Vergoeding orthodontie

Er kunnen verschillende redenen bestaan om een afspraak te maken met de orthodontist. Bij ruimtegebrek in je gebit, scheefgroei of slecht op elkaar passende tanden of kiezen kan orthodontie uitkomst bieden. Een dergelijke beugelbehandeling of orthodontische behandeling wordt in de regel gedaan door een orthodontist. Wat doet de orthodontist? Waarom zou je een beugel nemen en hoe ziet zo’n beugelbehandeling eruit? En in hoeverre vergoedt de zorgverzekering de daaruit voortvloeiende kosten?

Verzekeraars die orthodontie in 2024 vergoeden

Welke aanvullende zorgverzekeringen of tandartsverzekeringen bieden een hoge vergoeding voor orthodontie zonder wachttijd en medische acceptatie? In onderstaande top 3 vind je een overzicht van de meest voordelige aanvullende pakketten met een vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar. Daarnaast is een top 3 voor orthodontie vanaf 18 jaar en ouder toegevoegd. Je wordt direct toegelaten tot deze aanvullende zorgverzekeringen en er geldt geen wachttijd.

Wat is orthodontie?

Een orthodontist is een gespecialiseerde tandheelkundige. Orthodontie heeft als doel een optimale stand van het gebit en de kaak na te streven. Daarbij tracht de orthodontist groei- of standafwijkingen aan het gebit te herstellen door het plaatsen van bijvoorbeeld een vaste beugel.

Waarom zou je een beugel nemen?

Ten eerste ziet een gebit met rechte tanden en kiezen er esthetisch gezien mooier uit. Daarnaast is een gebit met rechte tanden beter te verzorgen, waardoor het gezonder kan blijven. Andere voordelen van een regelmatig gebit met rechte tanden is dat je beter kunt kauwen, bijten en articuleren.

Wanneer een beugel?

Een beugelbehandeling is niet leeftijdsgebonden. Het is wel van groot belang dat het gebit in goed onderhouden, gezonde staat verkeert. Bij iedere leeftijd en gebitsconditie past een behandeling op maat. Als volwassene kun je er natuurlijk tevens voor kiezen een (transparante) beugel te nemen, ook dan is de staat van het gebit en de gezondheid van het tandvlees doorslaggevend of een orthodontische behandeling uitkomst kan bieden. Omdat op jonge leeftijd de kaakgroei nog kan worden beïnvloed, is het beste moment om een beugel te plaatsen tussen de 10 en 15 jaar. Er kan dan geprofiteerd worden van de vrijgekomen ruimte bij het wisselen van de tanden.

Hoe ziet een beugelbehandeling eruit?

De behandeling kan worden opgesplitst in twee fasen: de actieve- en retentiefase. In de actieve fase wordt het gebit rechtgezet door middel van het plaatsen van een beugel. Afhankelijk van de gebitsafwijking, wordt een bepaald soort beugel geplaatst. Uiteindelijk wordt beoogd de kaak, tanden en kiezen goed op elkaar te laten passen en esthetisch mooi in een rij te zetten.

De retentiefase heeft tot doel het gecorrigeerde gebit in de nieuwe staat te behouden. Dit wordt bereikt door het plaatsen van een retentiebeugel, in de vorm van bijvoorbeeld een metaaldraadje achter je tanden. Een behandeling, dus het dragen van een beugel, duurt gemiddeld twee tot drie jaar.

Tarieven

De tarieven voor orthodontie zijn vastgelegd in de zogenaamde F-codes. Op onze pagina over de actuele orthodontie tarieven 2024 vind je een compleet overzicht. Controleer in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar of alle F-codes voor vergoeding in aanmerking komen.

Vergoeding door je zorgverzekering

De kosten voor orthodontie worden niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Tenzij je in het uitzonderlijke geval te maken hebt met een ernstige groei- of ontwikkelstoornis.

Aanvullende verzekering

Indien je een vergoeding wilt ontvangen voor de orthodontiekosten die je maakt, dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.

Wachttijd

Bij de meeste verzekeraars wordt een wachttijd gehanteerd. Dat betekent dat je eerst een bepaalde periode verzekerd dient te zijn geweest (variërend van een aantal maanden tot een jaar) voordat je een vergoeding kunt ontvangen.

Wil je een tandartsverzekering afsluiten voor de kosten van een beugel?

In hoeverre de kosten voor orthodontie worden vergoed, verschilt per verzekeraar en per aanvullend pakket dat wordt aangeboden. In de regel krijg je een bepaald percentage van de kosten vergoed tot een bepaald maximumbedrag.

Orthodontie vergelijken

Verzekeraars maken onderscheid tussen een orthodontie vergoeding voor onder en boven de 18 jaar.

Orthodontie Vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl