Vergoeding facings

Wat is een facing? Een facing (ook wel schildje) biedt uitkomst op het moment dat je iets aan de kleur of vorm van je tand wilt veranderen. Stel je voor: er is tijdens het kauwen op een hard snoepje een hoekje van je tand of kies afgebroken. Of misschien wil je één of meerdere verkleurde tanden weer witten? Een facing kan ook worden toegepast om een spleetje tussen tanden op te vullen. De facing heeft een natuurlijke uitstraling die aansluit bij de rest van het gebit. Indien je kiest voor een facing behandeling, in hoeverre wordt deze behandeling dan vergoed door je zorgverzekering?

Wat kosten facings?

De tarieven voor facings zijn, afhankelijk van het type behandeling dat je ondergaat, neergelegd in de V- of R-codes. Het is verstandig in deze gevallen bij je tandarts en/of verzekeraar te informeren in hoeverre de (cosmetische) facing-behandeling voor vergoeding in aanmerking komt vanuit je aanvullende tandartsverzekering. Het gaat om de volgende behandelcodes:

CodeOmschrijvingTarief 2022
V15Aanbrengen schildje van tandkleurig plastisch materiaal (facing)€ 73,01
R78*Schildje van keramiek of kunststof, zonder preparatie€ 73,01
R79*Schildje van keramiek of kunststof, met preparatie€ 121,68

Waar worden facings van gemaakt?

Een facing kan worden gemaakt van twee verschillende materialen, van composiet of porselein. Beide materialen zijn erg solide en maken de schildjes (facings) in principe even sterk als de rest van je tanden. In het geval van een composietfacing wordt een kleine laag tandkleurig materiaal aangebracht op de te behandelen tand. Deze materiaalsoort is goedkoper en wat minder duurzaam als de porseleinvariant. In het geval van porseleinfacing wordt een klein schild van porselein op de tand aangebracht.

Composietfacing

Een composietfacing is gemaakt van hetzelfde materiaal als een gewone tandvulling. De tand of kies wordt tijdens de behandeling eerst behandeld met zuur om ruwheid te creëren. Op die manier kan de facing zich beter hechten aan de betreffende tand of kies. Ten slotte zal de tandarts stap voor stap steeds een laagje composiet aanbrengen, waardoor een facing ontstaat die past bij de rest van je gebit. Deze behandeling kan in één tandartsbezoek worden voltooid.

Porseleinen facing

Voor het aanbrengen van een porseleinen facing zijn meerdere tandartsbezoeken nodig. Tijdens het eerste bezoek zal je tandarts een klein laagje glazuur van de tand in kwestie afslijpen. Op die manier zal de facing goed op de tand aansluiten en comfortabel aanvoelen. De tweede stap is dat je tandarts een afdruk maakt van de opgeslepen tand. Deze facing wordt vervolgens door een tandtechnicus in een laboratorium ontwikkeld. Deze facing sluit qua kleur, vorm en grootte naadloos aan op de rest van je gebit. In het tweede tandartsbezoek zal je tandarts met behulp van een speciale lijm de facing plaatsen.

Wanneer krijg je facings vergoed?

Jongeren tot 18 jaar krijgen de behandelkosten van facings alleen vergoed vanuit de basisverzekering indien het een composietfacing betreft. Alleen in geval van bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld een ontwikkelstoornis van het glazuur, kan het voorkomen dat je verzekeraar ook porseleinen facings vergoedt vanuit de basisverzekering.

Vergoeding boven 18 jaar

Volwassenen kunnen vanuit de basisverzekering geen vergoeding krijgen voor facings. Om toch een vergoeding te ontvangen, kan je ervoor kiezen een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

De hoogte van de vergoeding is onder meer afhankelijk van de verzekeraar en de aanvullende tandartsverzekering die je daarbij hebt afgesloten. Je krijgt in de regel bij aanvullende tandartsverzekeringen voor alle behandelingen een bepaald percentage van de kosten vergoed tot een maximumbedrag per jaar. Voor overige tandheelkundige behandelingen krijg je een bepaald percentage tot een maximaal bedrag per jaar vergoed. Onder overige tandheelkundige behandelingen vallen in de regel ook de kosten van een facingsbehandeling met medische grondslag.

Uitsluitingsgrond

Indien een facing puur om cosmetische redenen wordt aangebracht, kan het zijn dat je verzekeraar deze behandeling niet vergoedt. Het kan dus zijn dat je verzekeraar voor vergoeding een medische grondslag eist.

thumb_upVraag dit vooraf even na bij je tandarts of verzekeraar, die kan hier uitsluitsel over geven.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl