Vergoeding abces

Het bezoeken van de tandarts is voor velen geen favoriet uitstapje. Wanneer dit echter te lang uitgesteld wordt, kan dit erg vervelende gevolgen hebben. Een voorbeeld hiervan is een tandabces: een zwelling gevuld met ontstekingsvocht, oftewel pus. Het is één van de meest pijnlijke gebitsaandoeningen en wordt veroorzaakt door een bacteriële tandvleesontsteking. Gelukkig is een abces in de meeste gevallen goed te behandelen.

In dit artikel wordt omschreven wat een abces precies is en hoe het kan ontstaan. Daarnaast worden verschillende soorten en de behandeling van een abces besproken. Tot slot lees je meer over de vergoeding van de behandeling van een abces.

Kosten & tarief behandeling tandabces

De behandeling en het tarief zijn afhankelijk van de mate en de locatie van de ontsteking. Zo kunnen bepaalde behandelingen die voorkomen bij een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Een veel voorkomende behandeling is T162 (Behandeling Tandvleesabces). De tarieven worden jaarlijks bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

CodeOmschrijvingTarief 2022
T162Behandeling tandvleesabces€ 82,13

Wat is een abces?

Ten eerste is het goed om te weten dat een abces op meerdere plekken in het lichaam kan ontstaan. In dit artikel wordt specifiek ingegaan op het zogenoemde tandabces. Een abces is een etterophoping en in het tandvlees te herkennen aan de wit, gelige kleur van de bobbel. Veelvoorkomende symptomen zijn overgevoelige tanden, gezwollen tandvlees en daarnaast kan de ontsteking koorts veroorzaken. Bij heftige abces kan de zwelling zichtbaar worden aan de wang of zelfs doortrekken naar de hals.

Hoe ontstaat een abces?

Een tandabces ontstaat meestal nadat een bezoek aan de tandarts te lang wordt uitgesteld. Wanneer gaatjes en/of een tandvleesontsteking niet op tijd behandeld wordt, kan de ontsteking doordringen naar het zachte gedeelte van het tandvlees. In dit gedeelte, de pulpa, hoopt de etter op en veroorzaakt een bobbel.

Een abces in het tandvlees kan ook ontstaan na een operatie aan het gebit, zoals het trekken van een tand of (verstands)kies. In sommige gevallen wordt een abces veroorzaakt door een keel- of amandelontsteking.

Wat kun je tegen een abces doen?

Er zijn verschillende manieren om een tandabces te behandelen. Het is afhankelijk van de plek en de mate van de ontsteking welke behandeling geschikt is.

  • Antibiotica: een beginnend of klein abces kan verholpen worden met een ontstekingsremmende antibioticakuur;
  • Grondige reiniging: de tandarts of mondhygiënist kan door middel van een gebitsreiniging onder het tandvlees de ontsteking verwijderen;
  • Sneetje in het tandvlees: door een minuscule incisie te maken kan de pus vrijkomen. Let op; doe dit nooit zelf! Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt en in de meeste gevallen wordt de opening gehecht. Door het reinigen van de wond kan voorkomen worden dat er opnieuw een abces ontstaat;
  • Wortelkanaalbehandeling. Je kunt hier meer lezen over een wortelkanaalbehandeling.

Voor bovengenoemde behandelingen kan de tandarts je doorverwijzen naar de kaakchirurg. Na de reiniging of wortelkanaalbehandeling kan de tandarts aanvullend antibiotica voorschrijven.

Wordt de behandeling van een abces vergoed door een tandartsverzekering?

Tandartsbehandelingen worden tot een leeftijd van 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Een abces komt veelal voor bij volwassenen en om dan een vergoeding te ontvangen is een aanvullende tandartsverzekering nodig. Bij een meer ingrijpende behandeling liggen de kosten hoger. Het is mede daarom van belang om een bezoek aan de tandarts niet uit te stellen.

Via onderstaande button kun je gemakkelijk tandartsverzekeringen vergelijken. Hierbij kun je zelf de gewenste hoogte van de vergoeding selecteren.

Tandartsverzekeringen vergelijken

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl