Vergoeding facings

Een facing (ook wel schildje) biedt uitkomst op het moment dat je iets aan de kleur of vorm van je tand wilt veranderen. Stel je voor: er is tijdens het kauwen op een hard snoepje een hoekje van je tand of kies afgebroken. Of misschien wil je één of meerdere verkleurde tanden weer witten? Een facing kan ook worden toegepast om een spleetje tussen tanden op te vullen. De facing heeft een natuurlijke uitstraling die aansluit bij de rest van het gebit. Indien je kiest voor een facing behandeling, in hoeverre wordt deze behandeling dan vergoed door je zorgverzekering?

Vergoedingen facings vergelijken

Welke soorten facings bestaan er?

Een facing wordt gemaakt van twee verschillende soorten materiaal. Het kan bestaan uit composiet of porselein. Beide materialen zijn erg solide en maken de schildjes (facings) in principe even sterk als de rest van je tanden. In het geval van een composietfacing wordt een kleine laag tandkleurig materiaal aangebracht op de te behandelen tand. Deze materiaalsoort is goedkoper en wat minder duurzaam als de porseleinvariant. In het geval van porseleinfacing wordt een klein schild van porselein op de tand aangebracht.

Behandelwijze

Er kan, zoals hierboven reeds omschreven, onderscheid gemaakt worden tussen een composiet- of porseleinen facing.

Composietfacing

Een composietfacing is gemaakt van hetzelfde materiaal als een gewone tandvulling. De tand of kies wordt tijdens de behandeling eerst behandeld met zuur om ruwheid te creëren. Op die manier kan de facing zich beter hechten aan de betreffende tand of kies. Ten slotte zal de tandarts stap voor stap steeds een laagje composiet aanbrengen, waardoor een facing ontstaat die past bij de rest van je gebit. Deze behandeling kan in één tandartsbezoek worden voltooid.

Porseleinen facing

Voor het aanbrengen van een porseleinen facing zijn meerdere tandartsbezoeken nodig. Tijdens het eerste bezoek zal je tandarts een klein laagje glazuur van de tand in kwestie afslijpen. Op die manier zal de facing goed op de tand aansluiten en comfortabel aanvoelen. De tweede stap is dat je tandarts een afdruk maakt van de opgeslepen tand. Deze facing wordt vervolgens door een tandtechnicus in een laboratorium ontwikkeld. Deze facing sluit qua kleur, vorm en grootte naadloos aan op de rest van je gebit. In het tweede tandartsbezoek zal je tandarts met behulp van een speciale lijm de facing plaatsen.

Tarieven

De tarieven voor facings zijn, afhankelijk van het type behandeling dat je ondergaat, neergelegd in de V- of R-codes. Het is verstandig in deze gevallen bij je tandarts en/of verzekeraar te informeren in hoeverre de (cosmetische) facing-behandeling voor vergoeding in aanmerking komt vanuit je aanvullende tandartsverzekering. Het gaat om de volgende behandelcodes:

Behandelcode Omschrijving behandeling Tarief
V15 Aanbrengen schildje van tandkleurig plastisch materiaal. €66,31
R78 Schildje van keramiek of kunststof, zonder preparatie. €66,31
R79 Schildje van keramiek of kunststof, met preparatie. €110,51

info_outlineTandartstarieven 2018

Vergoeding tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar krijgen de behandelkosten van facings alleen vergoed vanuit de basisverzekering indien het een composietfacing betreft. Alleen in geval van bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld een ontwikkelstoornis van het glazuur, kan het voorkomen dat je verzekeraar ook porseleinen facings vergoedt vanuit de basisverzekering.

Vergoeding boven 18 jaar

Volwassenen kunnen vanuit de basisverzekering geen vergoeding krijgen voor facings. Om toch een vergoeding te ontvangen, kan je ervoor kiezen een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

De hoogte van de vergoeding is onder meer afhankelijk van de verzekeraar en de aanvullende tandartsverzekering die je daarbij hebt afgesloten. Je krijgt in de regel bij aanvullende tandartsverzekeringen voor alle behandelingen een bepaald percentage van de kosten vergoed tot een maximumbedrag per jaar. Voor overige tandheelkundige behandelingen is krijg je een bepaald percentage tot een maximaal bedrag per jaar vergoed. Onder overige tandheelkundige behandelingen vallen in de regel ook de kosten van een facingsbehandeling met medische grondslag.

Tabeloverzicht

Ter verduidelijking worden in onderstaand tabeloverzicht de vergoedingen voor facings bij verschillende tandartsverzekeringen met elkaar vergeleken.

ONVZ Behandeling Vergoeding
Tandfit A Facing (V15): composiet of confectie 75% tot maximaal €250,-
Facing (R78, R79): kunststof of keramiek 75% tot maximaal €250,-
Tandfit B Facing (V15): composiet of confectie 75% tot maximaal €750,-
Facing (R78, R79): kunststof of keramiek 75% tot maximaal €750,-
Tandfit C Facing (V15): composiet of confectie 75% tot maximaal €1.500,-
Facing (R78, R79): kunststof of keramiek 75% tot maximaal €1.500,-
Tandfit D Facing (V15): composiet of confectie 100% tot maximaal €1.500,-
Facing (R78, R79): kunststof of keramiek 100% tot maximaal €1.500,-
Tandfit Preventief Facing (V15): composiet of confectie 100% tot maximaal €2000,-
Facing (R78, R79): kunststof of keramiek 0% tot maximaal €2000,-
Bekijken
Zilveren Kruis Behandeling Vergoeding
1 Ster Facing (V15): composiet of confectie 100% tot maximaal €250,-
Facing (R78, R79): kunststof of keramiek 75% tot maximaal €250,-
2 Sterren Facing (V15): composiet of confectie 100% tot maximaal €500,-
Facing (R78, R79): kunststof of keramiek 75% tot maximaal €500,-
3 Sterren Facing (V15): composiet of confectie 100% tot maximaal €1.000,-
Facing (R78, R79): kunststof of keramiek 75% tot maximaal €1.000,-
4 Sterren Facing (V15): composiet of confectie 100% tot maximaal €1.250,-
Facing (R78, R79): kunststof of keramiek 100% tot maximaal €1.250,-
Bekijken

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2018

Uitsluitingsgrond

Indien een facing puur om cosmetische redenen wordt aangebracht, kan het zijn dat je verzekeraar deze behandeling niet vergoedt. Het kan dus zijn dat je verzekeraar voor vergoeding een medische grondslag eist.

thumb_upVraag dit vooraf even na bij je tandarts of verzekeraar, die kan hier uitsluitsel over geven.

Nuttige informatie? Deel deze pagina online

Copyright 2017 Tandartsverzekering.nl