Vergoeding tandenknarsen

Een veel voorkomende, schadelijke gebitsaandoening is tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd. Zowel volwassenen als kinderen kunnen er last van hebben, zelf baby’s en kleuters kunnen al last hebben van deze aandoening. Tandenknarsen kan op den duur (ernstige) slijtage van het gebit met zich meebrengen, pijnklachten aan de kaak of eventuele vullingbreuken. Welke behandelingen bestaan er tegen tandenknarsen? En in hoeverre worden deze vergoed vanuit je (aanvullende) zorgverzekering?

Verzekeraars die een behandeling tegen tandenknarsen vergoeden

Jongeren tot 18 jaar kunnen in de meeste gevallen, na voorafgaande machtiging van de verzekeraar, een vergoeding ontvangen voor een opbeetplaatje. Soms wordt daarvoor ook een uitgebreid functie onderzoek gevergd die de klachten en noodzaak van een splint in kaart brengt. Houdt er echter rekening mee dat de kosten in beginsel onder je eigen risico kunnen vallen.

Voor volwassenen van 18 jaar en ouder geldt in principe hetzelfde voor wat betreft de declaratie van de behandelkosten, echter is het niet mogelijk een vergoeding voor deze behandeling te ontvangen vanuit de basisverzekering. Je dient hiervoor dus een aanvullende verzekering af te sluiten. Echter niet alle aanvullende verzekeringen bieden een vergoeding voor de splint ter bestrijding van de schadelijke gevolgen van tandenknarsen.

Tarieven behandeling tandenknarsen

Wat kost de behandeling tegen tandenknarsen? Het tarief voor een splint (tandenknars bitje) of opbeetplaat is neergelegd in de zogenaamde G-codes voor kaakgewrichtsbehandelingen. Het gaat om de volgende behandelcode:

CodeOmschrijvingTarief 2022
G69*Beetbeschermingsplaat€ 66,92

Wat is tandenknarsen?

Een tandenknarser schuift zijn tanden en kiezen op krachtige wijze over elkaar, meestal ’s nachts tijdens de slaap. Tandenknarsen kan een veelheid aan oorzaken hebben, denk hierbij aan stress, een eventuele slaapstoornis, gebruik van alcohol, bepaalde medicatie, drugs of roken. In de meeste gevallen is het een samenspel van factoren.

Hoe weet je of je tandenknarst?

Over het algemeen is het lastig er zelf achter te komen of je tandenknarst, omdat het vaak ongemerkt in je slaap gebeurt. Misschien kan je partner of een familielid, die je hoort knarsen, je erop wijzen. Daarnaast kan je tandarts nagaan of er indirecte aanwijzingen zijn dat je tandenknarst. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Tand of kiesslijtage zonder duidelijke reden;
  • Bijtafdrukken tijdens het opstaan in wang of tong;
  • Gevoelig gebit;
  • Afgeplatte kiesoppervlakken;
  • Hoge, pijnlijke spanning in gezichts- en kaakspieren;
  • Plof- of klikgeluid in het gewricht die zich bevindt tussen je slaap en bovenkaak.

Verder zal de tandarts je vragen naar andere, bovengenoemde mogelijke oorzaken van het tandenknarsen. Om daadwerkelijk vast te stellen of je tandenknarst, kan het nodig zijn dat je een slaaponderzoek ondergaat. Tijdens dit onderzoek wordt je hersenactiviteit, spierspanning in je kauwspieren en ademhalingspatroon bestudeerd. Een dergelijk onderzoek vindt in de regel plaats in ziekenhuis of in een daartoe gespecialiseerde kliniek. Gezien de ingewikkelde aard en de hoge kosten van het onderzoek wordt deze nauwelijks uitgevoerd.

Wat kun je doen tegen tandenknarsen?

Er zijn verschillende behandelwijzen om het tandenknarsen en de schadelijke gevolgen daarvan tegen te gaan. De eerste stap is de bewustwording. Vervolgens kan splinttherapie, een botoxbehandeling of behandeling door de kaakfysiotherapeut uitkomst bieden.

Tandenknarsen bitje

Een bitje tegen tandenknarsen heet officieel een splint, dit is een plaatje van ongeveer 2-3 mm dik en is gemaakt van doorzichtig kunsthars. De splint beschermt je gebit tegen de voortgaande slijtage als gevolg van het tandenknarsen en is erop gericht het tandenknarsen en kaakklemmen te verminderen. Na het maken van een gipsafdruk van je gebit wordt door een tandtechnicus de splint op maat gemaakt. De splint kan indien nodig het gehele gebit bedekken, maar wordt vaak alleen over de ondertanden aangebracht. De splint hoeft alleen ’s nachts te worden gedragen.

Botox

Een andere mogelijke behandelingsvorm is het inbrengen van botox in bepaalde spiergroepen in de kaak. De botox wordt lokaal toegediend in de kauwspieren, afhankelijk van je klachten, wat leidt tot gedeeltelijke uitschakeling van de betreffende spieren waardoor het knarsen en klemmen op effectieve wijze wordt aangepakt. De botoxbehandeling duurt een aantal maanden, nu de botox een paar keer met tussenpozen dient te worden geïnjecteerd.

Kaakfysiotherapie

Een kaakfysiotherapeut kan je verschillende oefeningen voorschrijven die erop gericht zijn de kaakklachten als gevolg van tandenknarsen of klemmen te verminderen. De meest voorkomende oefeningen zijn onder meer massage van de kauwspieren en ontspannings- en rekoefeningen. Ook kan je worden doorverwezen naar een gnatholoog, een tandarts gespecialiseerd op het gebied van het kauwstelsel en pijn.

Kaakfysiotherapie valt onder een reguliere fysiotherapiebehandeling. Indien je voor deze behandeling een vergoeding wilt ontvangen, dien je een aanvullende verzekering af te sluiten. Ook botoxbehandelingen worden in de meeste gevallen niet vergoed, het betreft een bijzondere ingreep in daartoe gespecialiseerde klinieken.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl