Bij je tandarts of andere mondzorgverlener kan je terecht voor een veelheid aan verschillende behandelingen. De vergoeding die je kan ontvangen voor de gemaakte behandelkosten is afhankelijk van de verleende mondzorg en je persoonlijke omstandigheden. Deze factoren bepalen of je een vergoeding voor de mondzorgkosten ontvangt vanuit je basiszorgverzekering of aanvullende (tandarts)verzekering. Op deze pagina lees je, naast algemene informatie over de vergoeding van mondzorg vanuit je basis- of aanvullende verzekering, meer informatie over de vergoeding van specifieke mondzorgbehandelingen.
De basisverzekering vergoed voor jongeren tot 18 jaar de meest voorkomende tandartsbehandelingen. De behandeling van bepaalde specialisten, zoals de orthodontist, vallen niet onder de dekking van het basispakket. Voorbeelden van behandelingen die wel onder de basisdekking vallen zijn:
Voor orthodontie (beugels) en overige tandheelkundige behandelingen kan een aanvullende tandartsverzekering op de zorgverzekering afgesloten worden.
Voor volwassenen (18 jaar en ouder) is er alleen in bijzondere gevallen een vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Er zijn een aantal uitzonderingen waarvoor iemand in aanmerking kan komen voor bijzondere tandheelkundige hulp vanuit het basispakket. Redenen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering zijn:
De jaarlijks periodieke controle en overige tandheelkundige zorg zijn dus niet verzekerd vanuit de basisverzekering. Hiervoor kan je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.
Misschien ben je op zoek naar de vergoeding van een specifieke behandeling bij je tandarts of mondzorgverlener? In onderstaand overzicht geven wij meer informatie over de verschillende behandelingen en de vergoeding van deze behandelingen vanuit je basis- of aanvullende verzekering.
Een abces kan op meerdere plekken van het lichaam voorkomen, maar in de mond wordt het ook wel een tandabces genoemd. Wanneer een ontsteking doordringt naar het zachte gedeelte van het tandvlees kan er een verdikking gevuld met etter ontstaan. Er zijn verschillende manieren om van een tandabces af te komen, zoals een grondige reiniging of een antibioticakuur.
Meer informatie over het ontstaan en de behandeling van een abces kun je hier lezen.
Terugkerende blaasjes in de mond worden aften genoemd. Wanneer je hier als kind last van had kreeg je hoogstwaarschijnlijk te horen dat je meer fruit en groente moest eten. Een gebrek aan vitamine en mineralen is echter niet de enige oorzaak. In de meeste gevallen geneest een afte, of een groepje aften, in ongeveer een week.
Benieuwd naar de mogelijke veroorzakers van een afte en hoe je de vervelende blaasjes kunt voorkomen? Lees het op deze pagina.
Indien je een tand of kies dient te trekken, bijvoorbeeld als gevolg van een hevige infectie, ontstaat er een gat tussen de overblijvende tanden of kiezen. Naast mogelijke kauwproblemen kan een dergelijk gat op den duur tot scheefgroei van je gebit leiden. Een brug, bevestigd aan weerszijden van de overblijvende tanden of kiezen, bestaat uit pijlers en een kunsttand of –kies.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van bruggen
In geval van verkleurde of deels afgebroken tanden of kiezen kan je er voor kiezen een facingbehandeling te ondergaan. Een facing is als het ware een schildje op je tand, deze kan van composiet of porselein zijn gemaakt. Een composietfacing bestaat uit een klein laagje tandkleurig materiaal dat, laag voor laag, wordt aangebracht op de betreffende tand of kies. Het porseleinschildje wordt in zijn geheel op je tand of kies geplaatst en door een tandtechnicus in een laboratorium ontwikkeld.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van facings
Wanneer een ernstige tandvleesontsteking niet weggehaald kan worden met een grondige reiniging of antibioticakuur, kan een flapoperatie uitkomst bieden. Bij deze behandeling wordt het tandvlees losgemaakt en kan de arts de ontsteking, het tandplak en het tandsteen weghalen.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van een flapoperatie
Een fluoridebehandeling versterkt je gebit, bijvoorbeeld tegen aantasting van zuren uit voedingsmiddelen, en voorkomt tanderosie. Je krijgt bij deze behandeling een bitje met fluoride bevattende gel in je mond.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van een fluoridebehandeling
Gaatjes (cariës) ontstaan simpel gezegd door de aanwezigheid van tandplak op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje voel je meestal niet, maar als je er te lang mee rondloopt kun je last van kiespijn krijgen. Gelukkig is er een aantal manieren waarop je gaatjes kunt voorkomen. Mocht het niet (meer) baten dan zal de tandarts het gaatje behandelen door middel van een vulling.
Lees op deze pagina meer over gaatjes.
Een volledig of partieel uitneembare volledige prothese, in de volksmond ook wel een kunstgebit genoemd, is een vervanging van (een gedeelte van) je oorspronkelijk gebit. Een kunstgebit geeft je gebit weer een gezonde uitstraling, verhelpt mogelijke eet- en kauwproblemen en kan scheefgroei voorkomen.
Lees hier meer over de vergoeding van een gebitsprothese (kunstgebit)
De gezondheid van je gebit is in grote mate afhankelijk van de gebitsverzorging. Hoewel een goede gebitsverzorging helpt je gebit schoon en wit te houden, is een periodieke gebitsreiniging belangrijk om ook de minder goed bereikbare plekken tussen je tanden en kiezen te reinigen en ontdoen van tandplak.
Lees hier meer over de vergoeding van een gebitsreiniging
Een implantaat, gemaakt van titanium of zirconium, is een vervanging van je tand- of kieswortel. Op een implantaat, dat het gat van een getrokken tand of kies opvult, kan vervolgens een kroon of brug worden geplaatst.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van een implantaat
Op het moment dat een kies zodanig beschadigd is, bijvoorbeeld door diverse gaatjes of een tandbreuk, kan het zijn dat een kroon of vulling geen uitkomst biedt. In deze gevallen kan er voor een inlay of onlay worden gekozen om de ontstane ruimte in het tandweefsel op te vullen.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van een inlays en onlays
Een kaakcorrectie kan nodig zijn om een afwijkende stand van de boven- en of onderkaak te corrigeren. In bijna alle gevallen gaat aan een kaakcorrectie een behandeling bij de orthodontist vooraf.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van een kaakcorrectie
Iedereen krijg ooit wel eens te maken met kiespijn. Soms niet noemenswaardig en soms zo ernstig dat je niet meer kunt slapen. De vorm van kiespijn hangt in veel gevallen nauw samen met de oorzaak. De behandeling kan variëren van het vullen van een gaatje, het verwijderen van ontstoken tandvlees of, in het geval van een doorkomende verstandskies, even doorbijten.
Lees meer over onder andere de vergoeding op de pagina over kiespijn.
Een kroon is een kleine beschermkap, gemaakt van porselein, die een gehavende tand of kies versterkt. Met name indien een tand of kies voor een groot deel is uitgeboord als gevolg van cariës, kan het risico op tandafbraak toenemen. Een kroon beschermt en biedt extra versteviging in dergelijke gevallen.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van een kroon
Op het moment dat je tanden of kiezen zich in de ontwikkelingsfase nog in de kaak bevinden, kan het glazuur reeds verkleuren. Deze niet gewenste uiterlijke afwijking is direct bij het doorkomen van deze tanden of kiezen zichtbaar en kan worden behandeld via microabrasie.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van microabrasie
Het beginstadium van een ontsteking wordt ‘gingivitis’ genoemd en ontstaat door bacteriën in het tandplak. Bij een ontsteking raakt het tandvlees steeds verder los van de kies of tand, waardoor er ruimte ontstaat voor de ontsteking om verder de diepte in te duiken richting het kaakbot. Het is daarom zaak de ontsteking snel aan te pakken door een goede gebitsverzorging en mondhygiëne. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een goede (elektrische) tandenborstel en mondwater. Voorkom dat een lichte ontsteking zich door ontwikkelt naar een gevorderd stadium: parodontitis.
Lees meer over het ontstaan, het voorkomen en de vergoeding op de pagina over ontstoken tandvlees.
Orthodontie is een specialisme binnen de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het bewerkstelligen van een optimale kaak- en gebitsstand. Door middel van een beugel wordt scheefgroei, gebrek aan ruimte in je gebit of slecht op elkaar aansluitende tanden of kiezen aangepakt.
Lees hier meer over de vergoeding van orthodontie
Parodontitis is een vergevorderde ontsteking aan het tandvlees. Onvoldoende mondhygiëne kan op den duur leiden tot ophoping van tandplak op de tandvleesranden en de openingen tussen je tanden en het tandvlees. De bacteriën in het tandplak kunnen vervolgens een ontsteking veroorzaken. Op het moment dat de ontsteking dieper afdaalt richting het kaakbot is er sprake van parodontitis.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van parodontitis
Een gezond gebit behoud je door deze minimaal twee keer per jaar te laten nakijken bij je tandarts of andere mondzorgverlener. Deze preventieve controle zorgt ervoor dat je tijdig gebitsreinigingen kan ondergaan en voorkomt dat je te lang blijft rondlopen met gebitsproblemen die je gebit verder aan kunnen tasten.
Lees hier meer over de vergoeding van de preventieve controle
Preventieve mondzorg is op een goede gebitsverzorging gericht om aantasting van het gebit zoveel mogelijk te voorkomen. Vormen van preventieve mondzorg zijn gebitsreiniging, voedings- en poetsadvies of een fluorbehandeling.
Lees hier meer over de vergoeding van preventieve mondzorg
Niet alle gebitsproblemen zijn duidelijk van buiten met het blote oog waar te nemen. Met röntgenfoto’s kan je tandarts of andere mondzorgprofessional deze verborgen problemen, door als het ware door je gebit heen te kijken, in kaart brengen.
Lees hier meer over de vergoeding van röntgenfoto’s
Een speen, duimen en vallen zijn enkele oorzaken van een onregelmatig gebit. In veel gevallen heb je de scheefstand echter niet zelf in de hand omdat het simpelweg genetisch bepaald is. Scheve tanden en kiezen kunnen kauw- en spraakproblemen veroorzaken, maar is voor veel mensen vooral een probleem door het aanzicht. Om de tanden recht te zetten kan orthodontie ingezet worden. Andere mogelijke behandelingen zijn facings, Invisalign of een kaakoperatie.
Meer weten over de soorten, de oorzaak en het behandelen? Dit kun je lezen op de pagina over over scheve tanden.
Onder sealen kan het aanbrengen van een extra beschermlaag op met name tanden en kiezen met diepe, moeilijke bereikbare groeven worden verstaan. Bij het wisselen van het melkgebit komen de tanden en kiezen met een kwetsbaardere glazuurlaag door. Sealen wordt daarom met name bij jonge kinderen toegepast.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van sealen
Bij een complexe behandeling van het aanbrengen van een implantaat in de bovenkaak, kan opvulling van de kaakbijholte gewenst zijn. Een andere naam voor het verhogen, door middel van opvulling, van de kaakbijholte is sinuslift.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van sinuslift
Iedereen heeft wel eens te maken met een wat minder frisse adem. Of het nu komt door het patatje speciaal dat je net gegeten hebt of een beginnend gaatje, in geen geval is het prettig. Om te weten hoe je er vanaf komt is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Een slechte adem kent verschillende veroorzakers, zoals ontstoken tandvlees. Daarnaast bestaan er verschillende manieren waarop je het probleem kunt oplossen. In sommige gevallen kun je een slechte adem zelf behandelen, maar bij bijvoorbeeld een gaatje is een tandartsbezoek onvermijdelijk.
Lees hier meer over het hebben en de mogelijke vergoeding van een slechte adem.
Er zijn verschillende redenen waarom je snurkklachten kan hebben, het storende snurkgeluid is een samenspel van een vernauwde luchtweg tussen je stembanden en neusgaten. Bij een slaapapneu stop je regelmatig gedurende 10 of meer seconden met ademhalen tijdens je slaap. Hierdoor krijg je op den duur een zuurstoftekort waardoor je instinctief wakker zal worden om adem te halen. Dit verstoord uiteraard de goede nachtrust. Hoewel snurken niet direct schade aan je gebit toebrengt, kan ter bestrijding van de snurk- en slaapapneu klachten een anti-snurkbeugel (MRA) worden gebruikt. Voor deze behandelwijze is het nodig dat je tandarts een afdruk en beetregistratie van je gebit maakt. De beugel is van doorzichtig kunststof en wordt op maat ontwikkeld door een tandtechnicus. Tijdens dit behandelproces blijft je tandarts nauw betrokken: hij of zij controleert of de beugel mogelijke negatieve bijeffecten heeft op je gebit of bijgesteld dient te worden.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van snurken en slaapapneu.
Tandverkleuring kan verschillende oorzaken hebben: zo hebben je eet-, drink- of rookgewoonten weerslag op de kleur van je gebit. Een tand kan ook verkleuren als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval waardoor de tand is afgestorven. Om je tand opnieuw een witte uitstraling te geven zijn er diverse in effectiviteit verschillende bleekmethoden, zowel thuis als bij je mondzorgverlener.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van tanden bleken
Een andere technische term voor tandenknarsen is bruxisme. Deze gebitsaandoening kan, naast wellicht slapeloze nachten voor je partner, veel schade toebrengen aan je gebit. Als tandenknarser wrijf je, vaak onbewust tijdens de nachtrust, met kracht de tanden of kiezen over elkaar. Het knarsen is schadelijk voor het tandoppervlak en leidt tot gebitsslijtage en -gevoeligheid.
Daarnaast kan het knarsen leiden tot vullingbreuken, wondjes aan je tong of wangen en pijnlijke, gespannen kaak- of gezichtsspieren. Er bestaan gelukkig verschillende behandelwijzen om tandeknarsen tegen te gaan. Afhankelijk van de ernst en je eigen voorkeur, kan je kiezen voor kaakfysiotherapie, splinttherapie of een botoxbehandeling.
Lees hier meer over de gebitsaandoening tandenknarsen.
Je hebt vaak niet gelijk door dat je tanderosie hebt. Het is dan ook niet makkelijk te herkennen. Het is wel een serieus probleem aangezien tanderosie ervoor zorgt dat je tandglazuur verdwijnt: dit is blijvende schade. Tanderosie wordt veroorzaakt door zuren van binnen het lichaam en van buiten het lichaam. Alle zure levensmiddelen zijn echte boosdoeners voor tanderosie. Door tanderosie kunnen je tanden ook verkleuren, tanderosie is in dat stadium wel goed te behandelen. In hoeverre wordt de behandeling vergoed door jouw verzekeraar?
Lees hier meer over de gebitsaandoening tanderosie.
Indien het nodig is een tand of kies te trekken, wordt er van tandextractie gesproken. Deze behandeling kan bij je tandarts of andere mondzorgverlener, zoals de kaakchirurg, plaatsvinden. Extractie kan nodig zijn een hevige ontsteking aan het tandvlees te verhelpen of om ruimte in je gebit te creëren.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van tandextractie
Tandletsel, oftewel schade aan je tand, kan het gevolg zijn van een ongeval. Je hebt je bijvoorbeeld gestoten of je bent gevallen, waardoor een tand of kies los is gaan zitten, is afgebroken of zelfs helemaal uit je mond is gevallen. Het is belangrijk in een dergelijk geval snel actie te ondernemen, een tandarts te bezoeken en je loszittende, afgebroken of uitgevallen tand op de juiste manier te bewaren.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van tandletsel
Verharding van het tandplak kan op lange termijn tot tandsteen leiden. Als gevolg van het onbehandeld laten van tandsteen kan je tandvlees gaan ontsteken. Het tandsteen kan door je tandarts worden weggekrabd met een haakje of via ultrasone trillingen.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van tandsteen verwijderen
Een ontstoken tong, oftewel glossitis, kan zorgen voor problemen met praten, eten en slikken. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld een antibioticakuur, maar ook door een ontsteking als gevolg van (overmatig) roken en alcoholgebruik. Heb je een ontstoken tong? Dan wil je hier vanzelfsprekend zo snel mogelijk vanaf komen. Afhankelijk van de oorzaak en de mate van de ontsteking zal de (tand)arts een behandeling starten of bijvoorbeeld een mondspoeling en/of medicijnen voorschijven.
Lees hier meer over de gebitsaandoening tongontsteking.
Een onzichtbare of transparante beugel, gemaakt van een doorzichtige vorm van kunststof, is een onopvallende en uitneembare vorm van orthodontie. Naast de onzichtbaarheid zorgt het uitneembare karakter van de beugel er ook voor dat je het gebit makkelijker schoon kan houden.
Lees hier meer over de gebitsaandoening transparante beugel.
Een behandeling bij je tandarts of tandarts-specialist kan in bepaalde gevallen pijnlijk zijn. Om deze reden zijn er verschillende methoden van verdoving om deze pijn weg te nemen, afhankelijk van het soort behandeling.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van verdovingen
Op het moment dat je een gaatje in een tand of kies hebt, zal je tandarts de cariës uitboren en het ontstane gat opvullen met een vulling. Een vulling is tegenwoordig vaak gemaakt van composiet: deze vorm van vullingen zijn minder schadelijk voor de gezondheid en hebben esthetisch gezien een streepje voor op amalgaam vullingen.
Lees hier meer over de behandeling en vergoeding van vullingen
Een wortelkanaalbehandeling is noodzakelijk op het moment dat de wortelkanalen van een tand of kies ontstoken raken. De wortels kunnen ontstoken raken door onvoldoende zorgvuldig gebitsonderhoud, een lekkende vulling of als gevolg van een ongeval van buitenaf. Via een opening in je tand of kies worden de wortelkanalen door je tandarts gereinigd en gedesinfecteerd. De ontstane ruimte wordt met stiftjes opgevuld en dichtgemaakt met een vulling.
Lees hier meer over de vergoeding van de wortelkanaalbehandeling
Een apexresectie, een andere naam voor de wortelpuntoperatie, is een behandeling die doorgaans wordt toegepast bij een wortelkanaalbehandeling die niet het gewenste effect heeft gehad. Bij deze behandeling wordt de ontsteking in de tand- of kieswortel aangepakt door de wortelpunt toegankelijk te maken. Door direct naar de punt te gaan kan de hardnekkige ontsteking worden aangepakt en de wortel worden gereinigd.
Lees hier meer over de vergoeding van de wortelpuntoperatie