Het bezoeken van de tandarts is voor velen geen favoriet uitstapje. Wanneer dit echter te lang uitgesteld wordt, kan dit erg vervelende gevolgen hebben. Een voorbeeld hiervan is een tandabces: een zwelling gevuld met ontstekingsvocht, oftewel pus. Het is één van de meest pijnlijke gebitsaandoeningen en wordt veroorzaakt door een bacteriële tandvleesontsteking. Gelukkig is een abces in de meeste gevallen goed te behandelen.
In dit artikel wordt omschreven wat een abces precies is en hoe het kan ontstaan. Daarnaast worden verschillende soorten en de behandeling van een abces besproken. Tot slot lees je meer over de vergoeding van de behandeling van een abces.
De behandeling en het tarief zijn afhankelijk van de mate en de locatie van de ontsteking. Zo kunnen bepaalde behandelingen die voorkomen bij een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Een veel voorkomende behandeling is T162 (Behandeling Tandvleesabces). De tarieven worden jaarlijks bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Code | Omschrijving | Tarief 2022 |
---|---|---|
T162 | Behandeling tandvleesabces | € 82,13 |
Ten eerste is het goed om te weten dat een abces op meerdere plekken in het lichaam kan ontstaan. In dit artikel wordt specifiek ingegaan op het zogenoemde tandabces. Een abces is een etterophoping en in het tandvlees te herkennen aan de wit, gelige kleur van de bobbel. Veelvoorkomende symptomen zijn overgevoelige tanden, gezwollen tandvlees en daarnaast kan de ontsteking koorts veroorzaken. Bij heftige abces kan de zwelling zichtbaar worden aan de wang of zelfs doortrekken naar de hals.
Een tandabces ontstaat meestal nadat een bezoek aan de tandarts te lang wordt uitgesteld. Wanneer gaatjes en/of een tandvleesontsteking niet op tijd behandeld wordt, kan de ontsteking doordringen naar het zachte gedeelte van het tandvlees. In dit gedeelte, de pulpa, hoopt de etter op en veroorzaakt een bobbel.
Een abces in het tandvlees kan ook ontstaan na een operatie aan het gebit, zoals het trekken van een tand of (verstands)kies. In sommige gevallen wordt een abces veroorzaakt door een keel- of amandelontsteking.
Er zijn verschillende manieren om een tandabces te behandelen. Het is afhankelijk van de plek en de mate van de ontsteking welke behandeling geschikt is.
Voor bovengenoemde behandelingen kan de tandarts je doorverwijzen naar de kaakchirurg. Na de reiniging of wortelkanaalbehandeling kan de tandarts aanvullend antibiotica voorschrijven.
Tandartsbehandelingen worden tot een leeftijd van 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Een abces komt veelal voor bij volwassenen en om dan een vergoeding te ontvangen is een aanvullende tandartsverzekering nodig. Bij een meer ingrijpende behandeling liggen de kosten hoger. Het is mede daarom van belang om een bezoek aan de tandarts niet uit te stellen.
Via onderstaande button kun je gemakkelijk tandartsverzekeringen vergelijken. Hierbij kun je zelf de gewenste hoogte van de vergoeding selecteren.