Vergoeding gebitsreiniging

De dagelijkse verzorging en reiniging van je gebit is van groot belang voor de gezondheid en uitstraling hiervan. Door mondzorgverleners wordt dan ook aanbevolen minimaal tweemaal daags je tanden te poetsen. Desondanks blijft er op het gebit, met name dicht tegen het tandvlees en op moeilijk bereikbare ruimtes achter en tussen tanden en kiezen, vaak nog tandplak achter dat na verloop van tijd verkalkt en hard wordt: tandsteen. Op dat moment heeft poetsen geen zin meer, tandsteen kan alleen via een gebitsreiniging door een professioneel mondzorgverlener worden verwijderd.

Tarief gebitsreiniging

De tarieven van mondzorg in Nederland worden de door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgesteld. Een gebitsreiniging valt onder de code M en betreft preventieve mondzorg. Voor de behandeling geldt een tarief per 5 minuten dat in proportie staat tot de werkelijke behandeltijd voor de gebitsreiniging.

CodeOmschrijvingTarief 2022
M03Gebitsreiniging, per vijf minuten€ 13,64

Wat houdt een gebitsreiniging in?

Indien je bij de tandarts, mondhygiënist of andere mondzorgverlener aanklopt voor een gebitsreiniging, zal deze professional ervoor zorgen dat je gebit wordt gepolijst en tandsteen wordt verwijderd.

Verwijderen van tandsteen

Het verwijderen kan op twee manieren plaatsvinden: door middel van krabben met een klein haakje of via ultrasone trillingen. Op laatstgenoemde manier wordt tandsteen letterlijk losgetrild. Op deze wijze wordt een mogelijke tandvleesontsteking voorkomen.

Polijsten van tanden

Nadat het tandsteen is verwijderd, kan het gebit worden gepolijst. Via een kleine borstel en een speciale pasta, die op het gebit wordt aangebracht, wordt je gebit vervolgens in zijn geheel gepolijst. Hiermee wordt tandaanslag verwijderd. Na het polijsten kan het tandvlees weer herstellen en verbetert, in combinatie met een goede gebitsverzorging nadien, de uitstraling van je gebit.

Wat kun je zelf doen?

Signaleer tijdig gebitsproblemen door zelf de vorming van tandplak in de gaten te houden en regelmatig een mondzorgverlener, bijvoorbeeld je tandarts of mondhygiënist, te bezoeken. Overleg ook met je mondzorgverlener of de manier waarop jij je gebit verzorgt voldoende effectief is. Je mondzorgverlener kan je advies geven over gebitsverzorging en mondverzorgingsproducten. Een aantal tips voor je gebitsverzorging:

  • Zorg ervoor dat je minimaal tweemaal per dag je tanden poetst;
  • Het is ook belangrijk de tong te poetsen;
  • Gebruik flos, ragers en/of stokers om op moeilijk bereikbare plaatsen bacteriën aan te pakken.

Hoe vaak is een gebitsreiniging nodig?

Hier geldt het adagium: voorkomen is beter dan genezen. Zoals aan de kop van dit artikel reeds is aangegeven, blijft goede gebitsverzorging doorslaggevend voor een gezond gebit met een gezonde uitstraling. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, zal in samenspraak met je mondzorgverlener worden bepaald hoe vaak een gebitsreiniging nodig is. Doorgaans kan een gebitsreiniging worden gecombineerd met een reguliere periodieke controle.

Alternatieve behandelmethoden

Zijn er alternatieve behandelmethoden om tandsteen te verwijderen? We geven je een kort en duidelijk antwoord: nee. Het is, nadat tandplak hard is geworden en verkalkt, niet meer mogelijk om zelf het tandsteen weg te halen. Alleen een professioneel mondzorgverlener, zoals je tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent, kunnen je wat betreft de gebitsreiniging van persoonlijk advies dienen en het gebit daadwerkelijk reinigen.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl