Vergoeding tongontsteking

Een tongonsteking (glossitis) is een niet zo bekende, maar daarom zeker niet minder vervelende aandoening aan de mond. Het is in de meeste gevallen herkenbaar aan een glad tongoppervlak en een brandend gevoel. Een ontstoken tong maakt eten, slikken en praten lastig en pijnlijk, maar gelukkig is de aandoening veelal snel te genezen. Er bestaan drie verschillende soorten tongontstekingen.

In dit artikel wordt aandacht besteed aan de symptomen, soorten en veroorzakers van een ontstoken tong. Daarnaast worden enkele manieren om tongontsteking te voorkomen genoemd. Is het daarvoor te laat en heb je momenteel last van een ontstoken tong? Lees dan vooral verder over het behandelen en de bijkomende tarieven en mogelijke vergoedingen.

Tarieven behandeling tongontsteking

Het type behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de mate van de ontsteking. Onderstaand worden de tarieven van verschillende mogelijke (preventieve) behandelingen genoemd:

CodeOmschrijvingTarief 2022
C02Algemeen periodiek mondonderzoek om de toestand van het gebit en het tandvlees te beoordelen.€ 23,12
C03Consult, niet zijnde periodieke controle€ 23,12
C20Mondzorg aan huis€ 18,25
C21Toeslag avond, nacht en weekend uren (anw-uren)€ 25,55
M03Gebitsreiniging, per vijf minuten€ 13,64

Meer informatie over preventieve mondzorg.

Symptomen van een ontstoken tong

‘Glossitis’ is de medische naam voor een tongontsteking. Je kunt het herkennen aan een opgezwollen en gladde tongrug, een branderig gevoel en een abnormale kleur. Zo kan de ontsteking ervoor zorgen dat de tong donkerrood van kleur is. Door de zwelling kan slikken en praten lastig zijn, dit zorgt in de meeste gevallen voor een pijnlijke tong. In het ergste geval beperkt de aandoening de ademhaling door het blokkeren van de luchtwegen.

Wanneer er niets afwijkends zichtbaar is aan de tong en er enkel een brandend gevoel optreedt, wordt er ook wel over het ‘burning mouth syndroom’ gesproken.

Soorten tongontstekingen

Over het algemeen kan er onderscheid gemaakt worden in drie typen glossitis:

1. Acute glossitis: een plotselinge opgezwollen, ontstoken tong. Acute glossitis wordt veelal veroorzaakt door een allergische reactie;

2. Chronische glossitis: een veelvuldig terugkerende tongontsteking. Dit kan bijvoorbeeld voorafgaand aan andere aandoeningen optreden;

3. Atrofische glossitis: hierbij zijn pupillen van de tong verdwenen met een gladde, donkerrode tongrug tot gevolg. Dit wordt ook wel een ‘kale tong’ genoemd.

Hoe kan een tongontsteking ontstaan?

Er zijn meerdere mogelijke veroorzakers van een tongonsteking:

  • Ongezonde leefgewoonten, zoals overmatig alcoholgebruik en roken;
  • Sterk gekruid eten;
  • Antibiotica;
  • Schimmelinfectie of ontsteking op een andere plek in de mond, zoals tandvleesontsteking;
  • Vitaminetekort, veelal vitamine B12;
  • Tongpiercing. Dit is veelal een plaatselijke ontsteking en te verhelpen met een mondspoeling. Bezoek voor een ontstoken tongpiercing een piercingshop;
  • Bloedarmoede (anemie).

De tongontsteking kan tevens het gevolg zijn van een combinatie van bovenstaande veroorzakers. In dit geval is het lastig om de precieze oorzaak van de tongontsteking te bepalen.

Hoe kun je ontstoken tong voorkomen?

Het voorkomen van een tongontsteking is logischerwijs beter dan het genezen ervan. Je kunt het niet geheel zelf in de hand hebben, maar een goede mondhygiëne staat voorop bij het voorkomen van glossitis. Minstens tweemaal daags poetsen en regelmatig flossen zijn van belang. Naast de halfjaarlijkse controle bij de tandarts, wordt aangeraden om eens in de zoveel tijd de mondhygiënist te bezoeken. Je kunt ook door de tandarts worden doorverwezen naar de mondhygiënist. Naast preventieve taken kan deze specialist het gebit grondig reinigen en ‘oplappen’.

Tongonsteking genezen

Een ontstoken tong geneest, mits je er aandacht aan besteed, bij het merendeel van de mensen snel. Het is belangrijk om een dokter of tandarts te bezoeken zodra je last krijgt in de mond. Als de arts heeft vastgesteld dat het om tongonsteking gaat, kunnen aanpassingen aan de leefstijl en in sommige gevallen medicijnen, voedingssupplementen of een mondspoeling je van de aandoening afhelpen.

Vergoeding tongontsteking

Tot de leeftijd van 18 worden tandartsbehandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig om de kosten van de behandelingen omtrent tongontsteking vergoed te kunnen krijgen. Voor een tandartsverzekering passend bij jouw specifieke wensen en behoeften is het van belang om de verzekeringen te vergelijken. Dat kun je doen door op onderstaande button te klikken:

Tandartsverzekeringen vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl