Vergoeding orthodontie

Er kunnen verschillende redenen bestaan om een afspraak te maken met de orthodontist. Bij ruimtegebrek in je gebit, scheefgroei of slecht op elkaar passende tanden of kiezen kan een beugel uitkomst bieden. Een dergelijke beugelbehandeling of orthodontische behandeling wordt in de regel gedaan door een orthodontist. Wat doet de orthodontist? Waarom zou je een beugel nemen en hoe ziet zo’n beugelbehandeling eruit? En in hoeverre vergoed je zorgverzekering de daaruit voortvloeiende kosten?

Vergoedingen orthodontie vergelijken

Wat is orthodontie?

Een orthodontist is een gespecialiseerde tandheelkundige. Orthodontie heeft als doel een optimale stand van het gebit en de kaak na te streven. Daarbij tracht de orthodontist groei- of standafwijkingen aan het gebit te herstellen door het plaatsen van bijvoorbeeld een vaste beugel.

Waarom zou je een beugel nemen?

Ten eerste ziet een gebit met rechte tanden en kiezen er esthetisch gezien mooier uit. Daarnaast is een gebit met rechte tanden beter te verzorgen, waardoor het gezonder kan blijven. Andere voordelen van een regelmatig gebit met rechte tanden is dat je beter kunt kauwen, bijten en articuleren.

Wanneer een beugel?

Een beugelbehandeling is niet leeftijdsgebonden. Het is wel van groot belang dat het gebit in goed onderhouden, gezonde staat verkeert. Bij iedere leeftijd en gebitsconditie past een behandeling op maat. Als volwassene kan je er ook nog voor kiezen een beugel te nemen, ook dan is de staat van het gebit en de gezondheid van het tandvlees doorslaggevend of een orthodontische behandeling nog uitkomst kan bieden. Omdat op jonge leeftijd de kaakgroei nog kan worden beïnvloed, is het beste moment om een beugel te plaatsen tussen de 10 en 15 jaar. Dan kan ook worden geprofiteerd van de vrijgekomen ruimte bij het wisselen van de tanden.

Hoe ziet een beugelbehandeling eruit?

De behandeling kan worden opgesplitst in twee fasen: de actieve- en retentiefase. In de actieve fase wordt het gebit rechtgezet door middel van het plaatsen van een beugel. Afhankelijk van de gebitsafwijking, wordt een bepaald soort beugel geplaatst. Uiteindelijk wordt beoogd de kaak, tanden en kiezen goed op elkaar te laten passen en esthetisch mooi in een rij te zetten.

De retentiefase heeft tot doel het gecorrigeerde gebit in de nieuwe staat te behouden. Dit wordt bereikt door het plaatsen van een retentiebeugel, in de vorm van bijvoorbeeld een metaaldraadje achter je tanden. Een behandeling, dus het dragen van een beugel, duurt gemiddeld twee tot drie jaar.

Tarieven

De tarieven voor orthodontie zijn vastgelegd in de zogenaamde F-codes. Ter verduidelijking een aantal voorbeelden:

Behandelcode Omschrijving behandeling Tarief
F121A eerste consult. €20,44
F411A plaatsen beugel categorie 1 (uitneembare beugel). €106,07
F461A plaatsen beugel categorie 6 (slotjesbeugel beide tandbogen). €524,58

info_outlineDeze tabel is bijgewerkt op 12-12-2016.

Vergoeding door je zorgverzekering

De kosten voor orthodontie worden niet vergoed vanuit je basisverzekering. Tenzij je in het uitzonderlijke geval te maken hebt met een ernstige groei- of ontwikkelstoornis.

Aanvullende verzekering

Indien je een vergoeding wilt ontvangen voor de orthodontiekosten die je maakt, dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.

Wachttijd

Bij de meeste verzekeraars wordt een wachttijd gehanteerd. Dat betekent dat je eerst een bepaalde periode verzekerd dient te zijn geweest (variërend van een aantal maanden tot een jaar) voordat je een vergoeding kunt ontvangen.

Wil je een tandartsverzekering afsluiten voor de kosten van een beugel?

In hoeverre de kosten voor orthodontie worden vergoed, verschilt per verzekeraar en per aanvullend pakket dat wordt aangeboden. In de regel krijg je een bepaald percentage van de kosten vergoed tot een bepaald maximumbedrag.

Tabeloverzicht

De vergoedingen voor orthodontie worden in onderstaand overzicht bij diverse verzekeraars met elkaar vergeleken. Voor een compleet overzicht kan je hier: Orthodontie Vergelijken

PNO Behandeling Vergoeding
Tandarts Start Orthodontie (F-codes) Vanaf 18 jaar: geen vergoeding
Tandarts Standaard Orthodontie (F-codes) Vanaf 18 jaar: 80% tot maximaal €800,- eenmalig
Tandarts Extra Orthodontie (F-codes) Vanaf 18 jaar: 80% tot maximaal €1200,- eenmalig
Tandarts Compleet Orthodontie (F-codes) Vanaf 18 jaar: 80% tot maximaal €1600,- eenmalig
PNO Keuze Orthodontie (F-codes) Tot 18 jaar: maximaal €500,- looptijd verzekering
PNO Extra Orthodontie (F-codes) Tot 18 jaar: 100%
PNO Compleet Orthodontie (F-codes) Tot 18 jaar: 100%
Menzis Behandeling Vergoeding
TandVerzorgd 750 Orthodontie (F-codes) Vanaf 18 jaar: 80% tot maximaal €500,- eenmalig
TandVerzorgd 750 Orthodontie (F-codes) Tot 18 jaar: 100% tot maximaal €2000,- gehele verzekeringsduur
ONVZ Behandeling Vergoeding
ONVZ Topfit Orthodontie (F-codes) Vanaf 18 jaar: 100% tot max. €500,- per jaar
ONVZ Superfit Orthodontie (F-codes) Vanaf 18 jaar: 100%
ONVZ Benfit Orthodontie (F-codes) Tot 18 jaar: max. €1365 looptijd verzekering
ONVZ Optifit Orthodontie (F-codes) Tot 18 jaar: 100%
ONVZ Topfit Orthodontie (F-codes) Tot 18 jaar: 100%
ONVZ Superfit Orthodontie (F-codes) Tot 18 jaar: 100%

info_outlineDeze tabellen zijn bijgewerkt op 12-12-2016.

Nuttige informatie? Deel deze pagina online

Copyright 2017 Tandartsverzekering.nl