Vergoeding tandletsel

Er is sprake van tandletsel op het moment dat bijvoorbeeld door een ongeluk je tand is afgebroken, los is komen te zitten of uit de mond is geraakt. Wat kan je vervolgens doen om de schade zoveel mogelijk te beperken? Allereerst is het belangrijk te bepalen of het een melktand of blijvende tand betreft. Een melktand wordt onder geen enkele omstandigheid teruggeplaatst, voor de onderliggende blijvende tanden die nog door moeten komen kan dit schadelijk zijn. Er zijn voorts verschillende situaties van tandletsel denkbaar, de behandeling bij de tandarts is afhankelijk van de nog bestaande reparatiemogelijkheden na het ongeval. Naast verschillende vormen van tandletsel zal ook de vergoeding van de mogelijke behandelingen worden uitgelicht.

Tarieven behandelingen bij tandletsel

CodeOmschrijvingTarief 2022
V71Eénvlaksvulling amalgaam€ 25,55
V72Tweevlaksvulling amalgaam€ 40,76
V73Drievlaksvulling amalgaam€ 52,93
V74Meervlaksvulling amalgaam€ 74,22
V81Eénvlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer€ 37,72
V82Tweevlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer€ 52,93
V83Drievlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer€ 65,10
V84Meervlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/ compomeer€ 86,39
V91Eénvlaksvulling composiet€ 48,67
V92Tweevlaksvulling composiet€ 63,88
V93Drievlaksvulling composiet€ 76,05
V94Meervlaksvulling composiet€ 97,34
V15Aanbrengen schildje van tandkleurig plastisch materiaal (facing)€ 73,01
V40Het polijsten, beslijpen en bijwerken van oude vullingen€ 6,08
R78*Schildje van keramiek of kunststof, zonder preparatie€ 73,01
R79*Schildje van keramiek of kunststof, met preparatie€ 121,68
H50Terugzetten/ terugplaatsen tand of kies, eerste element exclusief wortelkanaalbehandeling€ 60,84
H55Terugzetten/ terugplaatsen tand of kies, buurelement, exclusief wortelkanaalbehandeling€ 18,25

Wat kan je doen indien je tand is afgebroken?

De kans bestaat dat een tand of kies afbreekt af door een val of stoot. Als je het afgebroken stuk tand niet per ongeluk hebt ingeslikt en het intact uit je mond kan halen of terugvinden, bewaar dit stuk tand dan goed en zoek direct een tandarts in de buurt. Er bestaat namelijk een kans dat de tandarts het afgebroken stuk weer op de oorspronkelijke plek kan terug plakken. Als dit niet meer mogelijk is, krijg je doorgaans een vulling ter restauratie van het afgebroken stuk. Een andere mogelijkheid is een facing.

Wat kan je doen indien je tand is uitgevallen?

Bij een uitgevallen tand of kies is het belangrijk:

  • De tand op te pakken en alleen vast te houden aan de bovenzijde van de tand (de kroon, het deel waar je normaal gesproken mee kauwt). Probeer de wortel niet aan te raken, hier zitten gevoelige cellen die beschadigd kunnen worden.
  • Maak de tand vervolgens niet schoon met reinigingsmiddelen of een borstel en spoel de tand hooguit gedurende 10 seconden af met koud water om eventueel vuil te verwijderen.
  • Probeer de tand of kies opnieuw op de lege plek in je mond terug te plaatsen, in de originele positie. Het is niet erg als de tand niet helemaal terug past. Stop vervolgens een gaasje, watje of zakdoek tussen je tanden om de loszittende tand stabiel te houden.
  • Is het terugplaatsen niet gelukt? Bewaar je tand in een beker melk (of speeksel), geen water! Het gaat erom dat je tandwortel en de daarop aanwezige cellen in leven worden gehouden in deze vloeistoffen. Is je tand langer dan 30 minuten droog, dan wordt terugplaatsen erg lastig omdat onder deze omstandigheden de wortel afsterft. De uitgevallen tand kan ook in je mond bewaard worden, bij voorkeur tussen je wang en de rij tanden en kiezen.
  • Ga vervolgens meteen naar een tandarts in de buurt. Deze zal de vervolgbehandeling vaststellen en je tand proberen te spalken (terugplaatsen). Idealiter word je binnen een uur geholpen. Is er geen dienstdoende tandarts? Bel dan de spoedgevallendienst voor de tandarts.

Behandelingen tandletsel bij de tandarts

Op het moment dat er een stukje tand is afgebroken, kan de tandarts het afgebroken stukje proberen terug te plaatsen. Is dit niet mogelijk? In dat geval biedt een vulling of facing uitkomst.

Hoe zit het bij een uitgevallen of loszittende tand? Ook in dit geval zal de tandarts altijd proberen de bestaande tand of kies te redden en terug te plaatsen. Indien nodig kan de tand worden verbonden met omliggende tanden of kiezen. Normaliter groeit de tand zelf weer vast. Bij een loszittende tand is het van belang hier niet aan te zitten en deze ook niet zelf proberen terug te duwen. Bezoek ook in dit geval zo spoedig mogelijk een tandarts.

Tot slot: voorkomen is beter dan genezen

Tandletsel zie je vaak gebeuren in sportsituaties. Bij bepaalde sporten, waaronder vechtsporten, is een gebitsbeschermer op maat zelfs verplicht. Zorg in dit soort situaties voor een gedegen bescherming van je gebit.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl