Vergoeding aften

Nagenoeg iedereen heeft wel eens zo’n vervelend bobbeltje aan de binnenkant van de lip, wang, op het tandvlees of op de tong gevoeld. Aften zijn pijnlijke zweertjes in het mondslijmvlies en kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder vitaminetekort en spanningen. Ongeveer een vijfde van de mensen heeft last van regelmatig terugkerende aften.

In dit artikel kun je antwoorden vinden op verschillende vragen. Hoe kun je een afte herkennen, welke soorten zijn er en hoe wordt het veroorzaakt? En minstens zo belangrijk: hoe geneest de afte?

Wat zijn aften?

Aften worden ook wel blaasjes of aftjes genoemd en het woord stamt af van het Griekse woord voor ontsteking: ‘aphta’. Ze ontstaan doordat het gevoelige weefsel in de mond beschadigd raakt. Je zou je kunnen afvragen wat dan precies het verschil is tussen een afte en een blaasje. Artsen benoemen aften als een vorm van blaasjes die regelmatig terugkeren. Het is niet precies duidelijk waarom de ene persoon wel en de andere persoon hier geen last van heeft.

Hoe herken je aften?

Een afte brengt een zeurende pijn met zich mee. Tijdens het kauwen, drinken, praten of zelfs tijdens het slikken schuurt het zweertje in de mond. Voor sommige mensen zorgen aften voor een verminderde eetlust. Je kunt aften herkennen aan de ronde of ovale vorm en het lijkt op een blaasje. Aan het begin zijn ze rood van kleur en naarmate de afte ontwikkelt wordt deze wit of gelig met een rode rand.

Er zijn drie verschillende soorten aften. De eerste is een kleine aft welke veelal binnen enkele dagen verdwijnt. Een grote aft kan weken tot maanden blijven zitten en een litteken achterlaten. Tot slot is er de groep met meerdere, soms wel tientallen, hele kleine aften. Dit wordt een herpetiforme aft genoemd.

Veroorzakers van aften

Bij het ontstaan van aften spelen verschillende factoren een rol. Wat echter de exacte veroorzaker is, is ondanks veel wetenschappelijk onderzoek niet vastgesteld. Het is dan ook niet precies duidelijk waarom de één er vaker last van heeft dan de ander, maar vermoedelijk heeft dit met genetische aanleg te maken.

Onderstaand zijn enkele mogelijke veroorzakers van terugkerende aften op een rijtje gezet:

  • Verminderde weerstand, vermoeidheid en stress. In drukke perioden zijn sommige mensen gevoelig voor aften. Dit is vergelijkbaar met een koortslip;
  • Tekort aan vitaminen;
  • Hormonale factoren;
  • Een verminderde mondhygiëne als gevolg van roken.

De wrijving van een beugel, bijten op je wang, tandenknarsen mondverbranding door te heet eten of drinken en hard poetsen kunnen tevens blaasjes veroorzaken. Dit zijn echter niet de specifieke terugkerende aften.

Aften genezen

Goed nieuws! De meeste aften verdwijnen na ongeveer een week vanzelf. Er zijn daarnaast allerlei producten verkrijgbaar om de afte te genezen. Voorbeelden hiervan zijn mondwater, spray, een middel om de afte mee aan te stippen en tevens medicijnen in de vorm van een pil. Vitaminesupplementen, zoals ijzer en vitamine C en B, kunnen het genezen versnellen. Het is echter van belang om het eten van citrusvruchten te vermijden. Dit klinkt tegenstrijdig met vitaminetekort als een mogelijke veroorzaker, maar zure vruchten, zoals grapefruit, sinaasappel en citroen, kunnen het slijmvlies in de mond irriteren en komen de genezing niet te goede. Ook al smaken sommige citrusvruchten niet heel zuur, er zitten bepaalde zuren in die niet goed zijn voor een afte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mandarijn.

Tip

Heb je regelmatig aften? Geef dit aan bij de tandarts tijdens bijvoorbeeld een preventieve controle. De arts kan je ongetwijfeld tips specifiek voor jouw gebit geven.

Tandartsverzekeringen vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl