Tandpasta zonder fluoride

Mondverzorging vereist kwalitatieve producten om goede resultaten te kunnen behalen. De juiste tandpasta is essentieel om de tanden correct te kunnen reinigen.

Tandartsen raden om deze reden tandpasta met fluoride aan. Echter, steeds meer mensen maken zich zorgen of deze fluoride tandpasta geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid. Tandpasta zonder fluoride is om deze reden al jaren in opmars. Wij zetten hier uiteen of er gegronde redenen zijn om zich zorgen te maken over het fluoride gehalte in de meeste tandpasta’s en wat fluoride precies is.

Vergelijk tandpasta’s zonder fluoride

Wanneer de voorkeur uitgaat naar een tandpasta zonder fluoride, zijn er tegenwoordig genoeg opties. Er zijn steeds meer biologische en natuurlijke alternatieven die gemaakt zijn van aloë vera, munt, kokos of groene thee. Vaak bevatten dergelijke tandpasta’s ook geen SLS, een synthetische toevoeging die zorgt dat de tandpasta gaat schuimen, maar voor de rest geen werking op de tanden heeft.

Met de biologische en natuurlijke tandpasta’s kunnen de tanden net zo goed gereinigd worden en de mond van een frisse smaak worden voorzien. Echter, de werking van fluoride op het glazuur kan niet worden vervangen. Daarin is fluoride uniek.

1

Bleu M

De eerste tandpasta in dit lijstje is gelijk ook de favoriet van de redactie van Tandartsverzekering.nl. Blue M is namelijk ontwikkeld door tandartsen. De tandpasta bevat geen fluoride, maar andere ingrediënten die de tanden en het tandvlees vrijwel net zo goed beschermen tegen cariës. Zorgt voor optimale mondverzorging zonder het gebruik van fluoride.

Voor- en nadelen
  • Ontwikkeld door tandartsen
  • Optimale mondverzorging, zonder fluoride
  • Relatief prijzig

vanaf14,59

Bekijken

Prijs-kwaliteitverhouding

2

Pasta del Capitano

Deze tandpasta zonder fluoride is gemaakt op basis van een eeuwenoud Italiaans recept. Natuurlijke ingrediënten zoals kruidnagelbladeren, groene mint en kaneel hebben een reinigende werking en zorgen voor een fris gevoel tijdens en na het poetsen. Naast het feit dat deze tandpasta geen fluoride bevat, zijn er ook geen parabenen terug te vinden in deze tandpasta.

Voor- en nadelen
  • Eeuwenoud Italiaans recept
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Voordeliger dan anderen

vanaf12,95

Bekijken

Prijs-kwaliteitverhouding

3

Olivera

De fluoridevrije tandapasta van Olivera is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten zoals mineraalzout en kruidenextracten. De tandpasta werkt hierdoor uitstekend tegen tandplak. Vanwege de natuurlijke oorsprong van de tandpasta is deze aan te raden bij een gevoelig tandvlees.

Voor- en nadelen
  • Goed bij gevoelig tandvlees
  • Gemaakt van natuurlijke ingrediënten
  • De tandpasta is smaakloos

vanaf9,65

Bekijken

Prijs-kwaliteitverhouding

Waarom heeft fluoride een slechte naam?

De discussie over wel of geen fluoride gaat terug naar de jaren 60 toen sommige gemeenten in Nederland fluoride toevoegden aan het drinkwater. Dit werd gedaan om ervoor te zorgen dat iedereen sterkere tanden en botten kreeg, ongeacht of de tanden vaak genoeg werden gepoetst.

Nadat dit bekend werd, kwamen veel mensen in opstand. Zij vonden dat de overheid teveel ingreep in de levenssfeer van de burgers. Het is aan mensen zelf om te beslissen wat zij binnen krijgen, de overheid zou dit niet moeten bepalen. Om hun standpunten kracht bij te zetten, werd aangegeven dat er gezondheidsklachten optreden wanneer men fluor binnenkrijgt. Na protesten besloten de gemeenten geen fluoride meer aan het drinkwater toe te voegen. Echter, sindsdien heeft fluoride bij veel mensen een slechte naam gekregen. Hier kan aan worden toegevoegd dat veel mensen fluoride en fluor door elkaar halen. Aangezien fluor giftig is en fluoride alleen bij overdosering, maar de termen in veel discussies door elkaar worden gehaald, boezemt inmiddels zowel fluor als fluoride angst in.

Wat is fluoride?

Fluoride is een mineraal dat van nature voorkomt en is wetenschappelijk en scheikundig gezien het anion van fluor. Dit betekent concreet dat het element fluor een verbinding is aangegaan met een ander element, waardoor fluoride ontstaat. Veelal is de verbinding die fluor aangaat een met een zout. Op deze wijze komt fluoride ook voor in het voedsel dat wij dagelijks nuttigen, echter dit is in te lage concentraties om bij te dragen aan sterke en gezonde tanden. Om deze reden wordt het element toegevoegd aan de meeste tandpasta’s.

Waarom wordt er fluoride aan tandpasta’s toegevoegd?

De reden waarom fluoride aan tandpasta’s wordt toegevoegd, ligt gelegen in het feit dat fluoride het glazuur weerbaarder maakt tegen zuuraanvallen. Door tweemaal daags te poetsen komt het glazuur van de tanden in aanraking met fluoride waardoor de tanden beter beschermd raken en het glazuur harder wordt. Hierdoor hebben mensen die regelmatig met fluoride tandpasta poetsen minder kans op cariës.

Waarom tandpasta zonder fluoride?

Critici zijn bezorgd over het binnenkrijgen van fluoride door middel van tandpasta. Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn. Gezondheidsrisico’s treden echter pas op wanneer men teveel aan fluoride binnenkrijgt. In een tandpasta zit gemiddeld 1 tot 1,5 milligram fluoride per gram tandpasta. Volgens zowel het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) als het Voedingscentrum is deze hoeveelheid veilig. Fluoride wordt namelijk pas schadelijk als men per kilo lichaamsgewicht drie tot vijf gram tandpasta zou binnenkrijgen.

Is tandpasta met fluoride slecht of schadelijk?

Aangezien het aantal milligram fluoride in tandpasta’s een stuk lager ligt dan het aantal wat schadelijk is, zou men dus geen gevaar lopen bij het tandenpoetsen. Daarnaast is het de bedoeling dat tandpasta niet wordt ingeslikt, maar wordt uitgespuugd en weggespoeld na het poetsen. Critici zetten hier tegenover dat fluoride ook door de slijmvliezen wordt opgenomen, waardoor men altijd een beperkte hoeveelheid fluoride binnen krijgt, ongeacht het feit of je tandpasta uitgespuugd of niet. Zij stellen daarnaast dat er ook gezondheidsklachten kunnen optreden bij een lagere dosering fluoride. Hier is echter geen wetenschappelijke onderbouwing voor.

Fluoride tandpasta en kinderen

Aangenomen wordt dat de hoeveelheid fluoride in tandpasta’s voor volwassen veilig is. Echter, wetenschappers zijn het erover eens dat fluoride wel schadelijk is in grotere hoeveelheden. Om deze reden is het raadzaam om op te letten hoeveel fluoride men inneemt bij een zwangerschap. In mondspoelingen en dergelijke zit namelijk ook fluoride.

Wat betreft kleine kinderen wordt aangeraden om speciaal voor hen kindertandpasta’s te gebruiken, waarin een lager gehalte aan fluoride zit. Daarnaast is het goed om kinderen aan te leren de tandpasta altijd uit te spugen, zodat de hoeveelheid fluoride waarmee zij in aanraking komen beperkt blijft. Berg tandpasta’s, zowel voor kinderen als volwassen, altijd op buiten het bereik van kleine kinderen.

Tot slot is het voor zowel volwassenen als kinderen niet noodzakelijk om veel tandpasta te gebruiken. Bij een normale handtandenborstel hoeft maar een kwart van de borstel bedekt te zijn met tandpasta om voldoende te hebben. Voor elektrische tandenborstel die doorgaans een kleinere kop hebben, wordt geadviseerd tandpasta ter grootte van een erwt te gebruiken. Men heeft dus niet veel tandpasta nodig om het gebit adequaat te reinigen.

Dé tandartsverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in tandartsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over tandartsverzekering en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Tandartsverzekering.nl en specialist op het gebied van tandartsverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.