Angst voor de tandarts

Gaan je nekharen recht overeind staan bij de gedachte aan een bezoek aan de tandarts? Niet alleen jij, maar met jou vele andere Nederlanders zijn bang voor een tandartsbezoekje. Uit het artikel ‘Angst voor tandheelkundige behandeling’ van prof. dr. A. de Jongh blijkt dat 25% van de Nederlanders bang is voor de tandarts en dat 800.000 van deze groep zelfs zoveel angst ervaren dat ze helemaal afzien van een bezoekje. Voor deze groep ontbreekt de essentiële controle waardoor je gebit op termijn er slecht aan toe kan zijn, waardoor je nog banger wordt voor een mogelijk pijnlijke behandeling.

Waar komt zo’n angst vandaan? En hoe ga je ermee om? En kun je er vanaf komen? Deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

Vergoedingen angsttandarts vergelijken

Hoe komt het dat sommige mensen bang zijn voor de tandarts?

In de meeste gevallen loop je een dergelijke angst in je jeugd op, maar ook latere pijnlijke ervaringen kunnen de oorzaak zijn. Denk aan een pijnlijke behandeling bij de tandarts waarbij mogelijk iets mis is gegaan, enge verhalen van vrienden of familie of alleen al het schelle boorgeluid wat je hoort in de wachtkamer. De meeste mensen gaan desondanks wel naar de tandarts, maar blijven angstig voor de verdovingsprik of tandartsboor.

Wat kan je er tegen doen?

Om de stap naar de tandarts minder groot te maken, kunnen de volgende tips je misschien helpen.

  • Geef bij je tandarts aan dat je kampt met angst. Zo kun je een band van wederzijds vertrouwen scheppen tussen jou en je tandarts;
  • Vind je het fijn om te weten wat er precies gaat gebeuren tijdens de behandeling? Dan kun je je tandarts vragen of hij of zij stap voor stap wil vertellen wat er gaat gebeuren. Ook kun je eventueel vragen of je mee mag kijken via een spiegeltje;
  • Doe van tevoren een ontspanningsoefening. Of zorg voor afleiding tijdens de behandeling. Misschien is het mogelijk je eigen muziek mee te nemen en daar te laten afspelen zodat je je meer op je gemak voelt;
  • Zie je enorm op tegen de pijn? Vraag je tandarts altijd om verdoving. Soms kan de tandarts op bepaalde plaatsen extra verdoving toedienen;
  • Je kunt met je tandarts een stopteken afspreken. Doet de behandeling in jouw beleving te veel pijn dan kun je bijvoorbeeld met een tik op je been aangeven dat de tandarts moet stoppen. Zo houd je toch een beetje controle.
  • Onbegripvolle tandarts tegengekomen? Schroom niet een nieuwe te zoeken die wel begrip heeft voor je angst of kies er voor naar een speciale angsttandarts te gaan die rekening houdt met je angst.

Wat als je echt kampt met een tandartsfobie?

Wat als je zo bang bent voor de tandarts dat je er niet meer heen durft te gaan?

  • Houd de angst niet voor jezelf. Probeer er met mensen in je omgeving over te praten. Zij kunnen je steun bieden bij het overwinnen van je angst en helpen verdere verslechtering van je gebit te voorkomen. Zij kunnen ook hun ervaringen met tandartsen uit de buurt met je delen;
  • Vraag aan je tandarts of een van je familieleden of partner mee naar binnen mag als je je daardoor rustiger voelt. Het is bovendien een extra steuntje in de rug om daadwerkelijk de stap naar de tandarts te zetten;
  • Maak zelf je eerste afspraak en zorg dat het een controleafspraak is. Is de tandarts vriendelijk en geduldig genoeg? Houd je er een goed gevoel aan over? Op die manier kun je aftasten of het bevalt zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets zal gebeuren.

De angsttandarts

Ben je extreem angstig voor de tandarts? In dat geval zijn er tandartsen die zich in het bijzonder hebben toegelegd op het werken met mensen met (extreme) tandartsfobieën. Bij de behandeling wordt extra tijd voor je uitgetrokken en kunnen eventueel verdovende middelen worden toegediend.

Gebruik van kalmerende middelen

De angsttandarts maakt waar nodig gebruik van kalmerende en verdovende middelen. De tandarts kiest, met inachtneming van je persoonlijke omstandigheden, voor de meest aangewezen kalmerings- en verdovingsmiddelen.

Lachgassedatie

Een voorbeeld daarvan is lachgas, een mengsel van zuurstof en lachgas via een neusmaskertje toegebracht wat je helpt ontspannen. Je blijft dus gewoon bij bewustzijn. Dergelijke kalmerende middelen worden gecombineerd met lokale verdoving. Het toedienen van lachgas kan zowel bij kinderen als volwassenen.

Behandeling onder narcose

Indien de patiënt kampt met extreme angst voor de tandarts, is het mogelijk onder narcose te worden behandeld, bijvoorbeeld bij hele jonge kinderen of mensen die hun eigen bewegingsapparaat niet onder controle kunnen houden. Voor de behandeling start wordt je onder een volledige, lichte narcose gebracht. Tijdens de behandeling merk je, doordat je in slaap wordt gehouden, niets van de hele behandeling. De tandarts wordt bijgestaan door anesthesiologen: deze slapen je in en waken onder meer voor je vitale functies gedurende de behandeling.

Vergoeding angsttandarts zorgverzekering

De angsttandarts trekt extra tijd uit voor (extreem) angstige patiënten en maakt bij de behandeling in bepaalde gevallen gebruik van kalmerende middelen of narcose. In hoeverre komen deze aanvullende behandelkosten voor vergoeding in aanmerking vanuit je (aanvullende) zorg- of tandartsverzekering?

Toestemming zorgverzekeraar

Afhankelijk van je zorgverzekeraar en de angsttandarts waar je aanklopt, kan het zijn dat om een verwijsbrief van je behandeld tandarts wordt gevraagd. Wellicht heb je geen behandeld tandarts en klop je dapper aan bij de angsttandarts.

• De angsttandarts zal in de regel een aanvraag met betrekking tot vergoeding indienen bij de zorgverzekeraar. Om een vergoeding voor de behandelkosten bij de angsttandarts te krijgen, dien je dus al dan niet via je angsttandarts eerst deze vergoeding aan te vragen (toestemming te krijgen) bij je verzekeraar.

• Voor bepaalde bijzondere behandelingen, zoals de behandeling onder algehele narcose, is het ook noodzakelijk goedkeuring bij je zorgverzekeraar te vragen om een vergoeding voor deze kosten te kunnen krijgen.

Vergoeding basispakket

In de volgende gevallen krijg worden de behandelkosten bij de angsttandarts vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed:

• Kinderen tot 18 jaar die, na goedkeuring van de zorgverzekeraar, de angsttandarts bezoeken;

• Volwassenen, indien de zorg valt onder de regeling bijzondere tandheelkunde; bijvoorbeeld in geval van een handicap.

Indien je kosten maakt die vanuit het basispakket van je zorgverzekering voor vergoeding in aanmerking komen, dien je de zorgkosten tot het verplichte of vrijwillig gekozen eigen risico zelf te betalen.

Vergoeding aanvullende (tandarts)verzekering

Volwassen die niet onder de regeling bijzondere tandheelkunde vallen zijn voor een vergoeding van de angsttandarts aangewezen op de aanvullende (tandarts) verzekering. In onderstaand tabeloverzicht worden de relevante behandelingen, de geldende tarieven en de vergoedingen vanuit de (aanvullende) zorg- en tandartsverzekering uitgelicht.
Behandeling Behandelcode Tarief Vergoeding

Extra behandelingsduur

U05 €14,47 per 5 minuten Tot 18 jaar en bijzondere tandheelkunde: basisverzekering / Vanaf 18 jaar: aanvullende tandartsverzekering

Behandeling onder algehele narcose

A20 Kostprijs Tot 18 jaar en bijzondere tandheelkunde: basisverzekering / Vanaf 18 jaar: aanvullende tandartsverzekering

Introductie en toedienen roesje: verdoving d.m.v. lachgas

B10, B11 €27,63 Tot 18 jaar en bijzondere tandheelkunde: basisverzekering / Vanaf 18 jaar: aanvullende tandartsverzekering

Kosten overhead bij toedienen lachgassedatie (roesje)

B12 €35,22 Tot 18 jaar en bijzondere tandheelkunde: basisverzekering / Vanaf 18 jaar: aanvullende tandartsverzekering

Vergoeding aanvullende tandartsverzekeringen

Om je een beeld te geven van de vergoedingsvoorwaarden van verschillende aanvullende tandartsverzekeringen bij zorgverzekeraars hebben wij de volgende verzekeraars met elkaar vergeleken.

Anderzorg Behandeling Vergoeding

Tand 250 75%

Extra behandelingsduur (U05), Narcose (A20), Roesje (lachgas, B10) 75% tot maximaal €250,-

Tand 250 100%

Extra behandelingsduur (U05), Narcose (A20), Roesje (lachgas, B10) 100% tot maximaal €250,-

Tand 500 100%

Extra behandelingsduur (U05), Narcose (A20), Roesje (lachgas, B10) 100% tot maximaal €500,-

Tand 750 100%

Extra behandelingsduur (U05), Narcose (A20), Roesje (lachgas, B10) 100% tot maximaal €750,-
Amersfoortse Behandeling Vergoeding

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2024

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl