Mondzorg voor Senioren

Wanneer je ouder wordt, heeft dat weerslag op het lichaam. Zo ook op het gebit. Omdat de tanden en kiezen al een tijdje meegaan, is het niet vreemd dat ze in een slechtere conditie gaan verkeren. Hierdoor is extra aandacht voor jouw mondverzorging nodig. Aandacht van jezelf, maar ook van de tandarts en andere mondzorg deskundigen. Regelmatig een controle is daarom zeker aan te raden. Ook wanneer je in het bezit bent van een kunstgebit, dient er regelmatig gecontroleerd te worden of deze nog wel goed zit en of het tandvlees eromheen gezond is. Om dit te bekostigen is een goede tandartsverzekering van groot belang. Wij vertellen je graag waarom en hoe dit in zijn werk gaat.

Waarom een tandartsverzekering?

Een slecht verzorgd gebit brengt veel complicaties in het dagelijkse leven met zich mee. Naast bloedingen en pijn, kun je beperkt worden in het nuttigen van bepaalde etenswaren of het drinken van (warme) dranken. Naast dat dit erg vervelend is, kan dit ook ondergewicht of een te kort aan vitaminen en mineralen tot gevolg hebben omdat eten en drinken niet meer zo goed gaat als vroeger.

Problemen waarmee ouderen vooral te kampen hebben, zijn ontstekingen in het tandvlees, problemen met het kaakbot of tanderosie doordat het tandglazuur slijt. Naast dat dit dagelijkse problemen met zich meebrengt, zijn er nog veel meer risico’s verbonden aan een slechte mondhygiëne. Zo tonen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken aan dat er nog veel meer verregaande gezondheidsproblemen op de loer kunnen liggen. Denk hierbij aan een verhoogde kans op hart- en vaatziektes, diabetes, longproblemen en dementie. Verder kan het gebruik van medicatie, dat vaker voorkomt bij senioren, invloed hebben op de speekselproductie. Wanneer deze minder wordt, kan dit een droge mond veroorzaken waardoor bacteriën minder snel worden afgebroken. Kortom: goed verzekerde mondzorg is van groot belang!

Tandartsverzekeringen vergelijken

Speciale tandarts – geriatrie

Omdat de gebitten van senioren al wat langer meegaan, kampen zij vaak met meer gecompliceerde problemen. Om de beste zorg te bieden, zijn er tandartsen die zich hebben gespecialiseerd in mondzorg voor senioren; geriatrie tandartsen genaamd. Zij hebben meer kennis in huis over mondzorg problemen en ziektes die voorkomen bij ouderen. Vooral voor senioren die al kampen met andere gezondheidsproblemen zoals dementie of de ziekte van Parkinson, biedt deze tandarts een goede uitkomst. Indien nodig wordt er bijvoorbeeld contact gelegd met de huisarts of andere specialisten om een goed plan van aanpak wat betreft de mondzorg van de patiënt op te stellen. Ook onderzoekt de geriatrie tandarts de invloed van eventueel medicijn gebruik van de patiënt op zijn of haar mondhygiëne. Bovendien bieden gespecialiseerde tandartsen vaak ook praktische hulp. Zo zijn hun tandartspraktijken vaak gemakkelijk te bereiken met rollators of rolstoelen en vaak gaan ze ook wat langzamer te werk zodat de patiënt even op adem kan komen. Wanneer je graag in aanmerking komt voor zo’n gespecialiseerde tandarts, kun je altijd jouw huidige tandarts raadplegen voor een verwijzing.

Mondverzorging & kosten

Een goede mondzorg is niet goedkoop. De kosten van een behandeling kunnen soms wel oplopen tot honderden euro’s. Je kunt er voor kiezen om deze (incidentele) kosten zelf te betalen, maar ook om een tandartsverzekering af te sluiten. De tarieven in de mondzorg worden elk jaar opnieuw door de overheid herberekend, waardoor kosten soms onverwacht hoog kunnen oplopen. Om niet voor onverwachte verassingen komen te staan, biedt een tandartsverzekering uitkomst. Zeker wanneer je al op leeftijd bent, zal de maandelijkse polis zichzelf terugbetalen aangezien je vaak meer mondzorg nodig hebt dan gemiddeld.

Er zijn eindeloos veel tandartsverzekeringen in allerlei soorten en maten te vinden. Zij bieden dekkingen aan verschillende doelgroepen met verschillende zorgvragen. Om enige duidelijkheid te scheppen vertellen wij jou graag welke opties er zijn. Voor sommige behandelingen ben je verzekerd vanuit jouw basiszorgverzekering. Deze worden dus door jouw zorgverzekering gedekt. Hieronder vallen vaak de volgende zaken:

  • Chirurgische tandheelkundige hulp
  • Röntgenonderzoeken wanneer deze nodig zijn bij chirurgische tandheelkundige hulp
  • Kunstgebitten en protheses voor de boven- of onderkaak
  • Ernstige ontwikkelingsstoornissen van de mond
  • Behandeling van ernstige afwijkingen aan het gebit
  • Een zogenaamd ‘speciaal tijdtartief’ waarbij de tandarts de tijd neemt om u te behandelen zodat u zich niet opgejaagd voelt

Meer lezen over verschillende gebitsaandoenngen en de vergoedingen daarvan.

Zoals je ziet worden behandelingen zoals het vullen van gaatjes, standaard controles en het verwijderen van tandsteen niet vergoed. Wanneer je ook hiervoor verzekerd wilt zijn, is een aanvullende tandartsverzekering de oplossing.

Let op: in sommige gevallen wordt er wel een eigen bijdrage gevraagd voor het zetten van een volledige boven- of onderprothese, check hiervoor goed jouw polis en bepaal of een aanvullende verzekering vollediger is.

Aanvullende tandartsverzekering

Wanneer je meer zekerheid wilt en meer mondzorg nodig hebt, is een aanvullende verzekering de oplossing. De volgende zaken worden in de meeste gevallen gedekt door een tandartsverzekering:

  • Behandelingen door de mondhygiëniste
  • Plaatsing van kronen en bruggen in het gebit
  • Extra tandartsbezoeken

Verzekeraars

Omdat jouw zorgvraag vaak stijgt naarmate je ouder wordt, doe je er goed aan om een zorgverzekering af te sluiten die is toegespitst op senioren. Hieronder drie voorbeelden van de meest voordelige verzekeringen en hun pakketaanbod wat betreft de tandartsverzekeringen. Bekijk hier de rest van de verzekeraars.

VGZ Dekking Premie
Pakket 1: Tand goed Vergoedingen tot €250 per jaar / 100% voor periodieke controle en 80% voor overige behandelingen €14,04 per maand
Pakket 2: Tand Beter Vergoedingen tot €500 per jaar / 100% voor periodieke controle en 80% voor overige behandelingen €20,29 per maand
Pakket 3: Tand Best Vergoedingen tot €1000 per jaar
/ 100% voor periodieke controle en 80% voor overige behandelingen
€41,59 per maand
Bekijken
UNIVE Dekking Premie
Univé Vitaal Tand 450 Vergoedingen tot €450 per jaar: 100% preventieve controle / 80% van de tandheelkundige kosten met uitzondering van orthodontische zorg en algehele narcose (inclusief techniek- en materiaalkosten) vergoed. 100% kunstgebit €51,95 per maand
Bekijken

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2024

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl