Oorzaken tandverkleuring

Je tanden zijn ontzettend belangrijk. Daar zijn tal van redenen voor te geven. Allereerst is het vrij lastig om te eten zonder tanden. Daarnaast heeft je gebit ook nog eens veel invloed op de rest van je gezondheid. Bovendien krijg je van een mooi en gezond gebit natuurlijk meer zelfvertrouwen. Het is dan ook ontzettend vervelend wanneer je tanden verkleuren. Er zijn behoorlijk veel mensen die daar last van hebben en dat kan flinke gevolgen hebben. Sommige mensen durven zelfs niet meer te lachen omdat hun tanden verkleurd zijn. Tijd dus om wat beter te kijken naar de verkleuring van tanden. Wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van verkleurde tanden? Hoe komt het dat veel mensen daar last van hebben? Zijn er manieren om dat te voorkomen en kun je het ook oplossen wanneer je er al last van hebt? Op deze en andere vragen krijg je hieronder een antwoord.

Hoe kunnen je tanden verkleuren?

Het is allereerst goed om te weten dat tanden niet altijd allemaal dezelfde kleur hebben. Het kan voorkomen dat je een tand hebt die in kleur behoorlijk afwijkt van de rest van je tanden. Daar hoeft niet direct een onderliggende oorzaak aan ten grondslag te leggen. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen uitwendige verkleuringen en inwendige verkleuringen. Die laatste zijn verkleuringen in het tandbeen en het glazuur. Aan deze verkleuringen kun je vaak niet al te veel doen. Ze ontstaan bijvoorbeeld doordat de tandzenuw afsterft waardoor er verkleuring ontstaat. Ook verkleuren je tanden inwendig naarmate je ouder wordt.

Uitwendige verkleuringen ontstaan juist vaak door dingen die we zelf doen. Dat komt dan voornamelijk door onze voeding. Denk daarbij aan de kleurstoffen die in ons eten en drinken zitten. Deze dringen het tandplak binnen waardoor er verkleuring kan ontstaan. Typische voorbeelden waardoor uitwendige verkleuring kan ontstaan zijn thee, koffie en rode wijn. Ook mensen die veel roken krijgen vroeg of laat last van sterk verkleurde tanden en kiezen.

Overigens zijn er nog veel meer redenen waarom je tanden kunnen verkleuren. Bijvoorbeeld doordat je valt op je tand of doordat je er een klap op krijgt. Daardoor kunnen er namelijk hele kleine barstjes in het tandglazuur ontstaan. En laat dat nu juist een veelvoorkomende oorzaak zijn van de verkleuring van je tanden. Bij de scheurtjes wordt namelijk aanslag afgezet waardoor het gebit doffer wordt en dus verkleurd. Overigens kunnen deze barsten ook al ontstaan doordat je regelmatig knarsetand.

Hoe voorkom je verkleuring van je tanden?

De beste manier om te voorkomen dat je tanden verkleuren is net zo simpel als effectief. Zorg dat je de consumptie beperkt van voedingsmiddelen waardoor de tanden verkleuren. Zoals eerder gezegd kun je daarbij vooral denken aan koffie, thee en producten met veel kleurstof. Ook zure voedingsmiddelen dien je zoveel mogelijk te vermijden. Hetzelfde geldt uiteraard voor roken. Dat betekent overigens niet dat je de eerder genoemde voedingsmiddelen helemaal niet meer mag nemen. Zorg gewoon dat je de inname wat beperkt en dat je bijvoorbeeld niet de hele dag door koffie drinkt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om na het drinken van koffie of thee even je tanden te poetsen. Dat scheelt namelijk ook direct al veel. Wist je trouwens dat tandsteen ook een belangrijke rol speelt in het verkleuren van je tanden? Je tanden gaan er grijzer door uitzien. Het zoveel mogelijk voorkomen en verwijderen van tandsteen zorgt er daarom ook voor dat je tanden minder snel verkleuren. Daarvoor dien je niet alleen regelmatig maar ook op de juiste manier de tanden te poetsen. Verder is het verstandig om bij de tandarts regelmatig een tandsteenbehandeling te ondergaan.

Daarnaast moet je natuurlijk ook ten alle tijden zorgvuldig en goed omgaan met je gebit als je wilt voorkomen dat het verkleurt. Voorkom bijvoorbeeld knarsetanden en poets het liefst meerdere keren per dag je tanden. Natuurlijk mag je best wel eens iets eten dat niet zo goed is voor je gebit. Dat kun je echter wel eenvoudig oplossen door het allereerst te beperken en daarnaast de tanden te poetsen wanneer je zoiets gegeten hebt. Wacht bij problemen met je gebit ook vooral niet te lang om naar de tandarts te gaan. Ook dan kan er namelijk permanente verkleuring ontstaan.

Hoe kun je tandverkleuring het beste oplossen?

Er zijn tal van verschillende manieren om tandverkleuring om te lossen en ervoor te zorgen dat je tanden weer de oorspronkelijke kleur krijgen. Allereerst kun je zelf je tanden bleken met allerlei middelen die je online kunt bestellen of bij een kruidenier kunt halen. Het is echter nog veel effectiever om dit te laten doen bij een tandarts of een tandverzorgingskliniek. Verder zijn er veel mensen die kiezen voor een Fluorose behandeling. Is er een zenuw afgestorven en is er daardoor inwendige tandverkleuring ontstaan? In dat geval kunnen deze tanden door een specialist zelfs nog van binnenuit weer wit worden gemaakt? Tot kan ook een peroxide-behandeling effectief zijn om de tanden weer mooi gekleurd te krijgen.

Tandartsverzekeringen vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl