Vergoeding inlays en onlays

Inlays en onlays worden geplaatst om beschadigde kiezen te herstellen. Deze twee manieren van het opvullen van een gat in het tandweefsel worden geplaatst wanneer het niet mogelijk is om een vulling of kroon te gebruiken. Op deze pagina lees je wat inlays en onlays precies zijn, wat het verschil is tussen deze twee methoden, hoeveel het kost om een inlay of onlay te plaatsen en of je verzekering een inlay of onlay dekt.

Wat kost een inlay of onlay?

De tarieven voor tandartsbehandeling worden jaarlijks door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgesteld. De tarieven voor inlays en onlays zijn te vinden in onderstaande tabel. Een onlay valt als restauratieve behandeling onder de kroon-tarieven. Een aparte tariefcode voor een onlay bestaat niet meer.

CodeOmschrijvingTarief 2022
a.Inlays en kronen
R08*Eénvlaks composiet inlay€ 73,01
R09*Tweevlaks composiet inlay€ 139,93
R10*Drievlaks composiet inlay€ 182,51
R11*Eénvlaksinlay€ 109,51
R12*Tweevlaksinlay€ 170,35
R13*Drievlaksinlay€ 243,35
R14Toeslag voor extra retentie bij het plaatsen van
indirecte restauraties
€ 30,42

Wat zijn inlays en onlays?

Een inlay wordt geplaatst wanneer een kies beschadigd is. Dit kan komen door een ongeval met tandbreuk als gevolg of door gaatjes. De meest logische oplossing is meestal het plaatsen van een kroon of het vullen van het gaatje door middel van een vulling. Het voordeel van inlays en onlays ten opzichte van vullingen is dat de eerste manier stabieler is dan een vulling. Ook wordt er meer tandweefsel gespaard als er geen vulling wordt geplaatst, omdat er geen tand weggeslepen hoeft te worden.

De inlay zelf wordt door een tandtechnicus ontworpen zodat deze precies aansluit op het kauwvlak van de kies. Nadat de technicus een afdruk van de beschadiging heeft gemaakt, kan de inlay of onlay ontworpen worden. Het maken van de inlay of onlay gebeurt in een tandheelkundig laboratorium. Inlays en onlays worden vaak gemaakt van goud, keramiek, galvanisch keramiek, titaan of porselein. Voorheen werden inlays en onlays vooral van goud of zilver gemaakt, tegenwoordig zijn keramische inlays populairder.

Wat is het verschil tussen een inlay en een onlay?

Of de tandtechnicus een inlay of onlay plaatst is afhankelijk van het gat in het tandweefsel. Een inlay wordt in dit gat geplaatst, een onlay is wat groter, deze valt over de kies heen.

Wanneer wordt een inlay geplaatst?

In de meeste gevallen wordt er voor een inlay gekozen wanneer een bestaande kies niet meer gevuld kan worden met een vulling omdat de kies te beschadigd is, maar niet beschadigd genoeg is om de kies weg te slijpen voor een kroon. In deze gevallen wordt er een inlay geplaatst op het kauwvlak tussen de knobbels van de kies.

Wanneer wordt een onlay geplaatst?

Een onlay wordt geplaatst wanneer er niet alleen schade is aan het kauwvlak, maar ook de knobbels van de kiezen beschadigd zijn. Ook deze methode wordt toegepast wanneer een vulling niet mogelijk is maar het niet nodig is om een gedeelte van de kies weg te slijpen voor een kroon.

Hoe worden inlays en onlays geplaatst?

De eerste stap in het traject is het in kaart brengen van het gat in het tandweefsel door de tandtechnicus. Wanneer dit voltooid is, kan het creëren van de in- of onlay starten. Het plaatsen van de inlay of onlay kan op twee manieren gedaan worden, indirect of direct.

De indirecte methode

Bij deze methode wordt het plaatsen van een in- of onlay in twee afspraken gerealiseerd. Tijdens de eerste afspraak zal de tandarts al het tandbederf dat in de kies aanwezig is verwijderen. Dit gebeurt onder een plaatselijke verdoving. Wanneer de kies vrij is van tandbederf wordt er een afdruk gemaakt van het gat. Omdat het enkele weken duurt voor de in- of onlay klaar is, wordt er vaak een tijdelijke vulling geplaatst. Tijdens een tweede afspraak verwijdert de tandarts de eerste, tijdelijke vulling en wordt de inlay of onlay geplaatst.

De directe methode

Deze methode wordt toegepast door tandartsen waarbij de techniek om inlays en onlays te maken in de praktijk aanwezig is. Hierdoor is het niet nodig om twee afspraken in te plannen. De tandarts kan aan de hand van de foto’s van het gat in het tandweefsel zelf de in- of onlay maken.

Vergoeding door je zorgverzekering

Zowel het vervaardigen als het plaatsen van een inlay of onlay komen niet voor vergoeding in aanmerking vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Dit geldt voor alle leeftijden, dus ook voor jongeren tot 18 jaar. Als je een vergoeding wenst te ontvangen voor de kosten van het plaatsen van een inlay of onlay, dan zul je een aanvullende (tandarts)verzekering moeten afsluiten.

Wil je een tandartsverzekering afsluiten voor een inlay of onlay?

Aanvullende verzekeringen vergoeden over het algemeen een bepaald percentage van de behandelkosten tot een bepaald maximumbedrag. Wil je de behandelkosten van een inlay of onlay vergoed krijgen? Dan kan je kiezen uit een veelheid van aanvullende verzekeringen bij verschillende verzekeraars.

Vergelijk alle tandartsverzekeringen

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2024 Tandartsverzekering.nl