Vergoeding fluoridebehandeling

Fluoride helpt om tanden en kiezen sterker te maken. Daarnaast beschermt het tegen zuuraanvallen op de tanden en kiezen. Veel tandpasta’s bestaan voor een deel uit fluoride. Een andere manier om tanden te versterken met fluoride is door een fluoridebehandeling. Tijdens deze behandeling worden de tanden en kiezen door middel van een bitje gevuld met fluoride gel versterkt. Hier lees je wat een fluoridebehandeling inhoudt, wat dit kost en welke verzekering dit vergoedt.

Verzekeraars die fluoridebehandelingen vergoeden in 2024

Fluoridebehandelingen voor kinderen en jongeren tot 18 jaar worden, net als algemene tandartsbehandelingen, gedekt door de basisverzekering, tweemaal per jaar. Wanneer de tandarts aangeeft dat het vaker dan twee keer per jaar moet gebeuren kan dit ook vanuit de basisverzekering vergoed worden. Bij volwassen wordt een fluoridebehandeling niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De ene tandartsverzekering vergoedt fluoridebehandelingen niet, de andere wel. Zo vergoedt Zilveren Kruis fluoridebehandelingen bij volwassenen niet, maar ONVZ weer wel:

Tarieven fluoridebehandeling

De tarieven voor tandartsbehandeling worden jaarlijks door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgesteld. De kosten van een fluoridebehandeling zijn vastgesteld in de zogenaamde M-codes van preventieve mondzorg. Voor de fluoridebehandeling geldt tariefcode M40:

CodeOmschrijvingTarief 2022
M40Fluoridebehandeling€ 15,21

Wat is een fluoridebehandeling?

Bij een fluoridebehandeling wordt er rechtstreeks op de tanden of kiezen fluoride aangebracht. Dit gebeurt om tanden sterker te maken en zo tanderosie te voorkomen. Vaak wordt fluoride via een bitje aangebracht op de tanden zelf. Dit bitje moet, voor het optimale effect, zo’n vier minuten tegen de tanden blijven zitten. Na deze vier minuten mag het bitje verwijderd worden. Let goed op, na de behandeling mag je zeker een half uur niet eten of drinken. Dit wordt geadviseerd zodat de fluoride de tijd heeft om op het gebit in te werken.

Een bekende misvatting over fluoride is dat de stof ongezond zou zijn. Echter, onderzoeken van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bewijzen dat normale hoeveelheden fluoride niet schadelijk. De doseringen die je binnenkrijgt door tandpasta of een fluoridebehandeling zijn dan ook niet schadelijk voor de gezondheid.

Wie is gebaat bij een fluoridebehandeling?

Veel mensen denken bij een fluoridebehandeling gelijk aan kinderen. Deze groep is ook de voornaamste afnemer van fluoridebehandelingen. Naast kinderen zijn er ook andere kwetsbare groepen die baat kunnen hebben bij een fluoridebehandeling:

  • Mensen met een auto-immuunziekte
  • Mensen die niet goed kunnen poetsen, bijvoorbeeld vanwege slechte motoriek
  • Mensen met hyposialie (te weinig speeksel aanmaak)
  • Mensen met gevoelige tanden

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl