Vergoeding parodontitis

Een parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Opgehoopt tandplak op de onder- of bovenrand van je tandvlees kunnen een ontsteking veroorzaken. Dit wordt een gingivitis genoemd. Dit kan, indien onbehandeld gelaten, als een begin van een parodontitis worden gezien. De ontsteking kan zich namelijk verder uit gaan breiden naar het ondergelegen kaakbot. Wat zijn de gevolgen van parodontitis en hoe wordt het behandeld? En wordt deze behandeling vergoed door je tandartsverzekering?

Tarieven behandeling tandvleesontsteking

De tarieven van behandelingen met betrekking tot parodontitis vallen onder de T-codes. Deze codes specificeren voor elke behandeling, van onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus tot het grondig reinigen van de wortel, de tarieven.

CodeOmschrijvingTarief 2022
a.Verrichtingen bij patiënten met tandvleesaandoeningen
T012Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus€ 176,43
T021Grondig reinigen wortel, complex€ 32,85
T022Grondig reinigen wortel, standaard€ 24,34
T032Evaluatie initiële behandeling/chirurgie of herbeoordeling met parodontiumstatus€ 109,51
T033Uitgebreid bespreken vervolgtraject na herbeoordeling€ 66,92
T042Consult parodontale nazorg€ 92,47
T043Uitgebreid consult parodontale nazorg€ 122,89
T044Complex consult parodontale nazorg€ 163,65
Parodontale chirurgie
T070Flapoperatie tussen twee elementen€ 197,72
T071Flapoperatie per sextant (één zesde deel)€ 304,19
T072Flapoperatie uitgebreid per sextant (één zesde deel)€ 365,03
T073Directe postoperatieve zorg, eerste zitting€ 60,84
T074Directe postoperatieve zorg, volgende zitting€ 163,65
T076Tuber- of retromolaarplastiek€ 76,05
b.Parodontologie in overige situaties (niet vallend onder onderdeel a)
Tandvlees chirurgie, niet vallend onder onderdeel a
T101Tuber- of retromolaarplastiek€ 106,47
T102Tandvleestransplantaat, per element€ 57,80
T103Tandvleescorrectie per sextant€ 152,09
Toepassen van regeneratietechniek
T111*Aanbrengen parodontaal regeneratiemateriaal als zelfstandige verrichting, per sextant (één zesde deel)€ 365,03
T112*Aanbrengen parodontaal regeneratiemateriaal als niet-zelfstandige verrichting, gelijktijdig met flapoperatie in hetzelfde sextant (één zesde deel), per element€ 121,68
T113Operatieve verwijdering van regeneratiemateriaal€ 197,72
Parodontale kroonverlengingsprocedure
T121Kroonverlenging per element€ 197,72
T122Kroonverlenging per sextant€ 365,03
Mucogingivale chirurgie
T141Tandvleestransplantaat€ 115,59
T142*Recessie bedekking met verplaatste lap€ 365,03
Directe postoperatieve zorg
T151Directe postoperatieve zorg, eerste zitting€ 60,84
T152Directe postoperatieve zorg, volgende zitting€ 163,65
Diversen
T161**Bacteriologisch onderzoek ten behoeve van tandvleesbehandeling€ 42,59
T162Behandeling tandvleesabces€ 82,13
T163*Toepassing lokaal medicament€ 65,70
T164*(Draad)Spalk€ 24,34
T165Uitgebreide voedingsanalyse€ 60,84

Hoe ontstaat een ernstige tandvleesontsteking precies?

Zoals eerder aangestipt, veroorzaken de bacteriën in je tandplak op den duur tandsteen op je tanden indien je niet goed poetst. De bacteriën kleven zich gemakkelijk vast aan tandsteen en irriteren je tandvlees. Ze maken kleine openingen op de grens tussen je tanden en het tandvlees. Dit worden pockets genoemd. Tussen deze pockets hoopt zich nog meer tandplak op en op die manier verspreidt de ontsteking zich steeds verder de diepte in richting het kaakbot. Vezels worden kapot gemaakt door de ontsteking en het kaakbot wordt afgebroken. Dit ontstekingsproces heet parodontitis.

Hoe herken je een tandvleesontsteking?

Een parodontitis kan lange tijd sluimerend aanwezig zijn zonder dat het ernstige klachten meebrengt. In een vroeg stadium kan je tandvlees rood, teruggetrokken en zacht zijn, of juist opgezwollen. Ook kan het met poetsen wat sneller bloeden. Ook een stinkende adem of nare smaak in de mond kunnen wijzen op een parodontitis. Het gevaar zit hem vooral in de sluimerende aanwezigheid van de ontsteking; je zult nauwelijks pijnklachten ervaren.

Wat kunnen de gevolgen zijn van tandvleesontsteking?

Het kan een lelijk aangezicht zijn om tanden te zien waarbij het tandvlees zodanig is teruggetrokken dat de wortel deels zichtbaar is. Ook worden je tanden of kiezen extra gevoelig voor koud of warm eten en drinken. Als je te lang blijft rondlopen met een parodontitis wordt er steeds meer kaakbot afgebroken. Op den duur kunnen er tanden los gaan zitten of tussenruimten in het gebit ontstaan.

Behandeling tandvleesontsteking bij tandarts of paradontoloog

Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Zorg daarom voor een goede mondhygiëne, met behulp van een (elektrische) tandenborstel, tandenflos of mondwater. Er zijn ook bepaalde risicogroepen die een grotere kans hebben een parodontitis op te lopen, zoals rokers of diabetici.

Indien je er op tijd bij bent, kan je voorkomen dat teveel kaakbot wordt afgebroken en tanden of kiezen beginnen uit te vallen. Door je mond en gebit goed schoon te houden kan je zelf bijdragen aan de genezing van een parodontitis. De tandplak bij de tandvleesranden dien je zelf te verwijderen door goed te poetsen. Ook regelmatig gebruik van tandfloss en mondwater kan hiertoe bijdragen. Het gezonde tandvlees zal zich dan weer gaan vasthechten aan de tanden of kiezen en de ontsteking zal verdwijnen. Je tandarts of mondhygiënist kan door middel van een gebitsreiniging de verdiepingen (‘pockets’) schoonmaken door het daar aanwezige tandplak en tandsteen te verwijderen.

Is de ontsteking erg diep gaan zitten en volstaat een gebitsreiniging niet? Dan dient een tandarts of parodontoloog een flapoperatie uit te voeren. Een paradontoloog is een tandarts die zich na zijn studie tandheelkunde heeft gespecialiseerd in paradontologie; kaak- en tandvleesproblemen.

Zeker in een vergevorderd stadium zijn de behandelingen, inclusief nazorg veel prijziger. Nogmaals, voorkomen is beter dan genezen.

Vergoeding parodontitis

Indien je jonger dan 18 jaar bent, vergoed je basiszorgverzekering volledig de kosten van de behandeling van parodontitis. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan dien je een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten om de behandelkosten vergoed te krijgen. Het bedrag van het aanvullende pakket, het percentage dat vergoed wordt en het maximum bedrag verschilt per verzekeraar.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl