Spoedgevallen

Bij de tandarts maak je eigenlijk altijd, vaak al een half jaar van te voren, een afspraak. Maar het komt ook voor dat je met enorme kiespijn met spoed naar de tandarts moet. Er is een spoedgevallendienst die zorgt voor beschikbare tandartsen buiten normale werktijden. Er wordt dan tandheelkundige hulp verleend in het weekend of tijdens de avond- en nacht uren. Bij spoedgevallen tijdens werktijden kun je gewoon contact opnemen met je eigen tandarts.

Wat is een spoedgeval?

Wanneer is er sprake van een spoedgeval? Bij ondraaglijke kiespijn moet je zeker contact opnemen met de spoedgevallendienst. Ook als er een tand uitvalt is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk geholpen wordt. Het is het beste als je bij het uitvallen van een tand binnen 60 minuten hulp krijgt. Daarnaast is het ook belangrijk om bij een losse tand en een nabloeding met spoed zorg te krijgen van de tandarts. Maar als er bijvoorbeeld kronen, vullingen of bruggen uitgevallen zijn dan is dit geen spoedgeval en kun je wachten.

Hoe bereik je de spoedgevallendienst?

De spoedgevallendienst dient te worden geregeld door je eigen tandarts. Er is dan een waarnemend arts die is toegewezen door je eigen tandarts. Je kunt gewoon bellen naar je eigen tandarts en dan hoor je waar je terecht kunt. Door veel praktijken wordt het nummer van de spoedgevallendienst ook op hun website vermeld. Het kan ook zijn dat jouw tandarts zelf gewoon bereikbaar is buiten werktijden.

Spoedtandarts randstad

Voor serieuze tandarts spoedgevallen in de randstad buiten openingstijden kun je terecht bij de 24/7 spoed tandarts van Dental365. Je kunt hier altijd zonder afspraak terecht tussen 08:00 en 23:00. Om een tandarts in de nacht bij nood te bereiken kun je bellen met 020-555 82 82. Als er dan met spoed een tandheelkundige aan te pas moet komen kun je terecht in de tandarts noodpraktijken in zowel Amsterdam, Rotterdam als Den Haag.

Gang van zaken spoedgevallendienst

Bij de spoedgevallendienst zul je door een andere tandarts dan je eigen tandarts behandeld worden. Deze zal zich alleen beperken tot een noodzakelijke behandeling. Als er dan vervolgbehandelingen of voorzieningen nodig zijn kun je weer terecht bij je eigen tandarts. Er kan gevraagd worden om je verzekeringspapieren mee te nemen en gelijk contant te betalen. Mocht je klachten hebben over de spoedgevallendienst dan moet je deze indienen bij je eigen tandarts.

Vergoeding spoedgevallen

Bij vreselijke kiespijn is het natuurlijk ontzettend fijn als je hier gelijk vanaf geholpen kunt worden voordat het ondragelijk wordt. Maar dit kan wel grote kosten met zich mee brengen. Het is fijn als je hiervoor een vergoeding kan ontvangen en zonder al te hoge kosten spoedeisende zorg kan krijgen. Wanneer worden de kosten van een behandeling bij een spoedgeval vergoed door jouw verzekeraar?

Basispakket

De kosten van spoedeisende zorg worden helaas nooit gedekt bij een basisverzekering. Als je in het buitenland bent en je spoedeisende zorg nodig hebt dan wordt deze vaak wél vergoed door de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoeding van tandheelkundige behandelingen in het buitenland.

Aanvullende tandartsverzekering

Vanuit de aanvullende verzekering wordt de spoedeisende zorg voor een tandheelkundige behandeling wel vergoed door verzekeraars tot een maximum bedrag. Dit maximum bedrag verschilt weer per verzekeraar. Hier een overzicht van een aantal tandartsverzekeringen met de maximumbedragen die voor vergoeding in aanmerking komen bij spoedeisende zorg.

Verzekering Dekkings-
percentage
Vergoeding
De Amersfoortse Tand Extra 100% €500,- per jaar
Univé Tand Beter Pakket 100-80% €500,- per jaar
VGZ Tand Beter 100-80% €500,- per jaar
De Friesland Tand Extra 100%-80% 100% controle, preventie, vullingen en verdoving, 80% overige behandelingen
Bewuzt Tand Goed 75% €250,- per jaar
Salland TandPlus 75% €500,- per jaar
Salland TandTop 75% €1000,- per jaar

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2020

Direct een tandartsverzekering afsluiten?

Wil je direct een tandartsverzekering afsluiten, houd er dan rekening mee dat de tandartsverzekering in veel gevallen een aanvullende verzekering is die bij de zorgverzekering afgesloten wordt. Overstappen van zorgverzekering kan jaarlijks aan het einde van het jaar. Wil je direct een tandartsverzekering afsluiten dan kan je het beste contact opnemen met je huidige zorgverzekeraar. Een andere optie is het afsluiten van een losse tandartsverzekering.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl