Vergoeding flapoperatie

Bij een flapoperatie wordt het tandvlees losgemaakt zodat het kaakbot en de wortels zichtbaar en bereikbaar worden. De onder het tandvlees liggende ontsteking, het tandsteen en de tandplak kan vervolgens weggehaald worden. Hoe gaat een flapoperatie precies in zijn werk en wat te doen na de behandeling? En wordt deze behandeling vergoed door een tandartsverzekering?

Vergoedingen flapoperatie vergelijken

Wanneer is een flapoperatie nodig?

Deze behandeling kan nodig zijn wanneer hardnekkige tandvleesontsteking, ofwel parodontitis te diep zit en niet verwijderd kan worden met een gebitsreiniging. Als er na de professionele reiniging en een eventuele antibioticakuur nog tandplak en tandsteen achterblijft, is een flapoperatie nodig om van de klachten af te komen.

Wat gebeurt er precies bij een flapoperatie?

Voor deze behandeling verwijst de tandarts je meestal door naar een paradontoloog. Deze arts is gespecialiseerd in het uitvoeren van tandvleesbehandelingen bij een ernstige ontsteking.

Allereerst word je plaatselijk verdoofd. De tandarts of paradontoloog begint met het losmaken van het tandvlees rondom de aangetaste tanden en kiezen. Dit tandvlees wordt ‘opzij geschoven’ zodat het ontstekingsweefsel zichtbaar is en kan worden weggehaald. Daarnaast maakt de arts waar nodig de worteloppervlakten schoon door het tandsteen of tandplak te verwijderen. Afsluitend wordt het tandvlees weer vastgehecht. De tijdsduur van de operatie verschilt per behandeling, maar zal rond de 30 minuten tot een uur zijn.

Nazorg

De eerste paar dagen na de behandeling kan het tandvlees enigszins zwellen en pijnlijk aanvoelen. Pijnstillers kunnen dit tegengaan. Het is belangrijk om het tandvlees minstens een week na de behandeling te laten rusten. Dit houdt in dat je erg voorzichtig om moet gaan met het poetsen, flossen en stoken van je tanden en kiezen. Hierdoor kan er weer wat tandplak op het gebit ontstaan wat de genezing kan remmen. Een voorgeschreven mondspoeling gaat dit tegen en zorgt ervoor dat de tanden en kiezen schoon blijven. De tandarts zal aangeven wanneer je hier weer mee kunt stoppen.

Na de flapoperatie kan het tandvlees wat terugtrekken waardoor er een stukje meer van de tanden of kiezen bloot komt te liggen. Dit is vaak niet zichtbaar omdat het gedeelte zich achter de lip bevindt. In enkele gevallen zorgt dit echter wel voor een enigszins hogere gevoeligheid voor de temperatuur van eten en drinken.

De arts maakt veelal gebruik van oplosbare hechtingen. Indien dit niet het geval is worden de hechtingen één tot twee weken na de behandeling verwijderd.

Tarieven

De tarieven van de flapoperatie vallen onder de tandvleescodes, ofwel T-codes. De bedragen zijn inclusief verdoving en een instructie- en voorlichting omtrent mondhygiëne.

Behandelcode Omschrijving behandeling Tarief
T70 Flapoperatie tussen 2 elementen. € 189,50
T71 Flapoperatie per sextant (één zesde deel van het gebit). € 291,54
T72 Flapoperatie uitgebreid per sextant (één zesde deel van het gebit). € 349,84

info_outlineTarieven 2020

De uitgebreide behandeling (T72) wordt uitgevoerd bij afwijkende omstandigheden, zoals bij ontstekingen die dieper dan 6 mm liggen of bij onregelmatig verloop van de botrand.

Wordt een flapoperatie vergoed door een tandartsverzekering?

De behandeling wordt voor jongeren onder de 18 jaar vergoed vanuit het basiszorgpakket van een zorgverzekering. Als je ouder dan 18 bent, dekt de basisverzekering de flapoperatie niet. In dat geval kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten die de behandeling vergoedt. Je kunt kiezen uit een veelheid van aanvullende tandartsverzekeringen bij verschillende verzekeraars.

Overzicht verzekeraars

Tabeloverzicht

In onderstaand tabeloverzicht wordt verduidelijkt in hoeverre diverse verzekeraars de flapoperatie vergoeden vanuit de tandartsverzekering.

ONVZ Behandeling Vergoeding
Tandfit A Flapoperatiecodes (T70-73) 75% tot maximaal €250,-
Tandfit B Flapoperatiecodes (T70-73) 75% tot maximaal €750,-
Tandfit C Flapoperatiecodes (T70-73) 75% tot maximaal €1.500,-
Tandfit D Flapoperatiecodes (T70-73) 100% tot maximaal €1.500,-
Bekijken
Zilveren Kruis Behandeling Vergoeding
1 Ster Flapoperatiecodes (T70-73) 100% tot maximaal €250,-
2 Sterren Flapoperatiecodes (T70-73) 100% tot maximaal €500,-
3 Sterren Flapoperatiecodes (T70-73) 100% tot maximaal €1.000,-
4 Sterren Flapoperatiecodes (T70-73) 100% tot maximaal €1.250,-
Bekijken
OHRA Behandeling Vergoeding
Tand Sterk Flapoperatiecodes (T70-73) Geen vergoeding
TandenGaaf 250 Flapoperatiecodes (T70-73) 100% tot maximaal €250,-
TandenGaaf 500 Flapoperatiecodes (T70-73) 100% tot maximaal €500,-
Bekijken

info_outlinePremies, voorwaarden en vergoedingen gelden voor 2020

Nuttige informatie? Deel nu deze pagina

Copyright © 2020 Tandartsverzekering.nl