Wel of geen tandartsverzekering?

Is een tandartsverzekering nodig? De basis zorgverzekering is verplicht, maar de aanvullende zorgverzekering niet. Je bent dus vrij om te beslissen of je een tandartsverzekering wilt of niet. In welke gevallen is het raadzaam om een tandartsverzekering af te sluiten? En in welke gevallen niet? Hieronder vind je een aantal casussen en rekenvoorbeelden om inzichtelijk te maken of een tandartsverzekering financieel voordeel biedt. En welke tandartsverzekering het best bij je persoonlijke situatie past.

Hoe werkt een tandartsverzekering?

Aanvullende zorgverzekeringen werken anders dan de basis zorgverzekering. Bij de basis zorgverzekering kun je onbeperkt van zorg genieten, zonder dat je verzekering ‘op’ raakt. Bij aanvullende zorgverzekeringen is er vaak wel sprake van een maximum wat vergoed wordt. Daarnaast wordt in veel gevallen niet alles vergoed: zo krijg je bij sommige verzekeraars een vergoeding van een bepaald percentage, bijvoorbeeld 75%.

Tandartsverzekering en eigen risico

Wanneer je wil weten of een tandartsverzekering financieel interessant is of niet, is het goed om te weten dat voor een aanvullende verzekering nooit het eigen risico geldt. Wanneer je naar de tandarts gaat en een tandartsverzekering hebt afgesloten, wordt je eigen risico dus niet aangesproken voordat de behandeling vergoed wordt.

Voorbeeld: Tandartsverzekering Tand 500 – 75%

Je sluit de tandartsverzekering Tand 500 – 75% af. Dit houdt in dat je op jaarbasis voor €500,- tandartskosten mag declareren bij de verzekeraar. Van de behandelingen die onder de verzekering vallen, krijg je 75% vergoed. Als je twee keer per jaar alleen voor controle naar de tandarts gaat, dan kost dit circa €50,- en ga je niet over de maximale vergoeding heen en krijg je tweemaal 75% van de behandeling vergoed.

Heb je een keer pech en heb je in een jaar tijd twee nieuwe kronen nodig en kost deze behandeling €700,-, dan zul je €200,- uit eigen zak moeten betalen. Hoe komen we aan dit bedrag? De behandeling kost €700,- en je krijgt 75% vergoed: 0,75 x €700,- = €525,-. De maximale vergoeding bij de tandartsverzekering die je hebt afgesloten is €500,-, je gaat dus €25,- over de maximale vergoeding heen. Daarnaast moet je 25% zelf betalen omdat er 75% wordt vergoed, dit is: 0,25 x €700,- = €175,-.

Je krijgt dus €500,- van de verzekeraar vergoed. En €175,- + €25,- = €200,- moet je zelf betalen.

Waar moet ik op letten als ik een tandartsverzekering uitzoek?

Je moet op de volgende zaken letten, wanneer je een tandartsverzekering uitkiest:

  • Frequentie waarmee je de tandarts bezoekt
  • Staat van je gebit
  • Bedrag wat je maximaal vergoed wil hebben
  • Percentage dat je vergoed wil hebben

Via onderstaande button kun je gemakkelijk tandartsverzekeringen vergelijken. Hierbij kun je zelf de gewenste hoogte van de vergoeding selecteren.

Tandartsverzekeringen vergelijken

Lage maximale vergoeding

Ben je nog jong en is je gebit in perfecte staat? Dan kun je ervoor kiezen om niet naar de tandarts te gaan. Echter, dit wordt afgeraden omdat voorkomen beter is dan genezen. Door minimaal een keer per jaar de tandarts of mondhygiënist te bezoeken, kunnen tandproblemen vroegtijdig gesignaleerd worden. Daarnaast wordt er tijdens de controle tandsteen verwijderd, waardoor gaatjes worden voorkomen.

In dergelijke gevallen, waarbij het gebit in goede staat is en de tandarts weinig bezocht wordt, kun je kiezen voor een lage maximale vergoeding (tot €250,-). Het is dan aan jou of je een verzekering kiest die de behandelingen voor 100% vergoed of dat je een gedeelte ook prima vindt, bijvoorbeeld 75%.

Kies je voor een lage maximale vergoeding en een gedeeltelijke vergoeding, dan is de maandelijkse premie vaak laag, rond de €12,-. Dit betekent dat je op jaarbasis circa €144,- premie betaalt. Echter, tandartskosten worden dan tot een maximum van €250,- vergoed, je krijgt dus meer dan €100,- vergoed dan wat je jaarlijks aan premie betaalt.

Hoge maximale vergoeding

Bezoek je jaarlijks vaak de tandarts en is je gebit niet meer in zo’n goede staat? Dan wil je waarschijnlijk een hoge maximale vergoeding van €1000,- of zelfs meer. De premies van dergelijke verzekeringen zijn vaak hoog, zo rond de €50,-. Echter wanneer je op jaarbasis meer dan €1000,- aan de tandarts uitgeeft, is 12 x €50,- = €600,- nog altijd een stuk minder dan de €1000,- die je vergoed krijgt.

info_outlineLet op: een tandartsverzekering met een hoge maximale vergoeding kun je vaak niet zomaar afsluiten of keert niet direct uit. Meestal zijn er medische acceptatievoorwaarden of geldt er een wachttijd.

Tandartsverzekering en vergoeding orthodontie

Wil je een tandartsverzekering afsluiten omdat je een beugel nodig hebt? Weet dan dat dit vaak zinloos is: tandartsverzekeringen vergoeden doorgaans geen orthodontie. Orthodontie wordt wel vergoed in bepaalde aanvullende pakketten. Hierbij wordt gekeken of je ouder of jonger bent dan 18 jaar. Wij hebben op een rijtje gezet, welke pakketten orthodontie vergoeden voor kinderen en volwassenen. Daarnaast kun je eenvoudig zien of er acceptatievoorwaarden zijn.

Orthodontie vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl