Vergoedingen tandarts en andere mondzorgverleners

Bij je tandarts of andere mondzorgverlener kan je terecht voor een veelheid aan verschillende behandelingen. De vergoeding die je kan ontvangen voor de gemaakte behandelkosten is afhankelijk van de verleende mondzorg en je persoonlijke omstandigheden. Deze factoren bepalen of je een vergoeding voor de mondzorgkosten ontvangt vanuit je basiszorgverzekering of aanvullende (tandarts)verzekering. Op deze pagina lees je, naast algemene informatie over de vergoeding van mondzorg vanuit je basis- of aanvullende verzekering, meer informatie over de vergoeding van specifieke mondzorgbehandelingen.

Vergoeding vanuit de basisverzekering voor jongeren

De basisverzekering vergoed voor jongeren tot 18 jaar de meest voorkomende tandartsbehandelingen. De behandeling van bepaalde specialisten, zoals de orthodontist, vallen niet onder de dekking van het basispakket. Voorbeelden van behandelingen die wel onder de basisdekking vallen zijn:

 • Periodiek preventief onderzoek (1 keer per jaar, tenzij meer keren per jaar nodig is);
 • Incidenteel consult;
 • Tandsteen verwijderen;
 • Fluoridebehandeling vanaf 6 jaar;
 • Sealen van kauwvlakken;
 • Behandeling van het tandvlees;
 • Verdoving;
 • Wortelkanaalbehandeling;
 • Vullingen;
 • Röntgenfoto’s.

Voor orthodontie (beugels) en overige tandheelkundige behandelingen kan een aanvullende tandartsverzekering op de zorgverzekering afgesloten worden.

Vergoeding vanuit de basisverzekering voor volwassenen

Voor volwassenen (18 jaar en ouder) is er alleen in bijzondere gevallen een vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Er zijn een aantal uitzonderingen waarvoor iemand in aanmerking kan komen voor bijzondere tandheelkundige hulp vanuit het basispakket. Redenen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering zijn:

 • Ontwikkelingsstoornissen, groeistoornissen en verworven afwijkingen van mond en gebit;
 • Een lichamelijke of geestelijke aandoening;
 • Medische behandeling moet ondergaan, waarvan het resultaat ook afhankelijk is van tandheelkundige zorg.

De jaarlijks periodieke controle en overige tandheelkundige zorg zijn dus niet verzekerd vanuit de basisverzekering. Hiervoor kan je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.

Vergoedingen uitgelicht

Misschien ben je op zoek naar de vergoeding van een specifieke behandeling bij je tandarts of mondzorgverlener? In onderstaand overzicht geven wij meer informatie over de verschillende behandelingen en de vergoeding van deze behandelingen vanuit je basis- of aanvullende verzekering.

Bruggen

Indien je een tand of kies dient te trekken, bijvoorbeeld als gevolg van een hevige infectie, ontstaat er een gat tussen de overblijvende tanden of kiezen. Naast mogelijke kauwproblemen kan een dergelijk gat op den duur tot scheefgroei van je gebit leiden. Een brug, bevestigd aan weerszijden van de overblijvende tanden of kiezen, bestaat uit pijlers en een kunsttand of –kies.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van bruggen

Facings

In geval van verkleurde of deels afgebroken tanden of kiezen kan je er voor kiezen een facingbehandeling te ondergaan. Een facing is als het ware een schildje op je tand, deze kan van composiet of porselein zijn gemaakt. Een composietfacing bestaat uit een klein laagje tandkleurig materiaal dat, laag voor laag, wordt aangebracht op de betreffende tand of kies. Het porseleinschildje wordt in zijn geheel op je tand of kies geplaatst en door een tandtechnicus in een laboratorium ontwikkeld.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van facings

Flapoperatie

Wanneer een ernstige tandvleesontsteking niet weggehaald kan worden met een grondige reiniging of antibioticakuur, kan een flapoperatie uitkomst bieden. Bij deze behandeling wordt het tandvlees losgemaakt en kan de arts de ontsteking, het tandplak en het tandsteen weghalen.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van een flapoperatie

Implantaat

Een implantaat, gemaakt van titanium of zirconium, is een vervanging van je tand- of kieswortel. Op een implantaat, dat het gat van een getrokken tand of kies opvult, kan vervolgens een kroon of brug worden geplaatst.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van een implantaat

Kroon

Een kroon is een kleine beschermkap, gemaakt van porselein, die een gehavende tand of kies versterkt. Met name indien een tand of kies voor een groot deel is uitgeboord als gevolg van cariës, kan het risico op tandafbraak toenemen. Een kroon beschermt en biedt extra versteviging in dergelijke gevallen.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van een kroon

Gebitsprothese (kunstgebit)

Een volledig of partieel uitneembare volledige prothese, in de volksmond ook wel een kunstgebit genoemd, is een vervanging van (een gedeelte van) je oorspronkelijk gebit. Een kunstgebit geeft je gebit weer een gezonde uitstraling, verhelpt mogelijke eet- en kauwproblemen en kan scheefgroei voorkomen.

Lees hier meer over de vergoeding van een gebitsprothese (kunstgebit)

Gebitsreiniging

De gezondheid van je gebit is in grote mate afhankelijk van de gebitsverzorging. Hoewel een goede gebitsverzorging helpt je gebit schoon en wit te houden, is een periodieke gebitsreiniging belangrijk om ook de minder goed bereikbare plekken tussen je tanden en kiezen te reinigen en ontdoen van tandplak.

Lees hier meer over de vergoeding van een gebitsreiniging

Orthodontie

Orthodontie is een specialisme binnen de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het bewerkstelligen van een optimale kaak- en gebitsstand. Door middel van een beugel wordt scheefgroei, gebrek aan ruimte in je gebit of slecht op elkaar aansluitende tanden of kiezen aangepakt.

Lees hier meer over de vergoeding van orthodontie

Parodontitis

Paradontitis is een vergevorderde ontsteking aan het tandvlees. Onvoldoende mondhygiëne kan op den duur leiden tot ophoping van tandplak op de tandvleesranden en de openingen tussen je tanden en het tandvlees. De bacteriën in het tandplak kunnen vervolgens een ontsteking veroorzaken. Op het moment dat de ontsteking dieper afdaalt richting het kaakbot is er sprake van parodontitis.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van parodontitis

Preventieve controle

Een gezond gebit behoud je door deze minimaal twee keer per jaar te laten nakijken bij je tandarts of andere mondzorgverlener. Deze preventieve controle zorgt ervoor dat je tijdig gebitsreinigingen kan ondergaan en voorkomt dat je te lang blijft rondlopen met gebitsproblemen die je gebit verder aan kunnen tasten.

Lees hier meer over de vergoeding van de preventieve controle

Preventieve mondzorg

Preventieve mondzorg is op een goede gebitsverzorging gericht om aantasting van het gebit zoveel mogelijk te voorkomen. Vormen van preventieve mondzorg zijn gebitsreiniging, voedings- en poetsadvies of een fluorbehandeling.

Lees hier meer over de vergoeding van preventieve mondzorg

Sealen

Onder sealen kan het aanbrengen van een extra beschermlaag op met name tanden en kiezen met diepe, moeilijke bereikbare groeven worden verstaan. Bij het wisselen van het melkgebit komen de tanden en kiezen met een kwetsbaardere glazuurlaag door. Sealen wordt daarom met name bij jonge kinderen toegepast.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van sealen

Tanden bleken

Tandverkleuring kan verschillende oorzaken hebben: zo hebben je eet-, drink- of rookgewoonten weerslag op de kleur van je gebit. Een tand kan ook verkleuren als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval waardoor de tand is afgestorven. Om je tand opnieuw een witte uitstraling te geven zijn er diverse in effectiviteit verschillende bleekmethoden, zowel thuis als bij je mondzorgverlener.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van tanden bleken

Tandextractie

Indien het nodig is een tand of kies te trekken, wordt er van tandextractie gesproken. Deze behandeling kan bij je tandarts of andere mondzorgverlener, zoals de kaakchirurg, plaatsvinden. Extractie kan nodig zijn een hevige ontsteking aan het tandvlees te verhelpen of om ruimte in je gebit te creëren.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van tandextractie

Verkleurde tanden (Microabrasie)

Op het moment dat je tanden of kiezen zich in de ontwikkelingsfase nog in de kaak bevinden, kan het glazuur reeds verkleuren. Deze niet gewenste uiterlijke afwijking is direct bij het doorkomen van deze tanden of kiezen zichtbaar en kan worden behandeld via microabrasie.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van microabrasie

Vullingen

Op het moment dat je een gaatje in een tand of kies hebt, zal je tandarts de cariës uitboren en het ontstane gat opvullen met een vulling. Een vulling is tegenwoordig vaak gemaakt van composiet: deze vorm van vullingen zijn minder schadelijk voor de gezondheid en hebben esthetisch gezien een streepje voor op amalgaam vullingen.

Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van vullingen

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is noodzakelijk op het moment dat de wortelkanalen van een tand of kies ontstoken raken. De wortels kunnen ontstoken raken door onvoldoende zorgvuldig gebitsonderhoud, een lekkende vulling of als gevolg van een ongeval van buitenaf. Via een opening in je tand of kies worden de wortelkanalen door je tandarts gereinigd en gedesinfecteerd. De ontstane ruimte wordt met stiftjes opgevuld en dichtgemaakt met een vulling.

Lees hier meer over de vergoeding van de wortelkanaalbehandeling

Wortelpuntoperatie

Een apexresectie, een andere naam voor de wortelpuntoperatie, is een behandeling die doorgaans wordt toegepast bij een wortelkanaalbehandeling die niet het gewenste effect heeft gehad. Bij deze behandeling wordt de ontsteking in de tand- of kieswortel aangepakt door de wortelpunt toegankelijk te maken. Door direct naar de punt te gaan kan de hardnekkige ontsteking worden aangepakt en de wortel worden gereinigd.

Lees hier meer over de vergoeding van de wortelpuntoperatie

Nuttige informatie? Deel deze pagina online

Copyright 2017 Tandartsverzekering.nl