Tandartsverzekering afgestemd op de gezinssituatie

Het afsluiten van een tandartsverzekering is, afhankelijk van de gezinssituatie en mondzorgbehoeften, een kwestie van maatwerk. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende mogelijke gezinssamenstellingen en belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een tandartsverzekering. Een tandartsverzekering kan voor de volgende gezinssituaties worden afgesloten:

Tandartsverzekering alleenstaande

Een alleenstaande hoeft zich alleen maar te bekommeren om zijn of haar eigen gebit. Bij het afsluiten van een passende tandartsverzekering is het om deze reden van groot belang in te schatten welke mondzorg je verwacht nodig te hebben. Bij een periodieke controle kan je de tandarts of andere mondzorgverlener vragen om de staat van je gebit in kaart te brengen. Aan de hand van de staat van je gebit kan je een tandartsverzekering kiezen die qua dekking aansluit op de te verwachten mondzorgkosten.

Ben je op zoek naar de vergoeding van een specifieke behandeling? Bekijk dan het overzicht op onze pagina over vergoedingen. Verwacht je daarnaast dure behandelingen en loop je tegen acceptatievoorwaarden bij je verzekeraar aan? Bekijk dan onze pagina over acceptatie.

Tandartsverzekering met partner

Hoewel de zorgverzekering een individuele verzekering is, kan je deze verzekering bijvoorbeeld samen met je partner op één polis afsluiten. Van belang is dat jullie zorgwensen vergelijkbaar zijn, omdat de dekking voor beiden exact hetzelfde zal zijn. Naast de basiszorgverzekering geldt dit ook voor de aanvullende verzekeringen, waaronder mogelijk de tandartsverzekering. De keuze voor een gezamenlijke polis levert je doorgaans een aantrekkelijke korting op. Bovendien hoef je samen maar één keer je zorgverzekering te vergelijken.

Heb je beide een vergelijkbare mondzorgbehoefte en komt de staat van jullie gebit enigszins overeen? In dat geval kunnen jullie kiezen voor één verzekeringspolis, oftewel een duo polis. Loopt de (mond)zorg waar jullie naar op zoek zijn teveel uiteen? In dat geval kan er beter voor een individuele zorgverzekeringspolis worden gekozen.

Tandartsverzekering gezin

Bij de zoektocht naar een passende tandartsverzekering voor het gezin is het belangrijk de dekking van de tandartsverzekering af te stemmen op jullie gezinssituatie. Een belangrijke vraag is daarbij de leeftijd van de kinderen en of orthodontie nodig is dan wel in het vooruitzicht staat. Orthodontie wordt immers niet standaard vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed.

Kinderen tot 18 jaar

Via de zorgverzekering zijn je kinderen tot 18 jaar, na inschrijving, meeverzekerd op de zorgverzekeringspolis van jou als ouder. Kinderen tot 18 jaar krijgen de reguliere tandartskosten standaard vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit geldt echter niet voor orthodontie. Indien je verwacht dat je kind in de toekomst een beugel nodig heeft, is het verstandig tijdig een aanvullende verzekering af te sluiten met dekking voor orthodontie. Er kan een wachttijd gelden, bij sommige verzekeraars zelfs 2 jaar, voordat tot uitkering wordt overgegaan. Indien je als ouder dus niet tijdig een aanvullende verzekering hebt afgesloten met dekking voor orthodontie, komen deze kosten voor eigen rekening.

Orthodontie wordt wisselend bij zorgverzekeraars als dekking aangeboden in de tandartsverzekering of, in de meeste gevallen, in een los aanvullend verzekeringspakket in aanvulling op de zorgverzekering. Er bestaan diverse verschillende aanvullende pakketten op de zorgverzekering met dekking voor tandartskosten en orthodontie voor het hele gezin. Bekijk een vergelijking van deze pakketten op onze pagina mondzorg voor gezinnen.

Kinderen van 18 jaar of ouder

Op het moment dat je kind 18 jaar of ouder is, dient hij of zij zelf een zorgverzekering af te sluiten met, indien gewenst, dekking voor bijvoorbeeld orthodontie en/of andere gewenste zorgvormen. Ook kunnen ze vanaf deze leeftijd in aanmerking komen voor de zorgtoeslag.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl