Ongevallendekking tandartsverzekering

Als je een ongeluk hebt gehad, kan het zijn dat je gebit beschadigd is. Uitglijden op een gladde vloer, vallen nadat je aan het appen was op de fiets, een harde bal tegen de mond of gebitschade door een vechtsport. Dat is slechts een kleine greep uit de verschillende manieren waarop er schade aan je tanden en kiezen kan ontstaan. Maar let op, de ongevallendekking bij gebitsschade valt bij het merendeel van de verzekeraars niet onder de basisverzekering. Alleen bij kinderen tot 18 jaar worden de kosten ten gevolge van een ongeluk vanuit de basisverzekering vergoed. Voor volwassenen is het een ander verhaal.

Zorgverzekeraars met ongevallendekking

Wil je graag een tandartsverzekering met ongevallendekking afsluiten? Dit kan niet bij elke zorgverzekeraar. In onderstaand tabeloverzicht vind je terug bij welke verzekeraar de ongevallendekking deel uitmaakt van de aanvullende (tandarts)verzekering:

Ongevallendekking Dekking
De Friesland Ja, in de aanvullende pakketten AV Standaard, Extra en Optimaal Tot 25 jaar: 100% tot max. €750,-
Ditzo Ja, in de aanvullende pakketten ZorgGoed, ZorgBeter en ZorgBest 100% tot max. €750,- per jaar
FBTO Geen
HEMA Ja, in de tandartsverzekeringen Tandarts 1, 2 en 3. 100% tot max. €10.000,-
Menzis Ja, in de pakketten JongerenVerzorgd, TandVerzorgd 250, 500 en 750 100% tot max. €10.000,-
OHRA Geen
ONVZ Ja, in de tandartsverzekeringen Tandfit A (100% tot max. €2500,- max. 1 ongeval), B (100% tot max. €5000,- max. 1 ongeval), C (100% tot max. €5000,-) en D(100% tot max. €5000,-)
Pro Life Ja, in de aanvullende pakketten Smallpolis, Mediumpolis, Largepolis en Extra Largepolis 100% tot max. €10.000,- per ongeval
Salland Ja, in de tandartsverzekeringen TandExtra, TandPlus en TandTop 100% tot max. €10.000,- per ongeval (tot max. 2 ongevallen per jaar)
Univé Ja, in het Tand Ongevallen pakket en Tand Goed, Beter en Bestpakket 100% tot max. €10.000,- per ongeval
VGZ Ja, gratis bij het afsluiten van een aanvullende verzekering, waaronder ook de tandartsverzekeringen TandZeker 250 of 500 en Tand Goed, Beter en Best 100% tot max. €10.000,- per ongeval
Zilveren Kruis Ja, in de aanvullende pakketten 1 Ster, 2 Sterren, 3 Sterren en 4 Sterren 100% tot max. €10.000,- per ongeval

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2024

lightbulb_outlineSluit je zorgverzekering via Independer af en krijg een gratis tand-ongevallenverzekering tot €10.000 euro

Een aantal verzekeraars uitgelicht

Independer

Als je bij Independer een zorgverzekering afsluit, krijg je er een gratis tand-ongevallendekking bij. Dit geldt ook voor de basisverzekering en je bent hiermee verzekerd tot een maximum van 10.000 euro per jaar. Let wel, de verzekering vergoedt alleen de schade aan eigen natuurlijke tanden en kiezen.

ixorg

Het in 2014 opgestarte ixorg biedt geen tandartsverzekering, maar een spaarvorm waarmee je zelf spaart voor gebitszorg. Je bent hierbij verzekerd tot 10.000 euro bij schade. Vooral voor mensen met sterke en gezonde tanden en kiezen kan dit in prijs voordelig zijn. Het gespaarde geld blijft namelijk van jezelf. Voor meer informatie over ixorg en de prijzen kijk je op deze pagina.

Univé

Bij de aanvullende verzekeringen van Univé (Tand Goed, Tand Beter en Tand Best) zit de Calamiteitendekking Tand inbegrepen. De dekking bedraagt een maximum van 10.000 euro per ongeval. Let op: de kosten worden niet vergoed wanneer de behandeling in het buitenland plaatsvindt.

Wat is een ongevallenverzekering en in welke situaties is het van belang? En welke zorgverzekeraars bieden een ongevallendekking met betrekking tot het gebit?

Wat is een ongevallenverzekering precies?

Een ongevallenverzekering wordt ook wel een calamiteitendekking genoemd. In Nederland is dit een verzekering met als doel het verstrekken van een uitkering wanneer je een ongeval overkomt. Dit kan betrekking hebben op onder andere opname in het ziekenhuis, blijvende invaliditeit en overlijden. Onder ongeval wordt verstaan: ‘een plotselinge gebeurtenis buiten de wil om, met als gevolg medisch aantoonbaar letsel of verwondingen op het lichaam.’

De ongevallenverzekering specifiek voor tandheelkundige hulp dekt tandartskosten die nodig zijn als gevolg van een ongeval. Deze kosten kunnen namelijk al snel oplopen tot in de duizenden euro’s. Vooral als je een verhoogde kans hebt op gebitsletsel, zoals bij werk met machines of bij uitoefening van gevaarlijke sporten, is het verstandig om verzekerd te zijn.

Wanneer geldt de ongevallendekking tandartsverzekering?

Of de kosten voor de reparatie van het gebit vergoed worden hangt af van de situatie. Wanneer de behandeling die je nodig hebt door de kaakchirurg uitgevoerd moet worden, kun je de basisverzekering raadplegen. Deze vergoedt in sommige gevallen (een deel) van de zorg. Als de tandarts daarentegen het gebit kan herstellen, dan worden de kosten niet gedekt door de basiszorgverzekering. In dit geval heb je voor een vergoeding een aanvullende tandartsverzekering met ongevallendekking nodig.

Tandbeschadiging door het nuttigen van ‘harde’ etenswaren, zoals snoep, valt niet onder een ongeval en wordt dan ook niet vergoed. Daarnaast heb je geen recht op een vergoeding bij gebitsletsel als gevolg van een ziekte.

Goed om te weten

  • Een gebitsongevallenverzekering vervangt een tandartsverzekering niet. De ‘normale’ tandartskosten, zoals controles of vullingen, vallen niet onder deze verzekering.
  • Bij de tandongevallen-verzekering geldt geen eigen risico omdat het een aanvullende verzekering is. Het eigen risico heeft alleen betrekking op de basisverzekering.
  • Ben je een beroepssporter? Bekijk dan goed de voorwaarden van de desbetreffende verzekeraar. Het verschilt namelijk per zorgverzekeraar of bij jou de ongevallendekking tandartsverzekering geldt. Bij ixorg is dit bijvoorbeeld niet het geval.

Een ongeval, wat nu?

Na een ongeluk met het gebit is het van belang om direct de uitgevallen tand of kies te vinden. Ga hier voorzichtig mee om. De kans bestaat namelijk dat het nog teruggeplaatst kan worden. Raak de tand of kies niet aan bij de wortel, maar bij het glazuur om beschadiging te voorkomen. Maak de tand zo nodig schoon met fysiologisch zout. Dit zit doorgaans in de EHBO-doos en kun je eventueel zelf maken door een beetje keukenzout op te lossen in lauw water. Melk is ook mogelijk, maar door de lichaamsvreemde eiwitten is dit minder doeltreffend. In ieder geval niet onder de kraan!

Als het mogelijk is om de tand zelf terug te zetten wordt dit aangeraden. Breng vervolgens een bezoek aan de tandarts. Hoe bewaar je de tand in de tussentijd als terugplaatsen niet lukt? Het beste is toch echt om het in de eigen mond te bewaren en dan onder de tong of in de wang. Bij jonge kinderen wordt dit afgeraden, bewaar in dit geval de tand in het eigen speeksel of in melk.

Het is verstandig om foto’s te maken van de schade en het ongeval zo snel mogelijk te melden bij de zorgverzekeraar.

Een laatste tip

Aangezien voorkomen beter is dan genezen is de allerbeste tip die we je kunnen meegeven: bescherm het gebit. Een ongeluk zit in een klein hoekje en onoverkomelijke situaties met gebitsletsel zijn er dan ook genoeg. Maak bij het uitoefenen van een ‘gevaarlijke’ sport, zoals kickboxen, honkbal of hockey altijd gebruik van een gebitsbeschermer. Heb je een elektrische fiets of speed pedelec? Draag dan een helm, dan vangt deze de eerste klap op als je valt en wordt de schade aan je gebit beperkt.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl