Het is dus praktischer om altijd individueel de vragenlijst in te vullen.

Lees hier meer over de acceptatie

Tandartsverzekering baby op komst

Is er een baby op komst, dan is het goed om te weten dat de zorgverzekering en aanvullende verzekering ook van toepassing is op je kind wanneer deze geboren is. Wel dien je de baby bij te laten schrijven op je polis of op die van je partner, wanneer je geen gezamenlijke polis hebt. Als je geen voorkeur opgeeft, wordt je kindje na het aanmelden bij de verzekeraar automatisch en gratis meeverzekerd bij de hoogst verzekerde ouder. Staat je kind bij jou op de polis of ben jij de hoogst verzekerde van het gezin en heb je een tandartsverzekering, dan zal je kind hier waarschijnlijk weinig beroep op doen. Het is namelijk zo dat kinderen tot 18 jaar via de basisverzekering verzekerd zijn voor standaard tandartskosten. Hier valt het volgende onder:

  • Standaard controles
  • Incidentele consulten
  • Het verwijderen van tandsteen
  • Fluoridebehandelingen voor kinderen vanaf 6 jaar
  • Sealen van kauwvlakken
  • De behandeling van ontstoken tandvlees
  • De verdoving tijdens het vullen van gaatjes
  • Wortelkanaalbehandelingen
  • Het vullen van gaatjes
  • Het maken van röntgenfoto’s

Zo’n 30% van de kinderen krijgt later een beugel en de kosten van orthodontie kunnen flink oplopen. Orthodontie wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, hiervoor kan een aanvullende verzekering wel nuttig zijn.

Orthodontie vergelijken

Verzekeraars

Uniek in Nederland is de tandartsverzekering Zorg en Zekerheid. Bij deze verzekeraar kun je namelijk als stel je tandartsverzekering delen. Dit houdt concreet in dat als de een minder gebruik maakt van de tandartsvergoeding, de andere partner hiervan kan profiteren. Stel je hebt per persoon op jaarbasis recht op een tandartsvergoeding van €500,-, dan heb je dus als stel samen recht op een vergoeding van €1000,-. Wanneer de één bijna geen gebruik maakt van mondzorg en de ander juist veel naar de tandarts moet, dan kan het erg prettig zijn dat je met de verzekering van Zorg en Zekerheid gewoon over je eigen vergoeding heen kan gaan en tóch nog mondzorg kan declareren.

Heb je als echtpaar precies inzichtelijk welke mondzorg je wenst, dan wil je vast weten welke verzekering het meest voordelig is voor jullie situatie. Wil je je hierop verder oriënteren? Bekijk dan de rest van de verzekeraars.

Let op: sommige verzekeraars willen eerst de conditie van het gebit beoordelen, voordat zij een verzekering aangaan. Lees hier meer over deze zogenaamde acceptatievoorwaarden.

Vergoeding specifieke behandeling

Hebben jullie al een tandartsverzekering of heeft één van jullie een gebitsprobleem en zijn jullie op zoek welke verzekeraar hiervoor de hoogste dekking biedt? Bekijk dan het overzicht op onze pagina over vergoedingen.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl