Vergoeding kroon

Stel: er breekt een stuk van je tand of kies af. Of de tand of kies is zo sterk gevuld dat deze extra versteviging nodig heeft om tandafbraak te voorkomen. Indien je tand of kies zodanig beschadigd is, kun je ervoor kiezen om een kroon te laten plaatsen. Dit is een beschermkapje gemaakt van metaal of porselein. Deze wordt bevestigd op de beschadigde tand of kies om extra stevigheid en bescherming te bieden. Hoe wordt een kroon geplaatst? En in hoeverre vergoedt je (aanvullende) zorgverzekering de kosten hiervan?

Wat kost een kroon?

In de R-codes worden de tarieven voor kronen en bruggen omschreven. De tarieven voor kronen kunnen specifiek van R24 tot R33 worden gevonden. Bekijk onderstaande tabel voor een volledig overzicht:

CodeOmschrijvingTarief 2022
R24*Kroon op natuurlijk element€ 267,69
R34*Kroon op implantaat€ 243,35
R29*Confectiekroon€ 54,75
R31Opbouw plastisch materiaal€ 60,84
R32*Gegoten opbouw, indirecte methode€ 60,84
R33*Gegoten opbouw, directe methode€ 121,68
R70Toeslag voor kroon onder bestaand frame-anker€ 66,92
R71*Vernieuwen porseleinen schildje, reparatie metalen/porseleinen kroon in de mond€ 66,92
R74*Opnieuw vastzetten niet plastische restauraties€ 24,34
R76Toeslag voor gegoten opbouw onder bestaande kroon€ 30,42
R77Moeizaam verwijderen van oud kroon- en brugwerk per (pijler)element€ 30,42
R80*Tijdelijk kroon- en brugwerk, eerste tand of kies€ 30,42
R85*Tijdelijk kroon- en brugwerk, volgende tand of kies€ 12,17

Waarom zou je een kroon laten plaatsen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een kroon te laten plaatsen.

  • Ongeval: je tand of kies is beschadigd als gevolg van een ongeval.
  • Vergevorderd tandbederf: heb je inmiddels al zoveel vullingen in een bepaalde tand of kies dat deze niet meer gerepareerd kan worden met nog meer vullingen, dan kan een kroon uitkomst bieden.
  • Ontbrekende tand: een ontbrekende tand komt je glimlach niet ten goede. Een implantaat in combinatie met een kroon kan dit gat opvullen.
  • Cosmetische redenen: tanden of kiezen met oude vullingen kunnen aan verkleuring onderhevig zijn, wat geen mooi aangezicht is. Ook in geval van gedeeltelijke afbrokkeling of misvorming kan een kroon uitkomst bieden.

Hoe wordt een kroon geplaatst?

Alvorens de kroon wordt geplaatst, kan het zijn dat aan de beschadigde tand of kies eerst nog een andere voorbereidende behandeling dient plaats te vinden. Denk hierbij aan een wortelkanaalbehandeling of een extra vulling.

Indien de tand of kies klaar is voor het plaatsen van de kroon, zal de betreffende tand of kies worden omgeslepen. Dit gebeurt onder verdoving. De volgende stap is het maken van een afdruk, niet alleen van de reeds geslepen tand of kies maar ook van de omliggende tanden. Op die manier kan een tandtechnicus, aan de hand van de afdruk, een kroon van de juiste afmetingen vervaardigen.

Totdat de uiteindelijke kroon klaar is, zal je tandarts een tijdelijke kroon plaatsen. Deze kroon is sterk genoeg om gewoon mee te kunnen eten en drinken. Bij het plaatsen van de definitieve kroon zal de tandarts controleren of je goed kunt bijten. De kroon wordt ingepast en vervolgens bevestigd met een soort cement.

Vergoeding door je zorgverzekering

Zowel het vervaardigen als het plaatsen van een kroon komen niet voor vergoeding in aanmerking vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Dit geldt voor alle leeftijden, dus ook voor jongeren tot 18 jaar. Als je een vergoeding wenst te ontvangen voor de kosten van het plaatsen van een kroon, dan zul je een aanvullende (tandarts)verzekering moeten afsluiten.

Wil je een tandartsverzekering afsluiten voor de kosten van een kroon?

Aanvullende verzekeringen vergoeden over het algemeen een bepaald percentage van de behandelkosten tot een bepaald maximumbedrag. Wil je de behandelkosten van een kroon vergoed krijgen? Dan kan je kiezen uit een veelheid van aanvullende verzekeringen bij verschillende verzekeraars.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2023 Tandartsverzekering.nl