Vergoeding scheve tanden

Wanneer tanden of kiezen onregelmatig staan wordt er gesproken van scheefstand. Het kan zijn dat onregelmatigheden in het gebit praktische klachten geven, zoals moeite met kauwen of slissen. In de meeste gevallen veroorzaakt scheefstand echter ontevredenheid om uiterlijke redenen. Onzekerheid en schaamte kunnen de doorslag geven voor een behandeltraject bij de tandarts of orthodontist.

Hoe kunnen scheve tanden ontstaan? Zijn er behandelingen tegen scheve tanden en in hoeverre worden deze gedekt door een (aanvullende) zorgverzekering? De antwoorden op deze vragen kun je in dit artikel lezen.

Wat zijn de tarieven voor het behandelen van scheefstand?

De tarieven voor gebitsbehandelingen zijn vastgelegd door de Nederlandse Zorgautoriteit in codes. Uit de voorgaande alinea kan geconcludeerd worden dat de behandeling of het behandelplan afhankelijk is van de oorzaak en de mate van de scheefstand. Onderstaande tarieven, met uitzondering van orthodontie die zijn vastgelegd in aparte codes, zijn dan ook een kleine greep uit de vele mogelijke behandeltarieven voor scheefstand:

CodeOmschrijvingTarief 2022
V15Aanbrengen schildje van tandkleurig plastisch materiaal (facing)€ 73,01
R24*Kroon op natuurlijk element€ 267,69
R78*Schildje van keramiek of kunststof, zonder preparatie€ 73,01
R79*Schildje van keramiek of kunststof, met preparatie€ 121,68

Verschillende soorten scheefstand

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten scheefstand in het gebit. Vaak gaat het bij de meeste mensen om een combinatie van deze soorten. Onderstaand worden ze kort benoemd:

  • Zuivere scheefstand: Hiermee wordt bedoeld dat (enkele) tanden en/of kiezen niet netjes in een boog in de kaak staan.
  • Afwijking in het bijtvlak: Met een afwijking in het bijtvlak gaat het erom dat de boven- en onderkaak niet (meer) recht boven elkaar staan en dus zijn verschoven.

Oorzaak van scheve tanden

Voor het ontstaan van scheefstand van tanden zijn vaak meerdere oorzaken mogelijk. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Erfelijkheid;
  • Een speen of duimzuigen;
  • Valpartijen;
  • Onvoldoende ruimte in de kaken waardoor tanden over elkaar heen kunnen schuiven;
  • Te veel ruimte in de kaken. Dit kan onregelmatigheden als spleten veroorzaken.

Scheve tanden behandelen

Eén van de meest voorkomende oplossingen voor scheve tanden is een beugel. Andere behandelmethoden zijn Invisalign, facings of een kaakoperatie. De tandarts zal onderzoeken of het noodzakelijk is om je door te verwijzen naar een gespecialiseerde arts.

Orthodontie

De minst schadelijke behandeling voor het gebit is een beugel. Een beugel dient doorgaans langdurig te worden gedragen. Vooral wanneer kinderen klaar zijn met het wisselen van melktanden en er scheefstand zichtbaar is, wordt orthodontie als optie genomen. Maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer volwassenen ervoor om de orthodontist te bezoeken voor de behandeling van scheefstand. De orthodontist kan aan de hand van een consult een behandelplan opstellen. De meest geplaatste beugel is de slotjesbeugel, ook wel brackets of simpelweg slotjes genoemd.

Invisalign

Scheve tanden kunnen tevens verholpen worden met een nauwelijks zichtbare beugel. Invisalign is een methode waarbij dunne transparante bitjes elke twee weken opnieuw worden aangebracht. Deze hebben steeds een kleine wijziging waardoor de tanden uiteindelijk recht komen te staan. Invisalign is een dure behandeling, maar wordt veelal als relatief comfortabel ervaren.

Kaakcorrectie

Een orthodontist kan door middel van een beugel de tanden verplaatsen. Als de kaak echter niet in de goede positie staat kan de orthodontist in sommige gevallen de scheefstand niet corrigeren. Een kaakcorrectie is een zware en pijnlijke operatie en wordt daarom enkel uitgevoerd als de scheefstand grote ongemakken veroorzaakt.

Facings

Door middel van facings, ook wel ‘schildjes’ genoemd, kunnen er aanpassingen aan zowel de vorm als de kleur van het gebit worden gemaakt. Op deze pagina kun je meer lezen over facings en de vergoeding van deze behandelmethode.

Kroon

Zijn de scheve tanden al behoorlijk onder handen genomen en gerestaureerd? Dan kan je tandarts kiezen voor het plaatsen van een kroon. Dit doet de tandarts door aan beide zijden van de scheve tand in kwestie 2mm af te slijpen om hier een kroon op te kunnen plaatsen.

Vergoeding van behandeling scheefstand

Een beugel wordt niet gedekt vanuit de basiszorgverzekering. Alleen bij een ernstig aangeboren afwijking heb je de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een beugel enkel wordt vergoed als je jonger dan 18 jaar of 22 bent. Dit is afhankelijk van zowel de verzekeraar als het type verzekering. Gelukkig bieden veel verzekeraars een aanvullende tandartsverzekering aan met een (gedeeltelijke) vergoeding voor het behandeltraject. Op deze pagina kun je direct orthodontie vergelijken:

Vergoedingen orthodontie vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl