Mondverzorging tijdens en na chemotherapie

Wanneer je de diagnose kanker krijgt en chemotherapie moet ondergaan, zal je waarschijnlijk niet aan de gevolgen hiervan voor je gebit denken. Toch is het wel goed om in ieder geval te weten wat de effecten van chemo op je tanden zijn. Onderzoek door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten laat namelijk zien dat tweederde van de patiënten die chemotherapie heeft ondergaan, aangeeft daarna gebitsproblemen te krijgen.

Wat voor bijwerkingen heeft chemo op mijn tanden?

Is chemo slecht voor mijn tanden? En tast chemo tanden aan? Veel kankerpatiënten weten dit niet en worden een tijd na hun chemotherapie opeens geconfronteerd met gebitsproblemen. In principe tast chemo niet de tanden aan, maar het speeksel. Dit heeft echter op de lange termijn grote gevolgen voor het gebit. Doordat je speeksel verandert ontstaat er een vergrote kans op schimmels en bacteriële infecties. Hierdoor kunnen tandvlees- en gebitsproblemen ontstaan met pijnlijke klachten tot gevolg.

De invloed en het effect van chemo op tanden

Na de chemotherapie geeft een groot aantal personen aan gebitsproblemen te krijgen. Klachten variëren van gele en gevoelige tanden na de chemo tot kiezen die plots afbreken. De klachten zijn vaak moeilijk te verhelpen. De gebitsproblemen ontstaan omdat chemotherapie niet alleen de kankercellen aanpakt, maar ook de goede cellen in het lichaam. Hierdoor worden de slijmvliezen aangetast en dit heeft gevolgen voor de speekselaanmaak. Dit kan vervolgens grote consequenties hebben op het gebit en diverse problemen veroorzaken.

Wat kan ik doen om gebitsproblemen tijdens en na de chemo te voorkomen?

Wanneer je chemotherapie krijgt, is de kans groot dat je last krijgt van een droge mond. Om gebitsproblemen te voorkomen wordt aangeraden de mond zelf vochtig te houden. Dit kan door voldoende te drinken, speeksel aanmaak te stimuleren door het gebruik van kauwgom of door bij de apotheek of drogist een gel te halen die als speekselvervanger werkt. Daarnaast wordt geadviseerd regelmatig de tanden te poetsen en alleen de tanden te flossen als je dit gewend bent. Begin hier niet mee tijdens de chemotherapie, omdat de kans op bloedingen dan groot is. Vergeet ook niet om de lippen te verzorgen met vaseline.

Ik krijg toch gebitsproblemen tijdens de chemo

Tijdens de chemokuur is het verstandig om het gebit minstens eenmaal per dag goed te checken op blaren, witte plekjes, (beginnende) ontstekingen, roodheid en speekselklachten. Mocht één van deze problemen optreden neem dan contact op met de behandelend arts en de tandarts of mondhygiënist. Vermeld hier altijd dat je een chemokuur volgt. Het is belangrijk om ergere gebitsproblemen te voorkomen, aangezien bij ernstige klachten op dit vlak de chemo vertraging op kan lopen of moet worden gestopt. Tijdig signaleren en behandelen van gebitsproblemen gedurende de chemotherapie is dus erg belangrijk.

Worden gebitsproblemen door de chemo vergoed?

Krijg je door de chemotherapie gebitsproblemen dan is het helaas niet vanzelfsprekend dat de mondzorgkosten door je verzekering worden vergoed. Heb je alleen een basis zorgverzekering dan kan je een beroep doen op de dekking ‘bijzondere tandheelkunde’. Echter, als patiënt dien je zelf aan te tonen dat je gebitsproblemen een direct gevolg zijn van de chemotherapie. Het aantonen van dit causaal verband is lastig en zorgt ervoor dat uiteindelijk maar zo’n 6% van de patiënten zijn mondzorgkosten vergoed krijgt op basis van de dekking ‘bijzondere tandheelkunde’.

Tips voor kankerpatiënten die chemo gaan krijgen

Wie de diagnose kanker krijgt en hoort dat er met chemotherapie moet worden gestart, denkt waarschijnlijk niet aan de consequenties hiervan op het vlak van het gebit. Toch is het advies om voordat de chemotherapie wordt gestart naar de tandarts te gaan en deze een zogenaamde ‘0-meting’ uit te laten voeren, het liefst met foto’s van het gebit. De kans is namelijk groot dat na de chemotherapie gebitsproblemen optreden en door aan de zorgverzekering de 0-meting te overleggen, kan worden aangetoond dat de gebitsproblemen zijn veroorzaakt door de chemo.

Ontwikkelingen op dit vlak

Ondanks dat de meerderheid van de patiënten die chemotherapie heeft ondergaan aangeeft dat ze na afloop gebitsproblemen krijgen, is hier nog weinig aandacht voor. De Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten heeft hierover aan de bel getrokken, aangezien gebitsproblemen niet alleen erg vervelend en pijnlijk zijn, maar ook flink in de papieren kunnen lopen. Het feit dat het verhelpen van deze problemen nu doorgaans niet vergoed wordt door de zorgverzekering is de federatie een doorn in het oog. Er wordt gepleit naar meer onderzoek om wetenschappelijk aan te tonen dat alle patiënten die chemotherapie ondergaan een verhoogde kans lopen op gebitsproblemen.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl