Vergoeding preventieve mondzorg

Een bekend gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Dat is het uitgangspunt bij preventieve mondzorg. Je zult misschien gelijk denken aan de periodieke controle bij de tandarts, dit is toch niet helemaal wat er bedoeld wordt. Preventieve mondzorg omvat bijvoorbeeld preventieve voorlichting in de vorm van voedingsadvies, maar ook gebitsreinigende behandelingen, bacteriologisch onderzoek en fluoride applicatie. Wat houden deze behandelingen precies in en tot op welke hoogte worden deze vergoed door je zorgverzekering?

Vergoedingen preventieve mondzorg vergelijken

Preventieve mondzorgbehandelingen

Een aantal voorbeelden van behandelingen zijn in de inleiding al de revue gepasseerd. De belangrijkste preventieve mondzorgbehandelingen zullen hier worden besproken.

Preventieve voorlichting en/of instructie

Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kan het nodig zijn dat je tandarts speciaal op jou toegespitste voorlichting of instructies geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedingsadvies, het vastleggen van de plaquescore, advies over het afleren van slechte gewoontes of het afnemen van een voedingsanamnese.

Gebitsreiniging

Bij gebitsreiniging kun je denken aan het verwijderen van tandsteen, het weghalen van plaque of het polijsten van je tand, kies, prothese of implantaat. Op het moment dat tandplak zich voor lange tijd op je tanden of kiezen nestelt, kan dit zogenaamd verkalken en hard worden. Er vormt zich dan tandsteen. Het lukt dan niet meer om dit met je tandenborstel te verwijderen. Dit dient je tandarts of mondhygiënist te doen met behulp van een haakje of met behulp van ultrasone trillingen.

Na afloop kun je er vervolgens voor kiezen de tanden of kiezen nog te polijsten voor een glad oppervlak. Waarom zou je tandsteen laten weghalen? Het tast je tandvlees aan. In uiterste gevallen kan het een tandvleesontsteking veroorzaken.

Eenvoudig bacteriologisch onderzoek

Deze onderzoeken worden vaak uitgevoerd op het moment dat je een tandvleesontsteking hebt. Door te analyseren welke bacteriën er aanwezig zijn in de mond kan je tandarts de behandeling op jouw specifieke situatie afstemmen.

Fluoride applicatie

Deze behandeling is erop gericht je gebit te versterken door het aanbrengen van een laagje fluoride. Je tandarts kan daar een fluoridegel voor gebruiken die in een bitje wordt aangebracht. De tandarts kan er echter ook voor kiezen om fluoridelak met een borstel aan te brengen of fluoridevloeistof met een wattenstaafje.

Tarieven

De tarieven voor preventieve mondzorg zijn landelijk vastgelegd in de daarvoor geldende M-codes. Naar welke je tandarts je ook gaat, er worden dezelfde tarieven gehanteerd. Een aantal voorbeelden:

Behandelcode Omschrijving behandeling Tarief
M01 Preventieve voorlichting of instructie (tarief per 5 minuten) € 13,07
M03 Gebitsreiniging (tarief per 5 minuten) € 13,07
M32 Eenvoudig bacteriologisch onderzoek € 17,49

info_outlineTarieven 2020

Vergoeding basisverzekering

Preventieve mondzorg wordt tot je 18e levensjaar volledig vergoed door je basisverzekering. Na je 18e krijg je de kosten van preventieve mondzorg niet meer vergoed vanuit het basispakket.

Aanvullende verzekering

Indien je 18 jaar of ouder bent, dien je een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten om een vergoeding voor preventieve mondzorg te ontvangen. In hoeverre preventieve mondzorg wordt vergoed door je aanvullende verzekering, is afhankelijk van de dekkingsgraad en de maximale jaarlijkse vergoeding. Onderstaand tabeloverzicht biedt een vergelijking van verschillende verzekeraars:

ONVZ Behandeling Vergoeding
Tandfit A M-codes (preventieve mondzorg) 75% tot maximaal €250,-
Tandfit B M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €750,-
Tandfit C M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €1.500,-
Tandfit D M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €1.500,-
Bekijken
Zilveren Kruis Behandeling Vergoeding
Tand Basis M-codes (preventieve mondzorg) 2 controles en 15 mins gebitsreiniging of 1 controle en 25 mins gebitsreiniging
1 Ster M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €250,-
2 Sterren M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €500,-
3 Sterren M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €1.000,-
4 Sterren M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €1.250,-
Bekijken
Zilveren Kruis Behandeling Vergoeding
Tand 250 M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot max. €250,-
Tand 500 M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €500,-
Tand 1000 M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €1000,-
Tand 1500 M-codes (preventieve mondzorg) 100% tot maximaal €1.500,-
Bekijken

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2020

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2020 Tandartsverzekering.nl