Vergoeding second opinion

Sta je niet volledig achter het oordeel of het behandelplan van je eigen tandarts? In dit geval kun je een second opinion (tweede mening) aanvragen. Hierbij werpt een onafhankelijke tandarts een frisse blik op de klachten en het voorgestelde behandelplan. Dit kan onnodige kosten voor een behandeling die eventueel niet de juiste blijkt te zijn voorkomen.

Het doen van een second opinion is in veel gevallen niet kosteloos. Hoe werkt het precies en welke kosten zijn er verbonden aan het aanvragen? En hoe zit het met de vergoeding second opinion, worden eventuele kosten vergoed door de tandartsverzekering?

Wat is een second opinion?

Een second opinion wordt ook wel een tweede beoordeling of tweede diagnose genoemd. Het betreft onafhankelijk advies van een andere tandarts. Een second opinion gaat niet over het overnemen van de behandeling en is dan ook geen doorverwijzing. De behandeling zal nog steeds uitgevoerd worden door de eigen tandarts.

Wanneer een second opinion?

Een tweede diagnose is bedoeld om alle gewenste informatie te krijgen voor je besluit verder te gaan met een behandeling of akkoord te gaan met een behandelplan. Op deze manier kun je als patiënt een eigen mening vormen over de situatie en achter je besluit staan.

Een second opinion kan gewenst zijn wanneer verdere behandeling volgens de tandarts niet nodig is, bijvoorbeeld na de plaatsing van een brug. De mogelijkheid bestaat dat het tandheelkundig op de juiste manier geplaatst lijkt, maar dat je er toch last van blijft houden. Zegt jouw onderbuikgevoel dat het toch niet helemaal goed zit, maar de tandarts kan je niet verder helpen? Een second opinion door een onafhankelijke tandarts kan in dit geval zekerheid geven.

Hoe werkt een second opinion?

Voor het doen van een second opinion bij een andere tandarts heb je goedkeuring van de eigen tandarts nodig. De onafhankelijke tandarts heeft namelijk aanvullende gegevens nodig, zoals reeds gemaakte röntgenfoto’s. In veel gevallen kan je eigen tandarts je helpen aan een geschikte tandarts voor de tweede beoordeling. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je altijd je zorgverzekeraar raadplegen voor advies.

Wat kost een second opinion?

Het doen van een tweede diagnose valt onder de vastgestelde code C28 van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Tevens kunnen er nog extra nodige kosten gemaakt worden voor bijvoorbeeld het maken van een afdruk van het gebit of een röntgenfoto.

Behandelcode Omschrijving behandeling Tarief
C28 Uitgebreid onderzoek (doel: opstellen en/of vastleggen van een behandelplan) €99,46
X10 Kleine röntgenfote (per opname). €15,47

info_outlineTarieven 2024

Vergoeding second opinion tandartsverzekering

Een groot deel van de zorgverzekeraars stelt als eis voor de vergoeding van de second opinion een doorverwijzing van de tandarts verplicht. Indien de tandarts je zelf doorverwijst naar een collega worden er geen extra kosten gemaakt. De benodigde kosten voor bijvoorbeeld een röntgenfoto worden logischerwijs wel gerekend.

Kies je zelf voor een second opinion, dan kan het zijn dat deze niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed. De voorwaarden verschillen per verzekeraar, maximale vergoeding en situatie. Lees goed de voorwaarden van de zorgverzekeraar en neem indien nodig contact met ze op.

Voorbeelden

ONVZ Behandeling Vergoeding
Tandfit A C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 75% tot maximaal €250,-
Tandfit B C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 100% tot maximaal €750,-
Tandfit C C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 100% tot maximaal €1.500,-
Tandfit D C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 100% tot maximaal €1.500,-
Bekijken

De tandartsverzekeringen van FBTO (Tand 250 75%, Tand 250, Tand 500 en Tand 750) vergoeden allemaal een second opinion.

FBTO Behandeling Vergoeding
Tand 250 C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 75% tot maximaal €250,-
Tand 250 C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 100% tot maximaal €250,-
Tand 500 C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 100% tot maximaal €500,-
Tand 750 C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 100% tot maximaal €750,-
Bekijken
ONVZ Behandeling Vergoeding
75% tot €150 C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 75% tot maximaal €150,-
100% tot €150 C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 100% tot maximaal €150,-
75% tot €250 C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 75% tot maximaal €250,-
100% tot €250 C-codes (Consultatie & Diagnostiek) 100% tot maximaal €250,-
Bekijken

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2024

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl