Mondhygiënist

De tandarts is bij iedereen wel bekend. Is sommige gevallen kan deze besluiten om jou door te verwijzen naar de mondhygiënist. Echter is het vakgebied van deze mondzorgverlener wat minder bekend. Terwijl veel mensen wél te maken krijgen met klachten die bij het takenpakket van de mondhygiënist horen. In grote lijnen is het werk van de mondhygiënist onder te verdelen in ten eerste preventieve taken, die als doel hebben om problemen in de mond te voorkomen. Ten tweede voert de mondhygiënist werkzaamheden uit die als doel hebben om het gebit te genezen en weer op te lappen.

Mondzorg vergelijken

Preventieve taken

Preventieve taken houden voor de mondhygiënist vooral in dat hij of zij wil voorkomen dat er gaatjes in de tanden en kiezen ontstaan en dat het tandvlees ongezond wordt. Hiervoor heeft de mondhygiënist een tal van behandelingen in huis. Hierbij een kort overzicht van de meest voorkomende behandelingen.

Fluoride behandelingen

Fluoride is een stofje wat ook veelvuldig in tandpasta wordt gestopt. De reden hiervoor is dat fluoride een versterkende werking heeft op tanden en kiezen. Wanneer het gebit wel wat versterking kan gebruiken, worden fluoridebehandelingen uitgevoerd. Hierbij krijgt de patiënt gipsen gebitjes in de mond waardoor de fluoridegel zich aan de tanden en kiezen hecht. Deze behandeling wordt veel uitgevoerd bij kinderen die net gewisseld hebben, zodat ze gelijk van start kunnen met een sterk gebit. Daarnaast kan de fluoride behandeling ook bij volwassenen uitgevoerd worden.

Sealen

Soms hebben net doorgekomen tanden en kiezen een extra laagje bescherming nodig. Het aanbrengen van die extra laklaag noemt men sealen. Lees hier meer over deze behandeling.

Voorlichting geven

Vaak heeft de tandarts het te druk om de patiënt goed voor te lichten en om een duidelijk ‘poetsplan’ op te stellen. Daarom zal in de meeste gevallen de mondhygiënist de taak op zich nemen om patiënten duidelijke uitleg te geven over hoe zij het beste hun gebit kunnen onderhouden. Denk hierbij aan het effect van bepaalde etenswaren op het gebit, of wat er met het gebit kan gebeuren wanneer dit verwaarloosd wordt. Naast preventieve mondzorg voert de mondhygiënist ook behandelingen uit waarbij problemen met het gebit worden opgelost.

Uitvoerende taken

Mondonderzoek

In sommige gevallen moet de situatie in de mond van een patiënt nader geïnventariseerd worden. Dit onderzoek is een taak van de mondhygiënist. Waar nodig maakt deze röntgenfoto’s en of afdrukken van het gebit. Het is dan aan de tandarts om de uiteindelijke diagnose te stellen.

Gebitsreiniging

Wanneer een patiënt last heeft van tandplak, tandsteen of andere vormen van aanslag op het gebit, kan de mondhygiënist een volledige reiniging uitvoeren. Wanneer je als patiënt te lang rondloopt met tandplak en tandsteen kan dit op langere termijn slijtage van je gebit veroorzaken en voornamelijk een bloedend en ontstoken tandvlees veroorzaken. Tandsteen is niet zelf te behandelen. Het is dus belangrijk dat een professional hier naar kijkt. Naast verwijdering van tandplak en tandsteen, polijst de mondhygiënist de tanden en kiezen. Dit om ervoor te zorgen dat het gebit er na een volledige reiniging weer sterk en gezond uitziet.

Tandvleesbehandelingen

Wanneer je tandvlees ontstoken is, kan het gaan bloeden en pijn doen. Hiernaast trekt het tandvlees zich terug, waardoor stukken van jouw tand, zoals de wortel en de hals van de tand bloot komen te liggen. Omdat deze normaliter beschermd worden door het tandvlees, bevat dit gedeelte van jouw tand of kies geen glazuur. Hierdoor worden deze gedeeltes extra gevoelig voor warmte, kou, zoetigheid of zuur eten, wat een onaangenaam gevoel oplevert. Om dit te voorkomen kan de mondhygiënist een extra laagje beschermende lak op deze gedeelten van de tanden aanbrengen. Daarnaast geeft de mondhygiënist jou ook tips over hoe je dient te poetsen en geeft deze een advies over een aangepast voedingspatroon, dat jouw tandvlees weer gezond kan maken.

Wanneer je last hebt van tandvlees, tandplak, tandsteen of andere aanslag op jouw tanden, zul je in de meeste gevallen behandeld worden door de mondhygiënist. Maar ook wanneer je merkt dat je een slechte adem hebt of dat er een vieze smaak in jouw mond hangt, kun je bij de mondhygiënist terecht. Al met al helpt de mondhygiënist jou om jouw gebit weer stralend te maken!

Vergoeding van de mondhygiënist

Net zoals voor de tandarts gelden voor de mondhygiënist de volgende afspraken:

  • Tot 18 jaar worden vrijwel alle behandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering: indien niet in overmatige mate. Lees daarom altijd de voorwaarden van uw polis goed door.
  • Vanaf 18 jaar worden de kosten voor de mondhygiënist enkel gedekt vanuit een aanvullende tandartsverzekering.

U kunt er voor kiezen om de kosten zelf te betalen, of een aanvullende tandartsverzekering aan te vragen. Lees hier waarom een aanvullende tandartsverzekering zeker aan te raden is.

Tarieven

Voor elk jaar worden en vaste tarieven vastgesteld voor verschillende behandelingen. Hieronder zijn de prijzen van preventieve mondzorg en tandvleesbehandelingen bij de mondhygiënist te vinden.

Preventieve mondzorg

Behandeling Code Prijs
Preventieve voorlichting/instructie M01 €12,39 per 5 minuten
Afspraak voor evaluatie van preventie M02 €12,39 per 5 minuten
Gebitsreiniging M03 €12,39 per 5 minuten
Bijslijpen/behandelen melkelement M05 €24,87
Eenvoudig bacteriologisch onderzoek M32 €16,58
Fluoride behandeling methode I M10 €27,63
Fluoride behandeling methode II M20 €22,10
info_outlineTarieven 2024

Tandvlees behandeling

Behandeling Code Prijs
Onderzoek van het tandvlees met pocketstatus T11 €146,43
Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus T12 €160,25
Grondig reinigen wortel door mondhygiënist T22 €22,10 per element
Uitgebreid bespreken vervolgtraject na herbeoordeling T33 €44,21
Kort consult nazorg tandvleesbehandeling door mondhygiënist T41 €58,02
Standaard consult nazorg tandvleesbehandeling door mondhygiënist T42 €83,99
Uitgebreid consult nazorg tandvleesbehandeling door mondhygiënist T43 €111,62
info_outlineTarieven 2024

Vergoedingen aanvullende tandartsverzekering m.b.t. mondhygiëniste

Zilveren Kruis

Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering afsluit bij Zilveren Kruis kun je kiezen uit vier verschillende verzekeringen:

Premie Vergoeding Acceptatie
1 Ster € 15,25 p/m 100% tot max. € 250,- Directe acceptatie
2 Sterren € 21,95 p/m 100% tot max. € 500,- Directe acceptatie
3 Sterren € 43,50 p/m 100% tot max. € 1000,- Vragenlijst
4 Sterren € 62,25 p/m 100% tot max. € 1250,- Vragenlijst
Meer Informatie

OHRA

Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering afsluit bij OHRA kun je kiezen uit drie verschillende verzekeringen:

OHRA Vergoeding Mondhygiënist
Tand Sterk Tot max. €250,- p/j 75% van de behandeling
TandenGaaf 250 Tot max. €250,- p/j 100 % van de behandeling
TandenGaaf 500 Tot max. €500,- p/j 100% van de behandeling
Bekijken

FBTO

Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering afsluit bij FBTO kun je kiezen uit vier verschillende verzekeringen:

Premie Vergoeding Acceptatie
Module tand 250 € 10,95 p/m 75% tot max. € 250,- Directe acceptatie
Module tand 250 € 14,95 p/m 100% tot max. € 250,- Directe acceptatie
Module tand 500 € 26,50 p/m 100% tot max. € 500,- Directe acceptatie
Module tand 750 € 44,95 p/m 100% tot max. € 750,- Directe acceptatie
Meer Informatie

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2024

Als je nog meer verzekeraars met elkaar wilt vergelijken, klik dan op onderstaande button:

Tandartsverzekeringen vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl