Vergoeding gaatjes

Een gaatje in de tanden of kiezen wordt ook wel tandbederf of cariës genoemd. In veel gevallen merk je niet direct dat er een gaatje in je gebit zit. Vergevorderde gaatjes kunnen echter leiden tot kaakpijn of kiespijn, voornamelijk bij het nuttigen van producten met een hoge of lage temperatuur. Daarnaast kan het een slechte adem en verkleuringen in het gebit tot gevolg hebben.

Al met al is het erg vervelend. Hoe wordt een gaatje veroorzaakt en kun je het voorkomen? Wat is de behandelwijze van cariës en wanneer worden de kosten vergoed door een tandartsverzekering?

Verzekeraars die gaatjes vergoeden

Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten, waaronder tweemaal per jaar een preventieve controle en het vullen van gaatjes, vergoed door de basisverzekering. Vanaf 18 jaar worden tandheelkundige kosten niet vergoed vanuit de basisvergoeding. Voor de vergoeding van het vullen van gaatjes dien je daarom een tandartsverzekering af te sluiten.

Tarieven behandeling gaatjes

De tarieven voor het behandelen van een gaatje zijn vastgelegd door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en vallen onder de V-codes. Hieronder vind je een compleet overzicht:

CodeOmschrijvingTarief 2022
V71Eénvlaksvulling amalgaam€ 25,55
V72Tweevlaksvulling amalgaam€ 40,76
V73Drievlaksvulling amalgaam€ 52,93
V74Meervlaksvulling amalgaam€ 74,22
V81Eénvlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer€ 37,72
V82Tweevlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer€ 52,93
V83Drievlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer€ 65,10
V84Meervlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/ compomeer€ 86,39
V91Eénvlaksvulling composiet€ 48,67
V92Tweevlaksvulling composiet€ 63,88
V93Drievlaksvulling composiet€ 76,05
V94Meervlaksvulling composiet€ 97,34
V15Aanbrengen schildje van tandkleurig plastisch materiaal (facing)€ 73,01
V30Fissuurlak eerste element€ 27,38
V35Fissuurlak ieder volgend element in dezelfde zitting€ 15,21
V40Het polijsten, beslijpen en bijwerken van oude vullingen€ 6,08
V50Droogleggen van elementen door middel van een rubberen lapje€ 12,17
V70*Parapulpaire stift€ 12,17
V80*Wortelkanaalstift€ 21,29
V85*Elke volgende wortelkanaalstift in hetzelfde element€ 9,13

Oorzaak van gaatjes

Gaatjes worden veroorzaakt door de in het tandplak aanwezige bacteriën. Deze zetten suikers en zetmeel (koolhydraten) om in voor het gebit schadelijke zuren. Het zuur tast het glazuur aan waardoor gaatjes kunnen ontstaan.

Door slechte mondhygiëne kan de hoeveelheid tandplak steeds groter worden. Daarnaast zorgt het eten en drinken van suikers voor bevordering van de vorming van tandplak. Speeksel heeft een beschermende werking tegen tandbederf, en verminderd speeksel is dan ook een andere oorzaak van gaatjes. Dit kan komen door bijvoorbeeld een slecht werkende speekselklier of medicijngebruik.

Hoe voorkom je gaatjes?

Van tandbederf wordt niemand vrolijk. Onderstaand daarom drie tips ter voorkoming van een gaatje:

  • Zorg voor je mond! Poets minstens twee keer per dag je tanden goed en bij voorkeur met een tandpasta die fluoride bevat;
  • Bezoek tweemaal per jaar de tandarts voor een preventieve controle;
  • Beperk het eten van suikerrijke producten.

Behandelwijze gaatjes

Mocht je het vermoeden hebben te kampen met een gaatje, bezoek dan zo spoedig mogelijk de tandarts. De kans bestaat ook dat de tandarts het ontdekt tijdens een controle. In sommige gevallen wordt het direct behandeld en in andere gevallen zal er een vervolgafspraak gemaakt worden.

Om verder verderf van de tand of kies tegen te gaan dient het gaatje gevuld te worden. Om te beginnen wordt veelal het desbetreffende deel van het gebit verdoofd. Het beschadigde stuk wordt verwijderd met behulp van een boortje. De ruimte zal worden opgevuld met het tandkleurige materiaal composiet of het zilverkleurige, en tevens goedkopere, amalgaam. Vervolgens zal de arts de tand of kies schoonmaken en polijsten. Na de behandeling is de verdoving nog een aantal uren werkzaam. In de eerste weken kan de vulling enigszins gevoelig zijn.

Meer verzekeraars vergelijken? Maak gebruik van onze handige vergelijkingstool!

Tandartsverzekeringen vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl