Vergoeding tanden bleken

Je leefgewoonten kunnen de kleur van je tanden sterk beïnvloeden. Vooral rokers, koffiedrinkers of mensen die sterk gekleurde voedingsmiddelen eten kunnen sneller te maken krijgen met tandverkleuring. Deze zogenaamde extrinsieke verkleuringen manifesteren zich in de vorm van tandaanslag. De tandaanslag kan worden bestreden met bepaalde tandpasta’s, maar de kleur van eenmaal verkleurde tanden zal je tandpasta niet kunnen herstellen. Een oplossing daarvoor is het bleken van je tanden. Hoe gaat het bleken in zijn werk? En in hoeverre wordt deze behandeling vergoed door je verzekering?

Welke verzekeraars vergoeden tanden bleken in 2024?

Bij de vergoeding van tanden bleken kan onderscheid gemaakt worden tussen het uitwendig en inwendig bleken van tanden of kiezen. Bij het uitwendig bleken wordt bij de tandarts aan de voorzijde van je tanden een bleekgel aangebracht. Het is echter ook mogelijk thuis uitwendig te bleken via de hierboven besproken thuisbleek methode.

Uitwendig bleken (Prestatiecode E97)

Het uitwendig bleken van je tanden of kiezen komt doorgaans bij weinig tandartsverzekeringen voor vergoeding in aanmerking. Het betreft namelijk geen behandeling in het belang van de gezondheid van je gebit, maar een cosmetische behandeling.

Inwendig bleken (Prestatiecodes E90 en E95)

Is je tand of kies verkleurd door een ongeval en de daaropvolgende wortelkanaalbehandeling? In dat geval kan via een kleine opening aan de achterkant van de betreffende tand of kies deze van binnenuit worden gebleekt. Via een tijdelijke vulling wordt de tand of kies dichtgemaakt, het bleekmiddel wordt normaliter een week de tijd gegeven om effect te sorteren. Het inwendig bleken van je tanden of kiezen wordt door een groot deel van de zorgverzekeraars via de tandartsverzekeringen vergoed.

Tarieven tanden bleken

De tarieven voor tanden bleken vind je terug in de E-codes. De E-codes hebben betrekking op endodontologische behandelingen, waaronder het tanden bleken. De tarieven voor bleken zijn als volgt:

CodeOmschrijvingTarief 2022
E90Inwendig bleken, eerste zitting€ 48,67
E95Inwendig bleken, elke volgende zitting€ 18,25
E97*Uitwendig bleken per kaak€ 76,05

Waarom zou je kiezen voor het bleken van je tanden?

Je tandkleur is genetisch bepaald, net als de kleur van je ogen of je haar. Hoe ouder je wordt, hoe meer de kleur van je tanden verandert. De verkleuring als gevolg van ouderdom vindt van binnenuit plaats. Deze zogenaamde intrinsieke verkleuring kan je net als extrinsieke verkleuring niet tegengaan met bepaalde tandpasta’s. Wil je geler wordende tanden weer een witte uitstraling geven, dan biedt het bleken van tanden uitkomst.

Op welke wijzen kun je je tanden bleken?

Er zijn verschillende manieren waarmee je je gebit een paar tinten lichter kunt krijgen. De werking en effectiviteit verschillen per soort behandeling.

Tanden bleken bij je mondverzorger

Je kunt ervoor kiezen je tanden te laten bleken onder toezicht van de tandarts of mondhygiënist. Zij maken in de meeste gevallen gebruik van een bleekgel. Deze gel wordt op je tanden aangebracht en dient een tijdje in te werken. Dit is een eenvoudige, pijnloze en veilige wijze van bleken.

Tanden bleken via de thuisbleekmethode

Daarnaast kun je ervoor kiezen de behandeling deels zelf thuis uit te voeren. De tandarts zal alvorens je de thuisbehandeling start je gebit onderzoeken om te kijken of het voldoende gezond is. Hij zal vervolgens een afdruk maken van je tanden, een zogenaamde bleeklepel. Dit bitje past precies om je tanden heen. Je tandarts of mondhygiënist zal ten slotte laten zien op welke wijze je thuis telkens een beetje bleekgel dient aan te brengen in de bleeklepel, hoe vaak je de bleeklepel dient te dragen en hoelang. De behandeling kan je op dat moment zelf thuis verder voortzetten. Het gebit kan als gevolg van de behandeling tijdelijk zacht aanvoelen.

Tanden bleken via bleekkits

Op internet of bijvoorbeeld via je drogist worden nogal eens bleekkits te koop aangeboden. Het is echter aanbevelenswaardig het bleken onder toezicht van bijvoorbeeld je tandarts te laten uitvoeren. De Warenwet bepaalt namelijk dat deze producten een zeer laag percentage bleekmiddel mogen bevatten. De werking van deze producten valt derhalve te betwisten. Alleen producten die van buiten de Europese Unie komen kunnen een hoger bleekmiddelpercentage bevatten. Een voordeel is dat dergelijke kits vaak een stuk goedkoper zijn dan een behandeling bij je mondverzorger.

Tanden bleken via laser

Een succesvolle wijze van bleken vindt plaats via laserbehandeling. De behandeling duurt min of meer een uur. Vooraf wordt je gebit gepolijst en gereinigd van aanwezige uitwendige verkleuringen en aanslag. Vervolgens worden de tanden bedekt met een gel welke in een later stadium wordt geactiveerd door de laserstralen. Om tandbederf tegen te gaan, wordt behandeling afgesloten met een fluorbehandeling. Om langdurig te kunnen genieten van het resultaat wordt aanbevolen je tanden veelvuldig te blijven poetsen met speciaal daarvoor bestemde tandpasta’s.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl