Mondzorg voor gezinnen

Het is niet het meest plezierige, (half jaarlijkse) bezoekje, maar het blijft noodzakelijk: het tandartsbezoek. Niet alleen voor de conditie van de eigen mondhygiëne, maar ook voor de ontwikkeling van de tanden en kiezen van jouw kinderen. Om jouw kinderen te laten wennen aan de tandarts, is het belangrijk om ze al van jongs af aan mee te nemen naar de tandarts. Ook voor jouw eigen gezondheid is het belangrijk dat je jouw gebit twee keer per jaar laat controleren. Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn aan het onderhoud van het gebit kosten verbonden. Gelukkig bieden verzekeraars op maat gemaakte pakketten, speciaal voor jou en jouw gezin.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Van vroeg af aan naar de tandarts

Het gebit van een kind ontwikkelt in een sneltreinvaart. Het begint allemaal met het doorkomen van de melktanden, die enkele jaren meegaan. Na een tijdje beginnen kinderen met wisselen en vervangen de zogenoemde ‘grote mensen tanden en kiezen’ de plaats van de melktanden. Het is belangrijk dat deze nieuwe tanden die nog het hele leven mee moeten, gelijk goed onderhouden worden. Zo krijgen veel kinderen al vanaf het moment dat zij blijvende tanden krijgen fluoridebehandelingen. Verder zijn net doorgekomen kiezen, het meest gevoelig voor gaatjes. Daarom worden beginnende gaatjes zo snel mogelijk verholpen en worden in sommige gevallen kiezen ‘gesealed‘. Dit houdt in dat er een extra laagje beschermen over de kiezen wordt aangebracht.

Jongeren tot 18 jaar kosten

Jongeren tot 18 jaar zijn meeverzekerd met de zorgverzekering van hun ouders. De kosten die zij maken bij de tandarts worden veelal via het basispakket van hun ouders vergoed. Echter geldt dit meestal alleen voor de volgende, standaard behandelingen:

 • Standaard controles
 • Incidentele consulten
 • Het verwijderen van tandsteen
 • Fluoridebehandelingen voor kinderen vanaf 6 jaar
 • Sealen van kauwvlakken
 • De behandeling van ontstoken tandvlees
 • De verdoving tijdens het vullen van gaatjes
 • Wortelkanaalbehandelingen
 • Het vullen van gaatjes
 • Het maken van röntgenfoto’s

Lees hier meer over de dekking (en over behandelingen die niet gedekt worden!) van de tandartskosten van jongeren tot 18 jaar.

Ongeveer 30 % van de jongeren heeft een beugel nodig

Echter verloopt de ontwikkeling van een kindergebit naar een ‘grote mensen gebit’ niet altijd even vlekkeloos. Soms groeien de mond en de kaken van het kind te snel of te langzaam met de ontwikkeling van het gebit mee. Hierdoor kunnen tanden en kiezen scheef groeien, kan er een overbeet ontstaan of kunnen tanden zich over elkaar heen gaan ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om twee keer per jaar de tandarts de ontwikkeling van het gebit te laten volgen. In sommige gevallen kan deze bepalen dat het kind een beugel nodig heeft, net zoals ongeveer 30% van alle kinderen in Nederland.

Orthodontiekosten

Er zijn veel mensen die zich kunnen schamen voor hun imperfecte gebit. Om dit te voorkomen, is het de aanschaf van een beugel voor jouw kind zeer aan te raden. Helaas zijn hier wel flinke kosten aan verbonden. Om deze kosten enigszins te dekken, biedt een aanvullende tandartsverzekering uitkomst. Hierin kun je als ouder kiezen voor de aanvullende polis ‘orthodontie’. Let op! Er kan bij sommige verzekeraars een soort ‘wachttijd’ gelden. Dit betekent dat wanneer je de aanvullende verzekering met de polis ‘orthodontie’ afsluit, deze nog niet gelijk geldig is. Deze maatregel is genomen om misbruik tegen te gaan. Hetgeen wat jij als ouder kunt doen, is je goed laten informeren door de tandarts. Denkt deze dat jouw kind in de toekomst een beugel nodig heeft? Zo ja, sluit dan tijdig de aanvullende polis af. De eerdergenoemde wachttijd kan namelijk soms wel een jaar bedragen.

Tip: Sommige verzekeraars bieden speciale ‘beugelplannen’ waarbij je in 2 á 3 jaar spaart voor een beugel.

Orthodontie vergelijken

Behandelingen die doorgaans niet door een aanvullende verzekering worden vergoed:

 • Het bleken van tanden
 • Tandartsabonnement

Tandartsverzekering voor iedereen boven de 18 jaar

De tandartskosten die de ouders/verzorgers van het gezin maken worden in eerste instantie vanuit de basis zorgverzekering gedekt. Echter is het type behandeling wat vergoed wordt beperkt. Onderstaand vind je een opsomming van alle zaken die veelal worden vergoed door de basis zorgverzekering.

 • Chirurgische tandheelkundige hulp
 • Röntgenonderzoeken wanneer deze nodig zijn bij chirurgische tandheelkundige hulp
 • Kunstgebitten en protheses voor de boven- of onderkaak
 • Ernstige ontwikkelingsstoornissen van de mond
 • Behandeling van ernstige afwijkingen aan het gebit
 • Een zogenaamd ‘speciaal tijdtartief’ waarbij de tandarts de tijd neemt om u te behandelen zodat u zich niet opgejaagd voelt

Let op: deze lijst van behandelingen kan verschillen per kan verzekeraar. Oriënteer je dus goed en kies voor het pakket wat het beste bij jou past. Meer over vergoedingen voor behandelingen bij tandartsen en andere mondverzorgers. In de lijst ontbreken veelal standaard procedures zoals het vullen van gaatjes, preventieve controles en tandsteen behandelingen. Wanneer jouw gebit hier extra gevoelig voor is, doe je er goed aan om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Deze dekt deze zaken wel.

Zoals je ziet worden behandelingen zoals het vullen van gaatjes, standaard controles en het verwijderen van tandsteen niet vergoed. Wanneer je ook hiervoor verzekerd wilt zijn, is een aanvullende tandartsverzekering de oplossing.

Aanvullende tandartsverzekeringen

Naast dat je zorg neemt voor de gebitsverzorging van jouw kinderen, dien je er ook rekening mee te houden dat jouw eigen gebit veroudert. Zo kan het zijn dat de tandarts jou en jouw partner zou aanraden om eens vaker een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste. De kosten hiervan kunnen echter aardig oplopen. Een aanvullende tandartsverzekering, dekt deze kosten veelal. Ook in het geval van extra tandartsbezoeken kun je veelal rekenen op dekking van de tandartsverzekering.

Daarnaast kan het voorkomen dat je door slijtage van jouw gebit, kronen en/of bruggen nodig hebt om jouw gebit te beschermen. Ook de kosten hiervan zijn opgenomen in de aanvullende tandartsverzekering. Meer informatie over de aanvullende tandartsverzekering.

Verzekeraars

Maar welke verzekering is nu het meest compleet voor jouw gezin? Hieronder geven wij drie voorbeelden van de meest voordelige verzekeringen en hun pakketaanbod wat betreft de tandartsverzekeringen voor ouders en kinderen. Wil je je graag nog verder oriënteren? Bekijk dan de rest van de verzekeraars.

Let op: sommige verzekeraars willen eerst de conditie van het gebit beoordelen, voordat zij een verzekering aangaan.

CZ Vergoedingen Premie
Aanvullende dekking voor gezinnen Volledige dekking tandarts (100% controle, 100% andere mondzorg tot max. €250 per jaar) €51,20 per maand, per persoon (kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd)
Orthodontie: jaarlijks oplopende vergoeding tot max. €2.500,-.
Bekijken
Zorg & Zekerheid Vergoedingen Premie
AV GeZZin Compact Tandartsverzekering: €250 per jaar. 100% vergoeding voor controles. Overige behandelingen: 75% vergoeding. €27,95 per maand per persoon (kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd)
Orthodontie tot 18 jaar: 100% tot max. €1.000 voor de hele looptijd van de aanvullende verzekering.
Bekijken
Zorg & Zekerheid Vergoedingen Premie
AV GeZZin Tandartsverzekering: € 500 per jaar. 100% vergoeding voor preventieve controle. Overige mondzorg: 75% vergoed. €54,35 per maand per persoon (kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd)
Orthodontie tot 18 jaar: 100% tot €1.750 voor de gehele duur van het aanvullend pakket.
Bekijken

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl