Vergoeding ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur. Op het moment dat je tandvlees een rode kleur heeft, mogelijk opgezwollen is of zelfs bloedt, dan heb je te maken met een tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees, oftewel gingivitis, ontstaat gemakkelijk en is dan ook een veelvoorkomend gebitsprobleem. De pijn als gevolg van de ontsteking wordt veelal omschreven als zeurend en daarnaast kan het zorgen voor een vervelende mondsmaak en slechte adem.

Wat de oorzaak is van een tandvleesontsteking en hoe je het kunt voorkomen, kun je in dit artikel lezen. Tot slot zijn ook de manieren, tarieven en vergoedingen opgenomen voor het genezen van ontstoken tandvlees.

Tarieven ontstoken tandvlees

De manier van genezing is afhankelijk van het stadium van de ontsteking. Doorgaans wordt bij gingivitis (beginnende tandvleesontsteking) gebitsreiniging (M03) toegepast. Dat houdt in het verwijderen van tandsteen en tandplak, zodat voorkomen wordt dat de ontsteking uitmondt in een parodontitis. Hiervoor krijg je preventieve voorlichting.

CodeOmschrijvingTarief 2022
M01Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten€ 13,64
M03Gebitsreiniging, per vijf minuten€ 13,64

Wanneer de pijnklachten heviger worden en de ontsteking uitbreidt, is de kans groot dat de tandvleesontsteking dieper richting het kaakbot is gegaan. De benaming voor dit vergevorderde stadium van tandvleesontsteking is parodontitis. De tarieven en vergoeding voor parodontitis kun je op deze pagina lezen.

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

De naam zegt het al: tandvleesontsteking (gingivitis) is een ontsteking van het tandvlees tussen en rond kiezen en/of tanden. Dit wordt veroorzaakt door overtollig tandplak op en tussen de tanden. Tandplak wordt veroorzaakt door bacteriën en is veelal het gevolg van onvoldoende mondhygiëne. Je kunt tevens ontstoken tandvlees krijgen door te hard te poetsen. Hierdoor beschadigt het tandvlees, kan een ruimte ontstaan tussen de tanden en het tandvlees en kunnen bacteriën toeslaan.

Tandvleesontsteking voorkomen

Door minimaal tweemaal daags goed te poetsen en daarnaast flosdraad en tandenstokers te gebruiken, verklein je vanzelfsprekend het ontstaan van een tandvleesontsteking. Ook een tongschraper vermindert de hoeveelheid bacteriën in de mond aanzienlijk. Breng regelmatig, twee keer per jaar, een bezoek aan de tandarts voor een controle. Goed om te weten is dat de aanleg voor ontstekingen en andere gebitsproblemen per persoon verschilt. Bij rokers en diabetici is het risico op ontstekingen ook groter. Als jij een ‘zwak’ gebit hebt, is het aan te raden om, naast de tandarts, enkele keren per jaar een bezoek te brengen aan de mondhygiënist voor een grondige reiniging.

Tandvleesontsteking genezen

Wanneer jouw tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen, je tanden gevoelig zijn en het tandvlees roder kleurt dan normaal heb je hoogstwaarschijnlijk een ontsteking in het tandvlees. Ook zwellingen, zacht tandvlees en een slechte adem kunnen symptomen van tandvleesontsteking zijn. Een grondige reiniging door de tandarts of mondhygiënist kan de bacteriën op lastige plekken in het gebit verwijderen. De arts kan tevens de ruimtes tussen het tandvlees en de tand, de pockets, schoonmaken en tandplak- of tandsteen weghalen.

Vergoeding ontstoken tandvlees

Tot 18 jaar worden gebitsbehandelingen vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Na deze leeftijd is een aanvullende tandartsverzekering nodig om een vergoeding te ontvangen voor gebitsbehandelingen zoals ontstoken tandvlees. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de maximale vergoeding en het dekkingspercentage van de desbetreffende verzekering.

Door het vergelijken van de verzekeringen kun je de best passende aanvullende tandartsverzekering vinden.

Tandartsverzekeringen vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl