Vergoeding tandextractie

Tandextractie is een ander woord voor het trekken van een tand of kies. Hoewel altijd wordt geprobeerd je tand of kies te redden van extractie, kan het soms toch nodig zijn de tand of kies te trekken. Denk aan ernstig onherstelbaar tandbederf of een heftige tandvleesontsteking. Ook kan het zijn dat je tand wordt getrokken om ruimte te maken in je kaak voor andere tanden. Hoe gaat een tandextractie precies in zijn werk? En in hoeverre wordt deze behandeling vergoed door je zorgverzekering?

Wat kost een tandextractie?

De tarieven voor tand- of kiesextracties zijn vastgesteld in de zogenaamde H-codes voor chirurgische ingrepen. Alle tandartsen moeten zich hier aan houden. Een aantal voorbeelden ter verduidelijking:

CodeOmschrijvingTarief 2022
a.Onderdeel A
H11Trekken tand of kies€ 45,63
H16Trekken volgende tand of kies, in dezelfde zitting en hetzelfde kwadrant€ 34,07
H21Kosten hechtmateriaal€ 6,29
H26Hechten weke delen€ 66,92
H50Terugzetten/ terugplaatsen tand of kies, eerste element exclusief wortelkanaalbehandeling€ 60,84
H55Terugzetten/ terugplaatsen tand of kies, buurelement, exclusief wortelkanaalbehandeling€ 18,25
b.Onderdeel B
H90Voorbereiding praktijkruimte ten behoeve van chirurgische verrichtingen vallend onder onderdeel B€ 60,84
H33Hemisectie van een molaar€ 73,01
H35Moeizaam trekken tand of kies, met mucoperiostale opklap€ 73,01
H40Corrigeren van de vorm van de kaak, per kaak€ 54,75
H41Verwijderen van het lipbandje of tongriempje€ 36,50

Het trekken van een tand of kies

Een tandextractie kan plaatsvinden bij de tandarts of de kaakchirurg. De kaakchirurg houdt zich veelal bezig met de extractie van verstandskiezen. In beide gevallen wordt eerst een verdoving aangebracht, zodat je geen pijn zult voelen. Na inwerking van de verdoving zal de tandarts of kaakchirurg door middel van het wrikken en draaien van de tand of kies deze in zijn geheel proberen te trekken. Zit de tand of kies erg vast? In dat geval wordt de tand of kies gebroken en in delen verwijderd.

Verstandskiezen

De extractie van een verstandskies verdient een korte aparte bespreking. Afhankelijk van hoe je verstandskiezen doorkomen en hoeveel ruimte je in je gebit hebt, wordt besloten door de tandarts of extractie nodig is. De tandarts kan dit zelf doen als de ingreep niet ingewikkeld is. Is er infectiegevaar of ligt de kies erg diep, dan wordt je al snel doorverwezen naar de kaakchirurg.

Verstandskiezen komen niet altijd door, maar als het gebeurt is dat vaak tussen je 18e en 22e levensjaar. Het komt vaak voor dat verstandskiezen niet mooi rechtop doorkomen, maar bijvoorbeeld plat liggen. In dergelijke gevallen kunnen de verstandskiezen andere tanden en kiezen in het gebit in de weg gaan zitten. Daarnaast kan er ook ruimtegebrek optreden in het gebit voor de groei van verstandskiezen, waardoor deze getrokken moeten worden.

Nazorg

Na uitwerking van de verdoving mag je geen warme dranken of warm eten tot je nemen. Er zal zich een bloedprop vormen in de wond, deze vormt een beschermlaag voor het onderliggende bot. Het is daarom van groot belang deze met rust te laten. Tot 6 uur na de ingreep kan je de wond niet reinigen. Je kunt wel gewoon je tanden poetsen, zonder de wond aan te raken. Deze kan je reinigen met bijvoorbeeld antibacterieel mondwater.

De eerste dagen na de ingreep kan er een zwelling optreden. Dit kan worden voorkomen door gelijk na de behandeling een zak ijs tegen de betreffende wang te houden. Tegen de pijn kunnen pijnstillers als ibuprofen en paracetamol worden geslikt. Deze dienen tevens als ontstekingsremmers.

Vergoeding via je zorgverzekering

De behandelkosten van een tandextractie worden tot 18 jaar volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Indien je 18 jaar of ouder bent, worden tandextracties niet meer vergoed. In dat geval dien je een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten. Het trekken van de verstandskiezen vormt hierop een uitzondering. Omdat dit een specialistische ingreep is, wordt deze compleet vergoed vanuit je basisverzekering. Wel is een verwijsbrief van de tandarts vereist en de kosten vallen bovendien onder je eigen risico.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl