Vergoeding preventieve mondzorg

Een bekend gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Dat is het uitgangspunt bij preventieve mondzorg. Je zult misschien gelijk denken aan de periodieke controle bij de tandarts, dit is toch niet helemaal wat er bedoeld wordt. Preventieve mondzorg omvat bijvoorbeeld preventieve voorlichting in de vorm van voedingsadvies, maar ook gebitsreinigende behandelingen, bacteriologisch onderzoek en fluoride applicatie. Wat houden deze behandelingen precies in en tot op welke hoogte worden deze vergoed door je zorgverzekering?

Tarieven preventieve mondzorg

De tarieven voor preventieve mondzorg zijn landelijk vastgelegd in de daarvoor geldende M-codes. Naar welke je tandarts je ook gaat, er worden dezelfde tarieven gehanteerd.

CodeOmschrijvingTarief 2022
M01Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten€ 13,64
M02Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten€ 13,64
M03Gebitsreiniging, per vijf minuten€ 13,64
M05Niet-restauratieve behandeling van cariës in het melkgebit€ 27,38
M32*/**Eenvoudig bacteriologisch- of enzymatisch onderzoek€ 18,25
M30Behandeling van gevoelige tandhalzen en (preventief) toedienen medicament€ 6,08
M40Fluoridebehandeling€ 15,21
M61*Mondbeschermer€ 27,38
M80*Behandeling van witte vlekken, eerste element€ 52,93
M81*Behandeling van witte vlekken, volgend element€ 29,20

Preventieve mondzorgbehandelingen

Een aantal voorbeelden van behandelingen zijn in de inleiding al de revue gepasseerd. De belangrijkste preventieve mondzorgbehandelingen zullen hier worden besproken.

Preventieve voorlichting en/of instructie

Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kan het nodig zijn dat je tandarts speciaal op jou toegespitste voorlichting of instructies geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedingsadvies, het vastleggen van de plaquescore, advies over het afleren van slechte gewoontes of het afnemen van een voedingsanamnese.

Gebitsreiniging

Bij gebitsreiniging kun je denken aan het verwijderen van tandsteen, het weghalen van plaque of het polijsten van je tand, kies, prothese of implantaat. Op het moment dat tandplak zich voor lange tijd op je tanden of kiezen nestelt, kan dit zogenaamd verkalken en hard worden. Er vormt zich dan tandsteen. Het lukt dan niet meer om dit met je tandenborstel te verwijderen. Dit dient je tandarts of mondhygiënist te doen met behulp van een haakje of met behulp van ultrasone trillingen.

Na afloop kun je er vervolgens voor kiezen de tanden of kiezen nog te polijsten voor een glad oppervlak. Waarom zou je tandsteen laten weghalen? Het tast je tandvlees aan. In uiterste gevallen kan het een tandvleesontsteking veroorzaken.

Eenvoudig bacteriologisch onderzoek

Deze onderzoeken worden vaak uitgevoerd op het moment dat je een tandvleesontsteking hebt. Door te analyseren welke bacteriën er aanwezig zijn in de mond kan je tandarts de behandeling op jouw specifieke situatie afstemmen.

Fluoride applicatie

Deze behandeling is erop gericht je gebit te versterken door het aanbrengen van een laagje fluoride. Je tandarts kan daar een fluoridegel voor gebruiken die in een bitje wordt aangebracht. De tandarts kan er echter ook voor kiezen om fluoridelak met een borstel aan te brengen of fluoridevloeistof met een wattenstaafje.

Vergoeding basisverzekering

Preventieve mondzorg wordt tot je 18e levensjaar volledig vergoed door je basisverzekering. Na je 18e krijg je de kosten van preventieve mondzorg niet meer vergoed vanuit het basispakket.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl