Vergoeding wortelkanaalbehandeling

Een endodontologische behandeling, ofwel een wortelkanaalbehandeling, is een veelvoorkomende behandeling bij de tandarts. Onder je tand of kies bevindt zich de wortel, waarbinnen zich meerdere wortelkanalen bevinden. In deze kanalen bevinden zich bindweefsel, bloedvaatjes en zenuwvezels, tezamen pulpa genoemd. Het pulpa kan ontstoken raken door slecht onderhoud van het gebit, een vulling die lekt of indien je ten val komt.

Op het moment dat je wortel ontstoken raakt is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk, omdat het risico bestaat dat de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling precies in zijn werk? En worden de behandelkosten vergoed door je zorg- of aanvullende tandartsverzekering?

Vergoedingen wortelkanaalbehandeling vergelijken

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Voorafgaand aan de behandeling zal de tandarts een röntgenfoto maken om de precieze locatie van de ontsteking te bepalen. Na de lokale verdoving zal de tandarts de bovenzijde van je kies openmaken. Op die manier kan de tandarts de geïnfecteerde wortelkanalen schoonmaken en desinfecteren. De tandarts controleert tevens of er eventueel andere ontstekingen aanwezig zijn. De ruimte die ontstaat wordt vervolgens opgevuld met rubberen stiftjes en verder afgewerkt met een vulling.

Een wortelkanaalbehandeling duurt ongeveer 30 minuten tot 2 uur. Dit is onder meer afhankelijk van het aantal geïnfecteerde wortelkanalen. Kiezen hebben bovendien meerdere wortelkanalen waardoor de behandeling meer tijd in beslag kan nemen. Als gevolg van de verdoving is de wortelkanaalbehandeling nagenoeg pijnloos. Na de uitwerking van de verdoving kan er wel wat pijn optreden. Deze pijn is echter goed te bestrijden met pijnstillers.

Moet ik een ontstoken wortel laten behandelen?

Eenmaal ontstoken pulpa geneest niet vanzelf. Een andere optie is dan de hele tand of kies te trekken. Dit kan in bepaalde gevallen een goede oplossing zijn. Echter, het is in de regel beter om je eigen gebit zoveel mogelijk te behouden. Blijf je te lang rondlopen met een ontstoken wortel? Dan kan de ontsteking zich verder uitbreiden naar het eindpunt van de wortel en het kaakbot. Het kan dan nodig zijn een wortelpuntoperatie te laten uitvoeren door je tandarts of kaakchirurg.

Tarieven wortelkanaalbehandeling

De tarieven van de behandelingen met betrekking tot een wortelkanaalbehandeling zijn landelijk vastgelegd in de zogenaamde E-codes. Een aantal behandelingen zullen hieronder als voorbeeld worden gegeven om inzichtelijk te maken welke kosten bij een wortelkanaalbehandeling kunnen komen kijken. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Behandelcode Omschrijving behandeling Tarief
E01 Wortelkanaalbehandeling consult €21,00
E60 Geheel of gedeeltelijk weghalen van pulpa €44,21
E13 Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal €110,51
E16 Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen €187,87

info_outlineTarieven 2018

Vergoeding wortelkanaalbehandeling

Indien je jonger bent dan 18 jaar, wordt een wortelkanaalbehandeling volledig vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan dien je een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten om een vergoeding te ontvangen voor de behandelkosten van een wortelkanaalbehandeling. Afhankelijk van je verzekeraar, krijg je een bepaald percentage van de behandeling vergoed tot een bepaald maximumbedrag.

Tabeloverzicht

Zilveren Kruis Behandeling Vergoeding
1 Ster Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 100% tot maximaal €250,-
2 Sterren Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 100% tot maximaal €500,-
3 Sterren Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 100% tot maximaal €1.000,-
4 Sterren Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 100% tot maximaal €1.250,-
Bekijken
Menzis Behandeling Vergoeding
TandVerzorgd 250 Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 80% tot maximaal €250,- per jaar
TandVerzorgd 500 Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 80% tot maximaal €500,- per jaar
TandVerzorgd 750 Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 80% tot maximaal €750,- per jaar
Bekijken
PNO Behandeling Vergoeding
Tandarts Start Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 80% tot max. €250,- per jaar
Tandarts Standaard Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 80% tot maximaal €500,- per jaar
Tandarts Extra Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 80% tot max. €850,- per jaar
Tandarts Compleet Wortelkanaalbehandelingen (E-codes) 80% tot max. €1100,- per jaar
Bekijken

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2018

Let op dat verzekeraars bij bepaalde aanvullende verzekeringspakketten acceptatiecriteria hanteren of wachttijd.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright 2017 Tandartsverzekering.nl