Tandarts in het buitenland

Stel: je bent op vakantie in het buitenland en krijgt enorme kiespijn. De pijn is aanhoudend, wordt steeds erger en is op een gegeven moment zo intens dat je besluit een bezoek te brengen aan de plaatselijke tandarts. Er blijkt een ontsteking onder de betreffende de kies te zitten die met spoed behandeld dient te worden. Dat betekent dat niet met de behandeling kan worden gewacht tot terugkomst in Nederland. Wordt deze medisch noodzakelijke ingreep vergoed door je basisverzekering of aanvullende tandartsverzekering?

Vergoeding vanuit het basispakket in het buitenland?

De kosten van medisch noodzakelijke tandartszorg in het buitenland worden vanaf je 18e niet meer vergoed vanuit je basispakket. Slechts jongeren tot 18 jaar krijgen dus de kosten van spoedeisende tandartszorg in het buitenland vergoed. Je krijgt alleen de kosten vergoed in geval van tijdelijk verblijf in het buitenland, tijdens bijvoorbeeld je vakantie.

Vergoeding met een aanvullende verzekering in het buitenland?

Er zijn een aantal verzekeraars die de kosten van medisch noodzakelijke tandartszorg in het buitenland vergoeden via je aanvullende verzekering. Sommige verzekeraars vergoeden alleen de kosten indien je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten in Nederland, vaak tot een bepaald maximumbedrag. Hieronder een overzicht vanuit welke aanvullende pakketten verzekeraars spoedeisende tandheelkundige hulp in het buitenland vergoeden.

Verzekeraar Aanvullend pakket Vergoeding
ONVZ Superfit 100% tot €1600,-
FBTO Module buitenland: Europa of Wereld 100% tot €500
OHRA Sterk Aanvullend Extra Aanvullend Uitgebreid 100% tot €250
Zilveren Kruis Aanvullend * Aanvullend ** Aanvullend *** Aanvullend **** 100% tot 18 jaar

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2024

Vergoeding met een reisverzekering

Een goed alternatief voor de vergoeding van de kosten van spoedeisende tandheelkundige hulp is het afsluiten van een reisverzekering. De kosten van spoedeisende tandartszorg vallen onder de dekking van (medische noodzakelijke) geneeskundige kosten van je reisverzekering. Deze kosten vallen echter niet onder de standaarddekking van je reisverzekering. Het is daarom nodig aanvullende dekking voor medische kosten af te sluiten om alle tandartskosten vergoed te krijgen.

Goedkope behandelingen in het buitenland

In bepaalde landen zijn tandheelkundige ingrepen een stuk goedkoper. Voorbeelden zijn Hongarije, Thailand of Turkije. Dit maakt het voor veel mensen aantrekkelijk zich in het buitenland te laten behandelen. Het gaat hierbij om niet-spoedeisende behandelingen. Er worden om die reden ‘tandreizen’ georganiseerd om mensen 50%-70% op hun tandartsrekening te laten besparen.

Risico’s

Deze buitenlandse behandeling zijn niet geheel zonder risico’s. Met name indien naderhand blijkt dat de behandeling niet goed is uitgevoerd of er complicaties optreden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een schroef van je implantaat afbreekt of een ontsteking de kop op steekt. Hoewel in bepaalde gevallen wel garantie wordt gegeven, dien je wel terug te gaan naar het land waar je behandeld bent. Zeker indien de behandeling niet goed is uitgevoerd laat je je misschien liever behandelen door je oude vertrouwde Nederlandse tandarts. In dat geval wordt je alsnog geconfronteerd met een rekening van de Nederlandse tandarts om de boel in orde te maken.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl