iHulp nodig?

+ Keuzehulp
Wijzig je voorkeur

Tandartsverzekering vergelijken 2024

Orthodontie vergelijken

Omtrent de vergoeding van orthodontie kan nogal wat verwarring bestaan. Ten eerste wordt onderscheid gemaakt tussen de vergoeding van orthodontie tot 18 jaar en de vergoeding vanaf 18 jaar. Ten tweede is niet altijd duidelijk vanuit welke verzekeringsvariant orthodontie wordt vergoed: is dit een aanvullend pakket met andere vergoedingen puur of een aanvullende tandartsverzekering? In onze handige orthodontie vergelijker hebben wij dit voor je uitgeplozen!

Vergoeding orthodontie tot 18 jaar

Ben je op zoek naar een vergoeding voor je kind om de hoog oplopende kosten van orthodontie te drukken? Kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van de ouders. Orthodontiekosten worden niet automatisch vergoed vanuit de basisverzekering, bijzondere omstandigheden daar gelaten. Hierbij kan worden gedacht aan een ontwikkel- of groeistoornis aan de kaak of het gebit. Desalniettemin kan via een aanvullende verzekering van één van de ouders een vergoeding voor orthodontie worden verkregen.

De orthodontiedekking zit bij de ene verzekeraar in de aanvullende tandartsverzekering en bij de ander in een aanvullend pakket. Dit is afhankelijk van de keuze van de verzekeraar, nu deze vrij zijn de dekking en inhoud van de aanvullende verzekeringen samen te stellen. Indien orthodontie is opgenomen in een aanvullend pakket, krijg je naast de vergoeding voor de kosten van orthodontie ook een vergoeding voor andere zaken. Denk hierbij aan de vergoeding van fysiotherapiebehandelingen of alternatieve geneeswijzen.

Vergoeding orthodontie vanaf 18 jaar

Ben je 18 jaar of ouder en op zoek naar een vergoeding voor orthodontiekosten? In dat geval biedt de basiszorgverzekering geen uitkomst, je zal een aanvullende (tandarts)verzekering kunnen afsluiten. Net als bij de vergoeding van orthodontiekosten tot 18 jaar is het afhankelijk van de verzekeraar en diens aanvullende verzekeringen welke verzekering je daarvoor af kunt sluiten. Ook is het van belang de voorwaarden nauwkeurig door te nemen. Om je dit uitzoekwerk te besparen, hebben wij in het overzicht in de orthodontie vergelijker de betreffende aanvullende verzekeringen en bijbehorende vergoeding voor je opgenomen.

Wachttijd

Bepaalde verzekeraars hanteren, alvorens de behandelkosten van orthodontie voor vergoeding in aanmerking komen, een wachttijd. Dat betekent dat je bijvoorbeeld eerst minimaal een jaar verzekerd moet zijn bij deze verzekeraar alvorens je een vergoeding kan ontvangen voor orthodontiekosten. De wachttijd verschilt per verzekeraar. In de orthodontie vergelijker is in een handig overzicht opgenomen of voor de betreffende aanvullende verzekering een wachttijd geldt: zo weet je direct waar je aan toe bent. Wil je weten welke orthodontie verzekeringen geen wachttijd hebben en ook geen acceptatievoorwaarden? Bekijk dan onze pagina over orthodontie.

Tarieven

De tarieven voor orthodontie worden op nationaal niveau vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De tarieven zijn dus bij alle praktijken gelijk.

descriptionDownload het PDF orthodontie nza

Gemiddeld een 8,7

Is het onafhankelijke cijfer dat wij van onze bezoekers krijgen, gebaseerd op 585 beoordelingen. Wij doen er alles aan om onze dienstverlening elk jaar weer op een hoger niveau te krijgen. Alle suggesties en ideeen zijn welkom. Laat het ons weten!