Vergoeding preventieve controle

Het is aanbevelenswaardig twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts te brengen voor een preventieve periodieke controle. Het is in ieder geval belangrijk minimaal één keer per jaar voor controle naar de tandarts te gaan. Op die manier kan je tandarts namelijk tijdig eventuele gaatjes of ontstekingen aan bijvoorbeeld je tandvlees ontdekken en behandelen.

Tarieven

De kosten van een preventieve controle zijn vastgesteld in de zogenaamde C-codes van consultatie en diagnostiek.

CodeOmschrijvingTarief 2022
C02Algemeen periodiek mondonderzoek om de toestand van het gebit en het tandvlees te beoordelen.€ 23,12

Wat doet de tandarts precies bij een preventieve controle?

De tandarts controleert allereerst de algehele staat van het gebit. Hij of zij bekijkt of je gaatjes hebt en constateert eventuele ontstekingen. Het kan zijn dat de tandarts het nodig acht een röntgenfoto te maken om nog beter inzicht te krijgen in de staat van je gebit. Ook kan de tandarts de tanden waar nodig bij polijsten of overtollig tandsteen verwijderen. Het middel ‘fluoride’, wat zich in alle tandpasta’s en mondwater bevindt, blijft daarbij het meest effectief ter bestrijding van tandbederf.

Ontdekt de tandarts een gaatje, een ontsteking dan wel een andere afwijking aan je gebit welke behandeling behoeft, dan zal je tandarts een nieuwe afspraak met je inplannen. Indien nodig kan de tandarts je ook doorverwijzen naar een specialist of collega die de benodigde behandeling beter kan uitvoeren.

Het nut van de preventieve controle

De periodieke controle is een waarborg voor een gezond gebit. Via deze controle kan je tandarts tijdig mogelijke ziekteprocessen, ontwikkelingsstoornissen of afwijkingen aan je gebit ontdekken. Op deze manier loop je niet te lang rond met een afwijking aan je tanden, slijmvliezen, kiezen of kauwstelsel. Je tandarts kan het best in een vroeg stadium de behandeling starten om zo in de gaten te houden hoe de aandoening zich ontwikkelt. Ook kan hij of zij je dan tijdig doorverwijzen naar een specialist. Zo voorkom je extra schade aan je gebit.

Alleen met klachten?

Sommige mensen gaan pas naar de tandarts als ze klachten hebben. Dit is niet aan te raden. Er zijn namelijk aandoeningen die zich over een lange periode zonder al te veel klachten kunnen manifesteren. Als een sluipmoordenaar richten dergelijke aandoeningen onnodig schade aan aan je gebit. Je kunt het beste je eigen tandarts om advies vragen. Hij of zij kan goed inschatten hoe vaak een preventieve controle past bij jouw persoonlijke situatie.

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl