Welke elektrische tandenborstel poetst het best?

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is poetsen met een elektrische tandenborstel die goed werkt belangrijk. Op deze pagina beschrijft het team van Tandartsverzekering.nl de bevindingen van het onderzoek naar de beste elektrische tandenborstel. Welke elektrische tandenborstels komen het beste uit de verschillende tests, afgenomen door Tandartsverzekering.nl, de Consumentenbond, Coolblue en andere websites? Wat is het verschil tussen een elektrische tandenborstel van Philips, Oral B en andere merken? Onze bevindingen:

1

Oral-B Genius

Vanaf € 104,50

 • Poetsbeleving
 • Poetsresultaat
 • Prijs-kwaliteitverhouding

De Oral-B Genius elektrische tandenborstel wordt door verschillende partijen als beste getest. Wat opvalt bij deze tandenborstel zijn de vele extra's waar die mee komt; een reisetui, smartphonehouder en een set opzetborstels. De tandenborstel zit in een hoog prijsklassement, wij vroegen ons af of je dit terugvindt in het poetsgedrag en resultaat. Onze bevindingen:

 • add_circle_outline

  Maakt het gebit goed schoon

 • add_circle_outline

  Geleverd met verschillende borstels

 • add_circle_outline

  Druksensor geeft aan wanneer je te veel druk geeft

 • remove_circle_outline

  Veel trillingen en lawaai

 • remove_circle_outline

  Verliest tijdens het poetsen tandpasta via de opening in de borstel

MEER INFORMATIE

2

Philips Sonicare DiamondClean

Vanaf € 154,99

 • Poetsbeleving
 • Poetsresultaat
 • Prijs-kwaliteitverhouding

De Philips Sonicare DiamondClean elektrische tandenborstel wordt door Coolblue aanbevolen. Als tegenhanger van de Oral-B Genius hebben wij deze getest. Wat opvalt aan de Philips Sonicare DiamondClean is de prettige poetsbeleving en het poetsresultaat. Ook deze tandenborstel wordt geleverd inclusief reisetui met ingebouwde usb lader en verschillende tandenborstels. Onze bevindingen:

 • add_circle_outline

  Prettige poetsbeleving

 • add_circle_outline

  Maakt de tanden zeer goed schoon

 • add_circle_outline

  Elegante en gebruiksvriendelijke lader

 • remove_circle_outline

  Hoge aanschafwaarde

MEER INFORMATIE

Tip

Foreo ISSA

Vanaf € 119,-

 • Poetsbeleving
 • Poetsresultaat
 • Prijs-kwaliteitverhouding

Het is een uitdaging om een goede elektrische tandenborstel vinden wanneer je gevoelig tandvlees hebt. Voor mensen met gevoelig tandvlees is het merk Foreo met de Issa tandenborstel op de markt gekomen. Dit merk onderscheidt zich van alle anderen doordat de borstel is gemaakt van siliconen. In combinatie met de sonische pulse technologie wordt het tandvlees zacht gemasseerd en tandplak verwijderd. Dit maakt deze borstel perfect voor mensen met gevoelig en terugtrekkend tandvlees. Onze bevindingen:

 • add_circle_outline

  Geschikt voor gevoelige tanden

 • add_circle_outline

  Borstel voelt zeer zacht aan

 • add_circle_outline

  Mooi en onderscheidend design

 • remove_circle_outline

  Er kan wat tandplak achterblijven

MEER INFORMATIE

Vergoedt mijn verzekering een elektrische tandenborstel? Een goede elektrische tandenborstel is best duur. De meeste verzekeringen voorzien hier niet in, op één tandartsverzekering na. Verzekeringsmaatschappij ONVZ is gericht op preventie. Hier geloven ze erin dat voorkomen beter is dan genezen. Om deze reden bieden ze de Tandfit Preventief verzekering aan waarbij je de DiamondClean tandenborstel van Philips cadeau krijgt en ieder kwartaal een preventiepakket met een nieuw opzetborsteltje. Voor deze tandartsverzekering gelden geen acceptatievoorwaarden. Wel zijn sommige behandelingen uitgesloten, omdat de verzekering ziet op preventie.

Budget elektrische tandenborstel

De elektrische tandenborstels die als beste uit de verschillende tests komen zijn erg duur. Wil je een goede tandenborstel, maar ben je niet bereid om hier zoveel geld aan uit te geven? Dan hebben wij een budgettip.

Tip

Philips Sonicare ProtectiveClean

Vanaf € 59,99

 • Poetsbeleving
 • Poetsresultaat
 • Prijs-kwaliteitverhouding

De Philips ProtectiveClean komt uitermate goed bij moeilijk te bereiken tandplak en zorgt voor een tot zeven keer schoner gebit dan een gewone handtandenborstel. Met de druksensor krijg je bovendien een signaal op het moment dat je teveel druk zet. Op deze manier blijven je tandvlees en gebit goed beschermd tijdens het poetsen van je tanden. De elektrische tandenborstel heeft één poetsstand en via de BrushSync krijg je te horen wanneer de opzetborstel aan vervanging toe is. Indien je de Protective Clean helemaal oplaadt, gaat de accu tot 2 weken mee. Onze bevindingen:

 • add_circle_outline

  Zachte doch grondige reiniging voor extra gebitsbescherming

 • add_circle_outline

  Druksensor indien je te hard poetst

 • add_circle_outline

  Lage aanschafwaarde

 • remove_circle_outline

  Slechts één poetsstand

MEER INFORMATIE

Beste elektrische tandenborstel volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond voerde een onafhankelijke test uit om te kijken wat de beste elektrische tandenborstel zou zijn. Daarbij werd er gekeken naar verschillende criteria zoals het verwijderen van tandplak, de gebruiksduur van de elektrische tandenborstel en het gebruiksgemak. Uit dat onderzoek blijkt onder andere dat je niet perse een dure elektrische tandenborstel hoeft te kopen. Daar wordt echter wel direct bij gezegd dat duurdere tandenborstels vaak wel over handige extra's beschikken. Uit de test van de Consumentenbond komt een duidelijke winnaar. Dat is de Oral-B Genius houder samen met de 3D White opzetborstel. Ze zijn relatief duur maar doen wel exact waar je een tandenborstel voor aanschaft. Het plak wordt goed verwijderd van de tanden en bovendien kent deze elektrische tandenborstel een hoog gebruikersgemak. Je krijgt dus waar voor je geld.

Beste elektrische tandenborstel volgens Coolblue

Coolblue beoordeelt elektrische tandenborstels onder andere op prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast wordt er gekeken of de borstel aansluit bij de behoeftes van gebruikers. Op grond daarvan zijn er enkele elektrische tandenborstels door Coolblue gekozen die er absoluut bovenuit springen. Opvallend is dat ook bij Coolblue de Oral-B Genius als beste elektrische tandenborstel uit de bus komt. Daarbij zijn zowel de White als de Black versie gekozen. Coolblue roemt vooral de poetsdruksensor en de vele extra's bij deze elektrische tandenborstel zoals verschillende poetsstanden en een dubbele timer.

Andere tests

Er zijn natuurlijk nog tal van andere tests te vinden die verschillende elektrische tandenborstels met elkaar vergelijken. Daarbij is het opvallend te noemen dat telkens Oral-B En Philips boven komen drijven als de beste keuzes. Verschillende websites kijken daarnaast ook nog welke elektrische tandenborstels de beste koop zijn. In dat geval komen ze vaak bij een lager prijssegment aan, omdat je voor elektrische tandenborstels van Oral-B en Philips nu eenmaal meer betaalt. Wanneer er echter puur naar de kwaliteit van de tandenborstels wordt gekeken, zijn er nauwelijks onafhankelijke testen te vinden die een andere elektrische tandenborstel dan die van Philips of Oral-B als winnaar hebben.

Wat is het verschil tussen Philips en Oral-B en overige merken?

Wat zorgt er nu eigenlijk voor dat deze twee merken ver boven de andere elektrische tandenborstels uitsteken? Dat heeft vanzelfsprekend te maken met de prestaties van deze tandenborstels. Ze zijn uitstekend in staat om tanden schoon te krijgen en tandplak te verwijderen. Dat komt voornamelijk door de techniek waar de elektrische tandenborstels gebruik van maken. Zo maakt Oral-B gebruik van een Trizone techniek. De meeste tandenborstels maken oscillerende en pulserende bewegen maar bij Trizone komt daar nog een zijwaarts roterende beweging bij. Daardoor is de tandenborstel nog beter in staat de tanden schoon te maken. Philips maakt op haar beurt met Sonicare gebruik van een sonische techniek waarbij er vuil tussen en van de tanden verwijderd wordt. De functionaliteit onderscheidt deze merken dus van de rest. Verder beschikken de elektronische tandenborstels van Oral-B en Philips over veel extra handige functies. Daar betaal je uiteraard ook een prijs voor.

Welke tandenborstel is nu het beste?

Uit alle tests komen de tandenborstels van Philips of Oral-B als winnaar uit de bus. Hierbij is het goed om te weten dat Foreo ISSA in de meeste elektrische tandenborstel tests (nog) niet wordt meegenomen, omdat deze relatief nieuw op de markt is. Uiteindelijk verschilt het per persoon welke elektrische tandenborstel je het beste vindt en welke het beste bij je past. Als je erg gevoelig tandvlees hebt, zul je andere wensen hebben dan mensen die hier geen last van hebben. Sommige personen vinden al die extra’s niet zo nodig en kiezen het liefst voor een simpele versie. Wanneer je echter veel eisen stelt aan de wijze waarop een elektrische tandenborstel het tandplak verwijdert, kom je toch al snel weer bij de duurdere tandenborstels uit. Het zegt natuurlijk veel dat verschillende testen allemaal dezelfde merken als beste kiezen.

Hoe krijg ik mijn gebit nu echt perfect schoon?

Vraag aan een tandarts wat je moet doen om je gebit echt goed te onderhouden en elke tandarts zal zeggen dat je naast poetsen ook moet flossen. Veel mensen vinden flossen echter vervelend en zoeken daarom naar alternatieven. Hiervoor kun je een monddouche of flosapparaat gebruiken zoals de Waterpik of AirFloss. De apparaten werken net iets anders, maar hebben ongeveer hetzelfde resultaat. De apparaten zijn geschikt voor mensen met beugels, kronen en implantaten.

Tip

Philips Airfloss

Vanaf € 80,95

 • beleving
 • resultaat
 • Prijs-kwaliteitverhouding

De AirFloss van Philips werkt op basis van een combinatie van lucht en mondspoeling of water. Door de kop van de AirFloss voor de ruimte tussen de tanden te plaatsen wordt door een luchtstoot tandplak verwijdert. Dankzij de lucht- en microdruppeltechnologie worden gaatjes tussen de tanden voorkomen en verwijder je plak op plekken waar de tandenborstel niet bij komt. Het gebruik van de AirFloss vergt wat oefening, maar wanneer je eenmaal aan het apparaat gewend bent, kun je in ongeveer een minuut je hele mond reinigen. Onze bevindingen:

 • add_circle_outline

  Reinigt complete gebit

 • add_circle_outline

  Eenvoudig en snel in gebruik

 • add_circle_outline

  Verwijdert zelfs nog vuil na het poetsen

 • remove_circle_outline

  Klein reservoir

MEER INFORMATIE

Tip

Waterpik

Vanaf € 76,99

 • beleving
 • resultaat
 • Prijs-kwaliteitverhouding

De Waterpik is al heel wat jaar op de markt, waardoor er veel onderzoek is gedaan naar de lange termijn effecten van het apparaat. Door krachtig water tussen de tanden te spuiten, wordt het gebit ook interdentaal gereinigd. Onderzoeken laten zien dat de Waterpik perfect de ruimtes tussen de tanden reinigt en goed is voor het tandvlees. Zo wordt 99,9% van het tandplak verwijderd, een resultaat dat met gewoon flossen en ragen niet behaald wordt. De eerste keren zal de Waterpik nog wat onwennig aanvoelen, maar net zoals bij de Airfloss went dit snel en kan je hierna snel je mond effectief reinigen. Onze bevindingen:

 • add_circle_outline

  Reinigt het gebit zeer goed

 • add_circle_outline

  Krachtige waterstraal

 • add_circle_outline

  Verschillende standen

 • remove_circle_outline

  Groot apparaat

MEER INFORMATIE

Welk flosapparaat is nu het best?

Of je liever de Airfloss of de Waterpik gebruikt, hangt af van persoonlijke voorkeuren. Doordat de Waterpik langer op de markt is, zijn hier meer resultaten over bekend. De Waterpik blijkt goed te zijn voor het tandvlees en 99,9% van het tandplak te verwijderen. Er zijn minder testen over de Airfloss, maar eerste onderzoeken laten zien dat het apparaat binnen twee weken de gezondheid van het tandvlees verbetert.

Voor- en nadelen

Gebruikers van beide apparaten geven aan dat je in het begin snel alle kanten op sproeit en dat je aan de monddouche moet wennen voordat je goed resultaat behaalt. Veel gebruikers van de Waterpik geven aan dat ze het een erg groot apparaat vinden. De Waterpik is ook in een kleinere editie verkrijgbaar, alleen deze heeft minder functies dan het grote apparaat. Een nadeel van de Airfloss is dat het water of mondspoel reservoir erg klein is en dat je het apparaat moet vasthouden wanneer je het wilt vullen. Ondanks sommige nadelen blijkt uit onderzoeken dat bijna iedereen liever flost met een apparaat dan met flosdraad. Veel mensen raken verslaafd aan het frisse gevoel dat een monddouche geeft. Daarnaast heeft een flosapparaat als voordeel dat beugels, kronen en implantaten eenvoudig kunnen worden gereinigd. Ben je van plan een monddouche aan te schaffen, let dan goed op alle specificaties en denk na welke wensen jij hebt.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl